Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromotor 7,5 kw

Od: david63® odpovědí: 21 změna:
Zdravim
Mam nabidku koupit elektromotor do pily 7,5 kw ale nemá šťitek.
Tudís potřebuji zjistit jestli je přepínatelný hvězda trojuhelník
Neznáte někdo stejnosměrný odpor vinutí stejneho motoru?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Jestli máte doma hodiny na 25A, nevím, zda udrží zapnutí i při spínači hvězda trojúhelník.Rozvoďáci Vám rádi dají hodiny 35A, ale budete platit vyšší sazbu, možná, se by se pak tento motor nevyplatil.

myslíte asi hlavní jistič, s elektroměry není problém, ty jsou do 60-80 až 100A; ale jsme mimo dotaz

doplněno 08.03.14 23:57:

odpor vinutí se dá dohledat alespoň přibližně, ale problém bude to doma změřit; odpory vinutí jsou velmi malé, vliv na to budou mít i přívodní vodiče měřáku, změřit jedině speciálním multimetrem ze starších např DIGOOHM 20, popř. můstkem; motor o výkonu 7,5kW bude buď na 400 nebo může být i na 500V, zapojení pravděpodobně do hvězdy; v tom případě by přepínač hvězda / trojúhelník nebyl problém

paw*
25A udrzi v klidu 7.5kw. Utahne I 10kw.
hodnocení

Přes přepínač doma snese 6,5 kw v zaběhu i s kotoučem .
Ale i elektromotor 10 kw bez řemenice na tvdo do hvězdy :)
Jde mi hlavně o to abych nekoupil elektromotor zapojitelný jenom do hvězdy... V letě jsem koupil cirkularku za 1100 s elektromotorem 4 kw.
Je to docela málo ten 7,5 kw by byl akorát.
Známý mi nabídnul elektromotor 15 kw za par šupu ale musel bych si k pile pořidit jeřáb ten elektromotor važil asi 300 kg. :)
doplněno 09.03.14 00:00: Jo mame doma jistič 25 A char b

Píšeš máš na mysli trojúhelník, ale píšeš do hvězdy. "Na tvrdo" je trojúhelník.

Jak víš, že má ten motor 7,5kW, když nemá štítek?

7,5kW půjde skoro určitě zapojit na rozběh.

Jen pro info - jistič 25A/B snese velmi "hraničně" motor 5kW a kotouč 60cm.

hodnocení

Nene natrdo jsem myslel bez přepínače nahodit jističem( zapojeno na svorkovnici)
S tim rozběhem loni v letě se mi podařilo vyměnit elektromotor 2,2 kw bez určeni na přepínac. Za ten samý 10 kw taky podle štitku snese 400 do hvězdy... Proto si to chci připadně oveřit.
7,5 kw píše v inzeratu ...
Podle fotky a popisu řemenice ma ten motor prměr asi 30 cm -+ podle odhadu.

Jen tak od pasu: pokud má 7,5kW, 1.400 ot., tak by měl mít hřídel pr.38mm. Zjisti výrobce a změř otáčky.

Pokud má 2.800ot, je na cirkuli nepoužitelný.

hodnocení

0x
Měl bych několik otázek. Co to máš za pilu že je 4 kw málo?
A proč je motor s 2800 otáček na pilu nepoužitelný?

Protože na kotouč 60cm můžeš dát nějakých 1.400 až 1.800ot (ber to s rezervou, já jsem tuším dával 1.650, řezali jsme tvrdý palivo a bylo to hraniční - už je to 30let), už si ani nepamatuji max. obvodovou rychlost - jsem starý :)

Měl jsem 5kw a bylo to tak tak, ale jiný motor jsem tenkrát neměl.

Jo a ten "rychlí" motor, musel bys mít na hřídeli větší řemenici než na motoru a ta potom překáží = menší prořez.

Na 60 kotouč je 1600 otáček tak akorát.
Samozřejmě pak musí být na hřídeli větší řemenice než na motoru, přibližně dvakrát větší, ale není to nic dramatického aby se výrazně zmenšila velikost polen na řezání.

Dobře, vem si příklad:

motor 2.800ot, řemenice pr. 100mm - do menší bych nešel, i tak je to už hraniční průměr. (řemeny 13)

hřídel 1.600ot. řemenice musí být 170mm.

Protože příruby na kotouč jsou zhruba 100mm, je prořez menší o 35mm - to je nepodstatný?

Když jsem řezal palivo, většinou to mělo pr. 10 až 30cm a když jsem to neprořízl kvůli 2cm, děsně mně to sr..o, protože než jsem to v kolíbce otočil, mohl jsem mít uřízlí další dvě polena. Dalo se to samozřejmně vyřešit kotoučem 70cm, ale ten jsme jaksi neměli.

Ono je taky rozdíl řezat 5m3, nebo jako já 30m3 tvrdýho.

Jak dlouhý polena řežeš? Delší než je délka hřídele?

Ne, ale kolíbka je proti hřídeli (klasicky), jinak by to bylo ohromný monstrum.

A říkal jsem, že už neřežu - už topím plynem.

doplněno 09.03.14 14:06:

Polotovar metrový, produkt 33cm.

Ano, klasická kolébka. A když se jedná o polena dlouhý 33 cm vůbec nevím kde by to mohlo překážet.
Nehledě k tomu, že otázka zněla úplně jinak než o čem se tu teď bavíme.

Až budeš poprvé řezat na pile, bude Ti to hned jasný - teď nemám čas, až večer.

Neboj, už jsem v životě rozřezal stovky kubíků polen na špalky a pak je stipal. Nehledě k tomu, že se dřevem pracuji každý den.
hodnocení

V patek nam přivezli dřevo :)
doplněno 09.03.14 19:05: To bych se z toho posral fotku to sem neda ale popis jo.

hodnocení

Měl jsem vyhlídnuté toto sbazar.cz/...

ale obával jsem této situace stroje.bazos.cz/...

musí se pořádně podívat na štítek...

Tak ten starší rozhodně není 7,5kW, možná tak 4 a ten modrej je v pouzdru pro motory 5,5 až 7,5.

Mužeš to zjistit podle proudu co je na štítku, ale točí 2.920ot., coš znamená ještě lehčí převod - tudíš ještě větší řemenici než byl minulý příklad.

Pravda, Docentu Jeníkovi to nečinní problémy, ale mně osobně by vadilo, kdybych se připravil o 4cm z kotouče - ať už na kolíbce, nebo na stole.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Hoši, vždyť vůbec nevadí, že se v nějakým podobným případě, uhne s diskuzí někam jinam. Rozhodně je to dost zajímavý. Ta informace. Stejně mě nikdo nedonutí, se aspoň přiblížit k nějaký zrůdně velký pile. Dám tak maximálně 30.

Tak 60 pila ještě není nic hroznýho. Takovej Hanibal o pruměru 120 cm. To je něco jinýho.

Ale co je lepší?

Hanibal o průměru 120 cm kterej točí pár otáček a nebo hlavička do spodní frézy o průměru nějakých 125 mm, která točí 10 000 otáček a jen to hučí?

Je to věc názoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]