Nejste přihlášen/a.
Mám ve vlastnictví 12 leta chatu, kam jsem nejezdila,a byla spravována členem příbuzenstva, který zemřel. Doklady o původní stavbě a provedených změnách nemám. Chci chatu prodat a zajistitl soulad mezi dokumentací a skutečností. Jak postupovat? Pokud nechám geodesii vypracovat nový geometrický plán a dám na KN, provedou změny anebo budou chtít kolaudační protokol? A jak v případě, že nebylo potřeba stavební povolení, ale jen oznámení stavby? Pravd. nešlo o velké zmeny, jen vnitřní úpravy chaty a vydláždění neuzavřené terasy vedle domu. Díky
Dobrý večer Zuzano! Já bych se nejprve podívala na bezplatné stránky Katastru nemovitostí, kde zjistíte zakladní informace a navíc si můžete vytisknout i mapu. Pokud byste si nevěděla rady, ozvěte se a já Vás navedu, jak na to. Tyto informace bych alespoň předběžně porovnala se skutečným stavem, protože je zatím zbytečné nechat vypracovat geometrák (min. 5 tis.Kč). To až v případě, když byste zjistila velké rozdíly. Dále máte šanci dojít na příslušný stavební úřad, kde by měli mít veškeré i historické podklady k Vaší chatě. Možná by nebylo na škodu porovnat skutečnost i s přiznáním k dani z nemovitostí na FÚ. No a samozřejmě důležité podklady k vlastnictví chaty a pozemků zjistíte i na Katastru nemovitostí, opět včetně historie.
Skutečný stav jsem porovnala - jen tak odhadem s LV. Zdá se mě, že zastavěná plocha domu by mohla odpovídat, ale na zahradě byla vystavěn bazén, nájezd na auto a poměrně velká jakoby pergola či krytá neuzavřená terasa - hned vedle domu.
Na stavebním úřadě nemají žádné dokumenty, tam jsem se ptala. Přiznání k dani jsem dávala já po koupi a vlastně jsem to opsala z původního LV. Děkuji za odpověď, ráda bych to dala do pořádku, ale nevím, kde a u koho mám začít. U koho. raději zaplatím geometrák, my máme smůlu - vždy se na vše přijde. Trochu se bojím. ale možná bych mohla zajít na obec se poradit. Zu.
co takhle porovnat dokumentaci se skutečností? Pokud nemáte původní dokumentaci, pak ji najdete v archivu. Na nejbližším stavebním úřadě vás navedou. No a podle případné diference postupujte. jde li o zásah do půdorysu či do rozmístění oken nebo topného media, pak zažádejte o změnu v katastru. Jestli jsou změny jen kosmetické a změny jsou jen v uspořádání místností, pak se tím nezatěžujte.
V archivu není nic, ptala jsem se na SU. Jde o to, že nevím, jak začít. Zpětně dát oznámení o stavbě? Co se týče té terasy, bazenu, a nájezdu? Získala jsem už i kolaudaci k nové studni - ta by také měla být v KN? Bojím se, a nevím, ale vloni jsem to odmítla z těchto důvodů prodat, tak bych to měla dokončit. Nebo někomu říct, ať udělá nový výkres domu a zanést to na SU? Opravdu nevím. Děkují ale každopádně za odpověď. Z.
Jak říká Jiřík,podstatná je zastavěná plocha.V katastru nemovitostí ani nic jiného zaznamenáno není.Ta by měla aspoň v zásadách souhlasit.Pokud byste to prodávali,prodáváte pozemek užitný podle rozpisu a stavební místo.Chata jen dle odhadu.
K prodeji přikládáte jen kopii výpisu z katastru a pokud to kupující akceptuje,není co řešit.Stavební odbor do toho nemluví.A kdo se moc ptá,moc se dozví.
JABRAKA
Máte určitě pravdu. Kdo se ptá...) Ale nemám čisté svědomí a ráda bych to prodala v pořádku. Na zahradě není v LV zanesena studně, terasa, nájezd a vybetonovaný prostor na usazení kruhového bazénu. Co když k tomu bylo třeba stavební povolení? Vím, že byla z části kuchyně udělána i koupelna - sprchový kout ale snad se neměnila zastavěná plocha domu...
Ach jo, nevím, jak do toho ale moc děkuji. Asi bych měla najmout někoho, kdo tomu rozumí a udělá to za mně. Z.
Na studnu budete scela jistě potřebovat povolení... Velice dobře vám může pomoct autorizovaný technik. Vybírejte zde htt://www.ckait.cz
doplněno 21.03.09 19:10:opravím odkaz: http://www.ckait.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.