Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokumentace chaty a soulad se skutečností

Od: zuzana* odpovědí: 9 změna:

Mám ve vlastnictví 12 leta chatu, kam jsem nejezdila,a byla spravována členem příbuzenstva, který zemřel. Doklady o původní stavbě a provedených změnách nemám. Chci chatu prodat a zajistitl soulad mezi dokumentací a skutečností. Jak postupovat? Pokud nechám geodesii vypracovat nový geometrický plán a dám na KN, provedou změny anebo budou chtít kolaudační protokol? A jak v případě, že nebylo potřeba stavební povolení, ale jen oznámení stavby? Pravd. nešlo o velké zmeny, jen vnitřní úpravy chaty a vydláždění neuzavřené terasy vedle domu. Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martina30*
hodnocení

2x

Není lepší si ji nechat a na něco využít.Nevím v jakém je stavu a daleko,ale chata je dnesky zlatý důl.

zuzana*
hodnocení

Jsme staří, nebudeme tam už jezdit. Děkuji za odpověď.

lidka*
hodnocení

2x

Dobrý večer Zuzano! Já bych se nejprve podívala na bezplatné stránky Katastru nemovitostí, kde zjistíte zakladní informace a navíc si můžete vytisknout i mapu. Pokud byste si nevěděla rady, ozvěte se a já Vás navedu, jak na to. Tyto informace bych alespoň předběžně porovnala se skutečným stavem, protože je zatím zbytečné nechat vypracovat geometrák (min. 5 tis.Kč). To až v případě, když byste zjistila velké rozdíly. Dále máte šanci dojít na příslušný stavební úřad, kde by měli mít veškeré i historické podklady k Vaší chatě. Možná by nebylo na škodu porovnat skutečnost i s přiznáním k dani z nemovitostí na FÚ. No a samozřejmě důležité podklady k vlastnictví chaty a pozemků zjistíte i na Katastru nemovitostí, opět včetně historie. *cteni*

zuzana*
hodnocení

Skutečný stav jsem porovnala - jen tak odhadem s LV. Zdá se mě, že zastavěná plocha domu by mohla odpovídat, ale na zahradě byla vystavěn bazén, nájezd na auto a poměrně velká jakoby pergola či krytá neuzavřená terasa - hned vedle domu.

Na stavebním úřadě nemají žádné dokumenty, tam jsem se ptala. Přiznání k dani jsem dávala já po koupi a vlastně jsem to opsala z původního LV. Děkuji za odpověď, ráda bych to dala do pořádku, ale nevím, kde a u koho mám začít. U koho. raději zaplatím geometrák, my máme smůlu - vždy se na vše přijde. Trochu se bojím. ale možná bych mohla zajít na obec se poradit. Zu.

technikjirik*
hodnocení

2x

co takhle porovnat dokumentaci se skutečností? Pokud nemáte původní dokumentaci, pak ji najdete v archivu. Na nejbližším stavebním úřadě vás navedou. No a podle případné diference postupujte. jde li o zásah do půdorysu či do rozmístění oken nebo topného media, pak zažádejte o změnu v katastru. Jestli jsou změny jen kosmetické a změny jsou jen v uspořádání místností, pak se tím nezatěžujte.

zuzana*
hodnocení

V archivu není nic, ptala jsem se na SU. Jde o to, že nevím, jak začít. Zpětně dát oznámení o stavbě? Co se týče té terasy, bazenu, a nájezdu? Získala jsem už i kolaudaci k nové studni - ta by také měla být v KN? Bojím se, a nevím, ale vloni jsem to odmítla z těchto důvodů prodat, tak bych to měla dokončit. Nebo někomu říct, ať udělá nový výkres domu a zanést to na SU? Opravdu nevím. Děkují ale každopádně za odpověď. Z.

jabraka*
hodnocení

2x

Jak říká Jiřík,podstatná je zastavěná plocha.V katastru nemovitostí ani nic jiného zaznamenáno není.Ta by měla aspoň v zásadách souhlasit.Pokud byste to prodávali,prodáváte pozemek užitný podle rozpisu a stavební místo.Chata jen dle odhadu.

K prodeji přikládáte jen kopii výpisu z katastru a pokud to kupující akceptuje,není co řešit.Stavební odbor do toho nemluví.A kdo se moc ptá,moc se dozví.

JABRAKA

zuzana*
hodnocení

Máte určitě pravdu. Kdo se ptá...:)) Ale nemám čisté svědomí a ráda bych to prodala v pořádku. Na zahradě není v LV zanesena studně, terasa, nájezd a vybetonovaný prostor na usazení kruhového bazénu. Co když k tomu bylo třeba stavební povolení? Vím, že byla z části kuchyně udělána i koupelna - sprchový kout ale snad se neměnila zastavěná plocha domu...

Ach jo, nevím, jak do toho ale moc děkuji. Asi bych měla najmout někoho, kdo tomu rozumí a udělá to za mně. Z.

technikjirik*

Na studnu budete scela jistě potřebovat povolení... Velice dobře vám může pomoct autorizovaný technik. Vybírejte zde htt://www.ckait.cz

doplněno 21.03.09 19:10:

opravím odkaz: http://www.ckait.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]