Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak provrtat hranoly rovně

Od: nicknicky odpovědí: 10 změna:

Má otazka bude znít asi hloupě, ale potřebuju provrtat dřevěné hranoly 80x80mm vrtákem 10mm. Jak to udělat, aby mi díra neujela a byla přesně? Mám jen ruční vrtačku a bojim se že ji netrefim uplně kolmo a díra pak bude šikmo. Potřebuju k sobě přišroubovat vždycky dva hranoly, takže díry musí být přesně v ose

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

vrtal byh po pečlivém rozměření jakoby z obou stran proti sobě a tak polovičním průměrem vrtáku. pokud se trefíte, tak pak zvětšit velkým.

hodnocení

0x
Na 8cm to zase tolik ujet nemůže. Nebo vrtat dlouhým vrtákem oba najednou, pak půjdou spojit přesně i kdyby to bylo šikmo. ;)

luke237
hodnocení

0x
Priloz si k tomu mistu, kde chces vrtat, 2 pravouhle trojuhelniky (vzajemne pootocene o 90*deg; kolem te budouci diry), treba je i pripevni nejakou svorkou, at je nemusis drzet a pak jen pri vrtani udrzuj vrtak stejne daleko od obou.
Misto tech trohuhelniku si tam take muzes dat cokoliv jineho, co je 90° - napriklad jine hranoly. Pak jen posunujes vratak podel te kolme strany. Vzdy musis mit ty pravouhle reference dve - jednou, aby se ti vrtak nevyklal "ze strany na stranu" a tu druhou proti vyklani "dopredu/dozadu".
Dalsi moznost je zrcatko z dirou uprostred, ale to jsem bezne nevidel.

hodnocení

0x

Klidně to můžete provrtat větším vrtákem (12mm) a použít menší šroub (10mm).

Mezi každý hranol pak dejte " bulldog" kování a nic to nemůže udělat.

instalater*
hodnocení

0x

Zdraví . Trošku bych si s tím pohrál. Dal trámek na nějakou podložku , třeba silnější desku a k ní bych přišrouboval na výšku dva vingly kolmo na sebe , které by mi posloužily jako vodítko .Nasadil vrtačku a očima stále shlížel rovnoběžnost s vinglama. Napřed menšim vrtákem a čim delší , tím lepší.

Pokud nemáš vingle , tak bych k vrtačce přidržel vodováhu.

doplněno 07.03.14 20:15:

Luke - byl jsi rychlejší . Ale jsem rád , že uvažuji podobně jako ty.

luke237
Ono to asi jinak jednoduse udelat nejde. Pokud clovek nema stojanovou vrtacku, tak si musi nejak ty prave uhly nebo vodivou drahu pro vrtak vytvorit.

stirecek*
hodnocení

0x
Děla se to tak, ze hranoly stahnes k sobě stolarskou sverkou a vrtas, pak stahnes šroubem a sundas sverky. Jde to dělat jednoduše - stahnes to vrutem, predvrtas menším vrtakem a zapustis jak hluboko potřebuješ větším vrtakem. Otvory můžeš zakitovat a pokud se bojíš, styčné plochy natřít lepidlem. Ale vruty drží velmi dobře.
luke237
Muzu ti rict, ze jsem videl lidi ujet na tech 8cm o tolik, ze malem minuli tu zadni stenu hranolu. Na 16cm si uplne umim predstavit, ze ten vrtak nekterym sikulum vyjede na strane misto na druhem konci. *sok*
Ono to opravdu neni tak jednoduche udrzet ten vrtak rovne, kdyz clovek nema ty referencni roviny. Naklon vrtaku o par stupnu a na druhe strane je dira o nekolik cm mimo. Ujedete o vice nez 3cm na tech 16cm a dira uz je mimo zadni stenu.
stirecek*
Právě proto, radím vruty. Na druhém konci není žádná díra a i když hranoly stahnes těmi vruty, vůbec nevadí, ze jsou šikmo.

hop®
hodnocení

0x

Stáhněte si oba hranoly k sobě truhlářskou svěrkou, provrtejte a rovnou sešroubujte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]