Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, cht?l bych se zeptat na dv? v?ci. "vlastním" družstevní byt který je psaný na moje jméno.
Na tento byt je vázano v?cné b?emeno. V nejblížší dob? si budeme s manželkou po?izovat druhý byt který je již v osobním vlastnictví a bude rovn?ž na moje jméno. N?kde jsem?etl že tím pádem mohu p?íjít o ten družstevní byt.
Co je na tom pravda? a jestli se to vztahuje i na v?cné b?emeno.
A druhá otázka...jakmile "v?cné b?emeno" již nebude vázáno na tento byt a byt bude prázdný tak mn? zajíma, jestli po dobu co bude neobývaný (dokud se neprodá nebo nepronajme) se musí platit m?sí?ní zálohy, nájem, inkaso atd...
Mockrát d?kuji za odpov?.
Některé družstevní domy byly postaveny za finančního přispění obce (města). Město je pak tedy dočasně spolumajitelem domu a do pravidel o uzavírání nájemních smluv si dalo podmínku, že žádný člen družstva nesmí vlastnit jinou nemovitost. Pozdější pořízení jiné nemovitosti nemá na členství v družstvu vliv. Podívejte se do stanov vašeho družstva, jestliže tam není podobné omezení, můžete si byt v OV koupit.
Pokud vlastníte byt nebo máte k bytu nájemní smlouvu, jste povinen platit nájemné, resp. příspěvek do fondu oprav, zálohy na energie, na úklid a další platby, a to bez ohledu na to, zda v bytě žijete či nikoliv.
mě není zřejmé vlastnictví družstveního bytu, jde tedy o byt zapsán v katastru n. na Vás? jaké věcné břemeno je tam vázáno . .?
Pokud je byt skutečně družstevní,není zapsán v KN.Nejedná se ani o vlastnictví,ale jen způsob pronájmu bytu,který patří družstvu.Pokud byt bude neobydlený,družstvo z pořadníku dá do pronájmu nového bydlícího družstevníka.
JABRAKA
Ikdyž jsou na bytě vlastnická práva?...po doplacení anuity je samozřejmě možnost přepsat byt do osbního vlastnictví. (v tomto paneláku je několik OV bytů)
V případě převodu do osobního vlastnictví a zapsání do KN už do toho,co se s bytem děje,nikoho nezajímá.
JABRAKA
Otec si nemohl koupit "vlastnická práva k bytu", protože družstevní byt je majetkem bytového družstva. Váš otec se stal členem bytového družstva, v němž vlastnil podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy pro určitý byt. Tento podíl pak převedl na Vás s podmínkou, že jej nepřevedete na někoho dalšího.
Ještě jednou: K bytu nemáte žádná vlastnická práva. Majitelem bytu je nadále bytové družstvo. Vy máte k bytu uzavřenu nájemní smlouvu, kterou může družstvo vypovědět, pokud zjistí, že vlastníte jiný byt.
Má už Vaše družstvo nové stanovy (povinnost upravit stanovy je do 30. června 2014)? Ve stanovách byste měl najít další informace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.