Nejste přihlášen/a.
20 let žiji v panelovém bytě v 1. patře, nikdy nebyl problém. Asi 1 rok jde z WC zápach - ze spodního bytu cigaretový kouř a z horního zápach česneku. Na střechu dávali nové samočinné větráky, které odsávají zápach z hranaté trubky ze všech bytů. Nemám funkční digestoř. V koupelně ani v kuchyni problém není. Utěsnil jsem i díry kolem stoupaček v záchodové šachtě montážní pěnou, ale nic nepomáhá. Poraďte, co mám udělat, aby se zápach odstranil? Děkuji za pomoc. Nesposkojený soused
Dobrý den,zkuste dát do větrací mřížky zpětnou klapku.Tipl bych si,že sousedé namontovali ventilátory s motory,tím přetlačili turbíny na střeše a co odsají,vhánějí do vašeho bytu.
Ta rada od ovčáka by mohla pomoci !
doplněno 04.03.14 18:37:Obvykle bývá odvor v hranaté odsávací rouře nad sporákem. Tento otvor je zakryt drátěnou mřížkou, aby tam náhodně nemohl vniknout plamen z hořáků. Ta zpětná klapka by se měla dát do šachty těsně za tuto drátěnou mřížku. Měla by mít lamely volně visící dolů, které se uvolní sáním větráků na střeše, čímž vznikne podtlak. Pokud nebudou větráky v provozu, nebo bude v šachtě přetlak od větráků od sousedů, tak ten pach k vám přes zpětné klapky nepronikne.
doplněno 04.03.14 18:47:A ještě bych zatmelil všechny průchody svislých trubek topení v podlaze a stropě.
Tak už jsem zjistil, že na 100% to jde od sousedky ze spodního bytu. Kde mám hledat tu zpětnou klapku?
Když dám zpětnou klapku mezi můj byt a byt ve II. patře, tak při najetí digestoře souseda ve II. patře se klapka zavře a smrad od spodní sousedky z přízemí nebude mít cestu k úniku nahoru.
Klapku(y) nedáváte mezi byty, ale za odsávací mřížku(y) nebo ventilátor(y) ve svém bytě. Pokud nastane v odsávacím potrubí přetlak, zpětná(é) klapka(y) zabrání vniknutí zápachu do vašeho bytu.
Asi jsem to napsal špatně, jsou to axiální kulaté větráky na střeše paneláku, které se roztáčejí sami bez elektriky při komínovém efektu.
hledejte na netu větrací mřížky se zpětnou klapkou do koupelny,dost špatně se shánějí,většinou nabídnou na fasádu,na to pozor,fungují opačně.shánějte v obchodě se vzduchotechnikou,jsou i redukce kruhový-obdélníkový průřez.k samočinným ventilátorům na střeše-bývají to turbíny,hnané větrem,které odsávají anebo častěji motory na střeše,ovládané z každého bytu spínačem 1/0. k dotazu na digestoř-pokud na střeše je motor,domnívám se,že nesmíte mít motorovou digestoř anebo ventilátor.často se to porušuje,potom vzniknou tyto problémy.
Ano, jeden soused říkal, že se nesmí používat motorové digestořem ale lidem to nevysvětlíte. Onen soused již vyhrožuje, že pokud lidé nepřestanou digestoře používat, tak že rouru ucpe úplně.
Zkusím vložit obrázek,jak to má asi vypadat,je jich mnoho druhů. Pokud to soused u sebe ucpe,asi asi nepomůže,odstaví svůj byt.Lepší by bylo,až shoří motor na střeše,dát ho k úhradě těm,co mají motorové ventilátory a digestoře,ale to je asi scifi.Tu motorovou digestoř klidně namontuje i firma,nezajímá se o to,jak je panelák řešený,hlavně,že mají kšeft.
Problém je třošku jinde, ventilátory na střeše mívají-mívaly dostatečný výkon, tomu aktivní digestoř nevadil. Ale jsou hlučné a taky žerou společnou elektřinu, proto se sundávají a místo nich se dávají tyhlety neučinné pasivní turbiny. Protože málo sají, lidé zapínají digestoře a své pachy tlačí i do jiných bytů. Takže nezbývá než zatěsnit všechny prostupy, osadit zpětnou klapku, pořídit si vlastní aktivní ventilaci... a zkusit bojovat proti té zbytečné turbince na střeše, vím o několika domech, které po stejných zkušenostech vrátily elektrickou ventilaci.
Dobrý den.Tak za tím sousedem zajděte ať třeba kouří někde venku a stím česnekem ať prostě přestane, že vám to je ze záchodu k vám.Prostě mu řekněte, že není v bytě sám tak ať se podle toho chová.
Možná, že tam mají varnu na fety a nějaký prekurzor má podobný zápach, jako česnek. Ale vážně.., mám podezření, že odsávací potrubí někdo nade mnou zaslepil. Vzhledem k tomu, že jsme vlastníci bytu a není možné vstup do obydlí a zkontrolovat to, když to ten dotyčný dobrovolně nezpřístupní, budu nucen potrubí také zaslepit, protože holka je astmatička. Tohle řešení se mi nelíbí, ale nemohu dýchat smrady od socky zespoda. Bohužel...Jinak ze sousedkou už jsem jednal, ale náprava žádná.
Obávám se, že vaše SVJ (stejně jako stovky dalších) udělalo nepovolený zásah do stavby odstraněním projektované a zkolaudované vzduchotechniky. Ten rotační nesmysl na střeše má jen ten efekt, že do roury neprší a poněkud to plaší holuby. Nefunkční odsávání pak mnozí obyvatelé řešili svépomocí, ovšem v rozporu s kolaudací, normami, požárními předpisy a zdravým rozumem.
Původní vzduchotechnika měla v vyústěních do bytů filtry bránící pronikání tuku, prachu a hmyzu do a z potrubí. Svépomocně montované ventilátorky žádný filtr neprofouknou a tak žádný nepoužívají. Barákem se pak šíří smrad, moli a jiná havěť. A potrubí se pokrývá vrstvou prachu s tukem. Až to některý z těch čínských motorků zapálí, nikdo to už neuhasí. A pojišťovna se vám vysměje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.