Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz, asi před rokem a půl na podzim jsme si nechali udělat na cihly škvárovky na garáži novou fasádu. Již po první zimě se objevily praskliny, které se zvětšovaly. Objevily se i různé mapy slabých prasklin. Poradil by mi někdo z jaké to může být příčiny a zda je to chyba zedníků nebo to může souviset i s něčím jiným? Díky
Netuším, jak dlouho tam ta garáž stojí, kdybyby to byla nová stavba, trhliny by se daly vysvětlit. Pokud garáž stojí dlouho, tak se zeptejte Vašich fasádníků, občanský zákoník docela dobře vysvětluje pojem "reklamace"...
Uveťe, prosím, zda míchali maltu na stavbě z písku , nebo zda použili hotovou omítku z pytlů.
Dle praskliny bych neřekl že je to vinou omítky ,ať již složení atd,ale spíše "nějakým pohybenm stavby" alespoň dle fota mi to tak přijde!Jo a co dělá vnitřek garage-taky tam je taková prasklina?Pkd ne,tak pohyb stavby tím padá!
To je škrábaná-brizolit, nebo co je to zač?Dle struktury nevím co to je,pkd by to byla varianta 1 nebo štuk , popř. jen zatočené jádro (tyto ale mají jinou strukturu)tak řeknu -proškrábat tesařskou skobou a maltou opravit (smazřejmě vykropit vodou,zaplnit spáru a oškrábat,pkd var.2 strhnout a zatočit a pkd štuk tak ještě přeštukovat),Ale spíše mi to přijde jako fasádní pastovitá omítka a tam by byla oprava složitější ale v podstatě obdoba-pruh přes oškrábat a pak nanést onu omítkovou směs,po předchozím vyškrábnutí spáry ,a přetáhnutí lepidlem a perlinkou.
To je jen nástin řešení bez znalosti druhu omítky lépe nedokážu poradit
Díky za odpověď. Pohybem to asi nebude, na vnitřní straně nic není. Je to normální klasická fasáda z písku, hrubá a na ní štuk. Jde mi o to, zda je možné to reklamovat a požadovat nějakou opravu na zednících? Když to nebude pohybem ani materiálem, zda je to jejich chyba? Pán tu psal že to je jen estetická vada, ale na rok starou fasádu, která něco stála, aby byly stěny takto popraskané? Nevypadá to zrovna hezky..
Příčin může být mnoho. Jedná se o vadu estetickou, omítka opadávat nebude. Po mnohaleté praxi jsem opatrný ve vyslovování soudů, kdo za to může. Kvalitní práce je dražší. Dobrou omítku nelze udělat z jakéhokoliv písku. Zedník promne písek v prstech, a hned řekne: Malta z tohoto písku vypraská. A objede pískovny, a sám si písek vybere, musí být ostrý, t.zv. betoňák. Zkušený zedník ví, že je-li písek přílíš jemný, a není jiný, musí namíchat maximálně jalovou maltu, ta sice nevypraská, ale bude mít sníženou životnost, což se ale projeví až za několik let. Zkolaudovaná však bude bez potíží. Byl-li písek jemnější, zedníci doplatili možná na to, že nechtěli maltu ošidit. Další možnost: Není tam zemina jíl? Minulý rok byl abnormálně mokrý. Vlhkostí jíl značně nabyde na objemu, a zvedne terén, teď je zase abnormální sucho, jíl seschne, a stavba poklesne. Tyto cykly mohly stavbu ovlivnit, záleží také, jak je stavba založená. Nejezdí, nebo nejezdila kolem garáže těžká doprava? ( otřesy).
Děkuji za odpověď. Asi pět až 10 metrů od stavby je silnice, ale nákladních aut tam jezdí minumum. Podloží si myslím že je dobré, jíl tam není. Zajímalo by mě, jak by jste s tím naložil? Je nějaká možnost opravy nebo vymáhání opravy na zedních? Jaká je lhůta reklamace na takové práce? Nebo by praskliny jen zahladili a ty by se tam po čase zase objevili?
Zdravím,
nebudu tvrdit, že mám pravdu, ale mám několik variant, proč si myslím, že k prasklinám mohlo dojít.
1) škvárové tvárnice - nejsou stenorodé, co jsem tak koukal, tak na stavbách ze škvárovek většinou praskliny nějaké byly a to hlavně v místech, kde byla malta mezi tvárnicemi
2) když se dělala omítka, tak v noci už byla zima a přes den do toho posvítilo ostré slunce - nestejnorodé vysychání omítky a tím vznik prasklin - poznáte tak, že tam, kde slunce na fasádu nesvítilo, praskliny nejsou a hlavně nebudou na omítkách uvnitř stavby
3) podobně jako bod 2) - ale příčina může být v nerovné zdi, tj. bylo nutné nanést větší vrstvu omítky (jádra) a ta nestačila vyschnout, než se štukovalo - výsledkem je rozdílné pnutí jádra a štuku a vznik prasklin na štuku
4) nestabilní podklad pod základy - stavba pracuje
5) otřesy působící na stavbu - třeba z průjezdu těch nákladních aut po nerovné silnici
Před opravou bych udělal kontrolu stability stavby a toho, jestli se trhliny nezvětšují - nepracují. Na několika místech bych udělal malé sádrové terče přes trhlinu a pozoroval, jestli ta sádra nepraskne. Pokud praskne, pak pracuje celá stavba. Pokud nepraskne, stavba je stabilní.
Pro opravu ale není podstatné, jestli je stavba stabilní nebo ne - to je jen informace pro vás do budoucna, co od dané stavby můžete čekat.
Opravu samotnou bych řešil vyčistěním prasklin od volného písku a následným vyplněnním prasklin pomocí štukového tmelu ( soudal.cz/...) a zahlazením "do ztracena"
Před tmelením můžete provést penetraci spár nějakou akrylátovou disperzí (nebude se vám ze spár uvolňovat písek a tmel pak bude lépe držet), ale pozor na přetahování disperze na povrch omítky - v místech přetažení se vám změní povrch omítky a bude to pak vidět - doporučuju před prací na viditelných místech si celý postup opravy vyzkoušet (natrénovat) někde na skrytých (méně viditelných) místech. Mám odzkoušeno, že pokud je barva tmelu shodná s barvou fasády a pracuje se "hodinářsky"pečlivě, opravované místo je takřka neviditelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.