Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel na prodlužovák?

Od: madfad odpovědí: 10 změna:

Ahoj, chci si vyrobit vlastní prodlužovací kabel (trojžilový) o délce asi 3 m. Jaký použít kabel, aby byl co možná nejohebnější a nejslabší (část kabelu bude schovaná za lištou)? Na tento prodlužovák bude zapojena mikrovlnka. Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na zásuvky je předepsáno 3x2,5. Nevíte kdy na to pověsíte něco jiného. Pro jistotu bych zvolil 3x1,5. Budu mít aspoň rezervu. Cenově to není tak velký a mám jistotu.

doplněno 02.03.14 18:44:

Po zkušenostech s hotovými prodlužováky si je raději dělám sám. V nitřní mosazné pásky ztenčeny na polovinu a upevněny tak, že mi už dvě šly do zkratu.

jabraka*
hodnocení

2x

Ten kabel bych raději koupil hotový.Do těch 5A příkonu jsou leckde ke koupi kvalitní prodlužky.Pro mikrovlnku mi takový slouží už mnoho let.

JABRAKA

hop®
hodnocení

1x

"CYSY 3x1 J" by měl být dostačující na těch cca 5A...

doplněno 02.03.14 18:49:

@mapel ani já si raději hotové prodlužky nekupuji a na vidlici a pohyblivé zásuvce nešetřím...

doplněno 02.03.14 19:01:

Běžné mikrovlnky mají příkon okolo 1200W, takže při napětí 230V teče proud okolo 1200/230=5,2A...

doplněno 02.03.14 19:22:

Běžné prodlužováky mají průřez max 1,5mm2. A laik je do jednoho prodlužováku schopen zapojit třeba pračku a sušičku (2500W+2000W). Pak se diví, že mu vypadne jistič nebo hoří konce od prodlužky. Ale kabel většinou přežívá..
Sám mám doma na prodlužovák s průřezem 1mm2 napojenou mikrovlnku, rychlovarku a lednici s mrazákem, a i když beží vše najednou, tak nic nehoří. Ale tohle neberte jako návod...

madfad
hodnocení

Kde jste prosím Vás přišel na těch 5A?

madfad
hodnocení

Ok, a do kolika ampér nebo na jaký příkon (nevím jak to lépe napsat) se tento průřez (1 mm) hodí maximálně? Jistič máme 16A.

111®
hodnocení

0x

nejohebnější jsou silikonové kabely, ale jsou i patřičně drahé.

doplněno 02.03.14 19:06:

3m kabelu 3x2,5 vyjde asi na 300,-

doplněno 03.03.14 08:40:

infografika.idnes.cz/...

Silikonové kabely se používají v tepelně namáhaném prostředí jako je třeba elektrokotel. To je jako na žebřiňák dát kastli z mercedesu. V běžném domácím prostředí jsou PVC kabely dostatečně ohebné a poku to chce v chladnějším prostředí, tak použiji gumový.

111®

ptal se , kterej je nejohebnější...tak snad rozhodnutí co si koupí je na tazateli

madfad
hodnocení

Díky za odpovědi, koupím ten jak doporučuje Hop. Byl jsem se podívat v Obi, ale název CYSY jsem nenašel. Nejmenuje se ještě nějak jinak?

CYSY je starší označení, ale dosud běžně používaný název. Podle nových harmonizovaných norem má označení H05VV-F 3G1,5, múžete se setkat s označením H03, H07 a je to podle zkoušek na průraz izolace. Proto můžete mít H05 nebo H07. H03 se třížilový tuším nevyrábí.

doplněno 04.03.14 17:51:

To 3G1,5 je počet žil a průřez, proto může nít i označení 3G1 nebo 3G2,5.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma příkon pračky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]