Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodatečná venkovní zásuvka

Od: thorteam odpovědí: 17 změna:

Dobrý den potřebuji poradit s instalací venkovní zásuvky, ale nemám udělaný vývod z baráku. Jde mi jen o to, jestli je možné provrtat zed v místě zasuvky která je v obýváku, natáhnout kabel z této zásuvky skrz zeď (36,5cm) a tam už napojím zasuvku klasicky mám před zateplením takze bych to řešil takto. elektrika.cz/... lace-do-zatepleni
Předem se omlouvám za neodborné vyjádření jsem sádrokartonář a fasádník . Děkuji za každou odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

2x

Můžeš to tak udělat (za předpokladu, že před ní bude Fii). Ale čistějším řešením bude natažení nového kabelu přímo z rozvaděče venkem, nová fasada ho schová. Naopak takhle si můžeš bez rozbíjení bytu dovnitř přidat další zásuvky, světla, sdělovací či televizní kabely. Natáhni si to teď, zateplení děláš na několik desitek let.

111®

je někoolik záležitostí. 1)jestli je rozvod v bytě s fíčkem, tak zásuvka musí být za fíčkem. Není-li v rozvaděči fíčko, pak bez by se mělo přidat a rozvodu ven udělat samostatný. Je to pro vaši bezpečnost.

Zásuvka nesmí být běžnám pod omítku ale s potřebným krytím IP46 a více,56,66. To je zase s ohledem na vodu aby do ní netekla a případně nestříkala, atd.

hodnocení

1x

Mělo by to být bez problémů, jen zvolit správný druh zásuvky s požadovaným IP.

hodnocení

1x

Lze to tak udělat a celkem se to tak i často dělá. Jak už tu zaznělo, zásuvkový okruh by měl být vybavený proudovým chráničem (je to z důvodu bezpečnosti, nařizuje to norma), ale pokud se venkovní zásuvkou nebudete chlubit reviznímu technikovi a pokud jí budete používat s pravidl bezpečnosti, lze to pominout...

takjan*

Podle mého názoru je požadavek na proudový chránič u venkovní zásuvky hned po koupelně nejdůležitější. Prodlužovačka dvouvodič, atd, znáte to..

thorteam
hodnocení

já ne nejsem elektrikář ale spoustu věci mám od nich okoukanejch

hop®
hodnocení

1x

Pokud obýváková zásuvka není zapojena přes chránič, je asi nejjednoduší venku použít zásuvku s vestevěným FI, třeba od ABB. Netvrdím ale, že je to řešení nejlevnější...

doplněno 06.03.14 09:17:

NE! Nepleťte si, prosím, proudovou ochranu (chrání zdraví a život) a přepěťovou ochranu (chrání připojené zařízení) ! *stop*

thorteam
hodnocení

ABB mám v celém baráku verzi Tango, tak jestli by nestačila jenom tahle www117.abb.com/...
dusger*

Úplně stačí jednoduchá, jako je tohle www117.abb.com/... V tři roky starém domě by proudový chránič už měl být. Pokud není, pak to, co jsi si vybral ho(chránič) nenahradí a pro tvoje použití je naprosto zbytečné a proto i drahé.

thorteam
hodnocení

to jsem měl na mysli ale překlepl jsem se diky

hudzi*
hodnocení

0x

Nevidím v tom jediný problém. Za předpokladu že máte daný okruh pod fíčkem.

thorteam
hodnocení

nevim co si mám predstavit pod slovem "fíčko"

mam po kolaudaci tak snad jedna zásuvka se nepo..re né

albatros498022*
hodnocení

0x

Tak možné je všechno akorát ne podle předpisů, venkovní zásuvka by měla být za chráničem. ale měl jsem na chatě do rekonstrukce elektriky dost lep stejný řešení a v klidu.

jabraka*
hodnocení

0x

Fíčko asi znamená proudový chránič,je to skoro jisté,že je na tyto aplikace nutný.

JABRAKA

Fíčko je vlastně prapůvodní název pro chránič, ale stále přežívá.

zajixxx*

Správně by měl být proudový chránič, avšak pokud si to děláte pro sebe doma, tak bych to neřešil. Jen je třeba zásuvku s dostatečným krytím. Klidně i vyšším než IP44, preventivně.

Nemá význam kvůli jedné zásuvce za 100kč, pořizovat proud. chránič za 1000kč, bylo by to neekonomické.

Ale pokud máte novou el. instalaci tak ta vaše zásuvka bude již za fíčkem... musíte se podívat.

thorteam
hodnocení

mám rozvody 3 roky starý a nějak mě nenapadla venkovní zásuvka. když sekám tráník tak mám ěčně kabel hozenej z okna a to mě neba vypadá to děsně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]