Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma 3f elektromotor, ještě asi před 3měsíci šlapal tak jak má. Dnes jsem ho potřeboval a bohužel nevydal ani hlásku, žádné bručení ani zápach, prostě jako odpojen. Nejdřív jsem se domníval, že bude přepálená jedna z pojistek, vše jsem prozvonil a v pořádku, i napětí přes ně teče. Prozvonil jsem všechny vodiče od přívodního vodiče až po konečnou svorkovnici na motoru. Po zapnutí je všude mezi fázemi 400V i na té konečné svorkovnici na motoru, jistič nevybavuje, takže zkrat nikde není. Všechny vodiče jsou nepoškozené. Přepínání hvězda trojúhelník musí být zapojené také správně, protože je to můj pomocník už několik let.
Budu rád za každou radu. Děkuji.
no že je správně zapojen přepínač hvězda -trojúhelník,ještě neznamená, že je funkční...
doplněno 01.03.14 20:22:nejjednodušší je přepínač odpojit a konce vinutí cvičně vzájemně spojit a hned budeš vědět...jestli to dělá přepínač. Pokud se to nerozjede, nech to propojené bez přepínače a hledej dál..
Podle vašeho popisu jsem pochopil, že máte ohmetr. tak zkuste předně odpojit motor a změřit odpor mezi fázemi. Mezi všemi fázemi by měl být odpor velice malý. Pokud toto naměříte v pořádku. Dělate nějakou jinou chybu. Nejčastější chyba v měření je vadaska. To že se vám rozvítí když ji někam přiložíte, to ještě neznamená že tam máte fázi.Aspoň ne tu správnou.
doplněno 01.03.14 21:09:Pro lepší pochopení , měření odporu provadíte na odpojenem motoru. Motor mezi svorkami musí mít nějaký malý odpor.
vadaska má elektromagnet a nesvítí, svítí fázovka a ta není vůbec vhodná. Když už tak vadaska, ta zatíží fázi..
Pokud na svorkovnici motoru je správné napětí, tak je potřebné proměřit samotný motor. Nejdříve zkuste průchodnost začátku a konce vinutí. Podle popisu se ze svorkovnice motoru nedostává napětí na vinutí motoru. Podle výsledku se nechá pokračovat dál. Pokud bude vše v pořádku, tak zkusit připojit motor napřímo jak zde už bylo řečeno.
doplněno 02.03.14 09:33:@111 to mě právě také zaráží, že nefunguje ani jedna fáze, když jde napětí na svorky, tak bych začal měřit od vinutí motoru. Pak je otázka čím a jak to vlastně měřím.
je divné, že to ani nevrčí...a že to jelo a nejednou vůůbec nic...to bude něco centrálního, samotní vinutí motoru, že by se přerušila najednou všechna 3 se mi nějak nechce věřit..jde o to , čím to tazatel měřil. Jestli zkoušel fázovkou tak je to špatně a nedá se z toho usuzovat na nic, protože fázovka ukáže i naindukované napětí, které samozřejmně nic neroztočí a nebude tedy motor ani vrčet...takže měřit jedině Vadaskou přes elektromagnet.!Nevo Multimetrem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.