Nejste přihlášen/a.
Prosím poradte.V prosinci jsme se nastěhovali na vasnici do domečku.Sousedka, ktera sdilí společny plot (Stará zídka z cihel nakloněná do její zahrady) mi sdělila,že náš pes nesmí skakat po zídce,protože ,když spadne tak to budeme muset opravit a musíme si my udělat nějakou zabranu aby pes neskákal po její zídce ktera je již ted na pokraji spadnutí.Co dělat?
Víte meg, sousedské vztahy jsou tak ošidná záležitost, že bez bližších znalostí se dá těžko dobře radit. Já mám za sebou velice nepěkný sousedský problém. Jedna věc je jistá, že pokud je dobrá snaha obou stran spolu vycházet, je to ta největší výhra pro klidné a spokojené sousedské vztahy. Nikdy bych si nepomyslela, co všechno se dá nepěkného zažít. Ale přestěhovala jsem se a jsem nejspokojenější človíček. K Vašemu problému bych navrhovala jednu věc. Ta zídka stejně asi nebude mít dlouhého trvání. Tak bych podél zídky natáhla drátěný plot a nebo hezký laťový. Kdyby zídka spadla, musíte si svého psa stejně zajistit, aby nechodil na cizí pozemek. Možná, že by i stačilo vysázet živý plot, nebo keře rybízu, angreštu, maliny apod. V klidu se na tom se sousedkou domluvte. Jednu věc bych chtěla ještě říct. Není dobré ovšem neustále ustupovat. Já jsem se snažila řešit jejich požadavky kolikrát i na svůj úkor, ale to není dobré. Považovali to za slabost a své neoprávněné požadavky neustále stupňovali. Takže to také není to správné řešení. Přeji hezký večer a dobré rozhodnutí!
Takže zděný plot je společný jak píšete... když je to tak a baba je jedovatá, pak bych zídku rozebral a postavil svůj plot a pak at se bába třeba pos..e. Pokud je to její plot, pak má ze zákona povinnost udržovat svůj plot v řádném udržovatelném stavu který neohrozí zdraví a životy osob. V tom případě musí plot opravit bába dřív než spadne. Tedy v tom případě že naklonění zídky je tak povážlivé, že by nepřežila dotek pejska.
Jiří, domnívám se, že plot není společný. Jen tvoří společnou hranici. tazatelka to určitě vyjasní.
. (ani nemůže být majitelem dva)
Ano plot je společný to jsem psala hned!A podle toho co povídala tak je její a je řádně nakloněn je z cihel a cihly se po letech pusubením tepla,zimy,vlhka atd rozpadají.mám v umyslu zítra plot vyfotit pro jistotu a příležitostně ukázat na obecním uřadě nebo si nechat fotky uschované pro případ dalších neshod.Nemám čas řešit problémy a proto si je ani pokud možno nikdy nedělám.Ale někdy se najde takový člověk,který vás donutí,se nějak bránit.
vysvětlit to psovi, nebo udělat zábranu, aby pes nepoškodil její plot.
Jak by se Vám líbilo, kdyby sousedky kůň kopal do Vaší stodoly?
Ja měla 53sousedu a nikdy jsem neměla žadné potíže!Opravdu ze zakona se musí o ten plot starat to už jsem si zjistila a tedy ho musí zabezpečit aby,když se o něj opřou třeba mé děti aby nespadl.Což ten plot už ted pomalu pada.Nehledě na to.že rozhodně nemíním chodit po zahradě po špičkách,aby tam nebyl nahodou nějaký otřes a plot nespadl mou vinou.S pozdravem
Musím souhlasit s Lidkou, která úplně přesně vystihla moje současné sousedské vztahy. Čím víc budete ustupovat nesmyslným požadavkům sousedů, tím víc Vám budou skákat po hlavě. Moje sousedla ze zdola - penzistka mě také stále atakuje nesmyslnými požadavky, a protože jsem klidný introvert, začala jsem ustupovat v domění, že důchodkyně bude spokojená. Nejenže paní nepřestala hubovat, ale dokonce mě po celém domě pomlouvá, tvrdí, že provádím věci, které by mě ani ve snu nenapadly dělat. Byt mám víceméně na přespání, více doma nejsem než jsem. Díky příspěvku Lidky jsem si uvědomila jak jsem hloupá a jak se omezuji ve svém vlastním bytě.
Takže je dobře meg, že jste nezačala dělat stejné chyby jako já, plot je její a je tedy zodpovědná za jeho stav. Třeba se jí nechte inspirovat a teď pro změnu jí povídejte Vy o tom, jak její plot ohrožuje Vás a vaše blízké.Jo kdyby tak člověk věděl do čeho "leze" když se stěhuje.
To mate pravdu.Kdyby clověk věděl.Taky paní sousedka je pomalu duchodkyně a prístí rok jde do duchodu jak mi paní z druhe strany zahrady pověděla.A ta říkejme jí nespokojená sousedka třeba tady vlastně ani nebydlí jen sem jezdí.Nejhorší na tom je,že manžel je vysazený na otravný sousedy v duchodovem věku a jelikož celý měsíc je mimo ČR a jen pár dní vždy doma tak bude dost naštvaný pokud by měl řešit vymysli teto paní a opravdu začnou byt teprve problémy no ani raději nechci pomyslet.Jsem většinou pořad v praci a jsem rada když se zavřu a nejsem s lidma.Jo a paní vadí i to,že pes nam štěká!
Já bych strašně nerada, aby diskuze o sousedských vztazích se nakonec nasměrovala k tomu, že viníky špatných sousedských vztahů jsou jenom a jenom senioři. Já jsem také 60+, ale snažím se nahlížet na problémy s nadhledem. My jsme byli také mladí a naopak ti mladí také zestárnou. Podle mého názoru, je to především v povaze a charakteru člověka, jak se chová ke svému okolí. Kdo je blb v mládí (oblíbené řčení pana Wericha), není radno se sním "srážet" ani v pozdějším věku. Takže buďte prosím tolerantní i ke starším, nepřehlížejte je a neberte je jako přítěž společnosti. Já nedělím lidi na mladé a staré, ale na dobré a špatné. Každý věk má svá specifika a každý je svým způsobem něčím potřebným. Vždyť třeba bez dědečků a babiček by nebylo dětství tak krásné.
Lidko, pěkné... Jen bych ten konec ještě doplnil. Dědečky a babičky jistě máme rádi, ale dědky a báby nikoliv...
Souhlasím! Ale těm dědkům a bábám asi chybí to dobré slovo a trochu lásky a zájmu od těch svých mladých a proto se stávají takovými nerudnými. To ale tady nevyřešíme. Zlému a špatnému člověku ale nepomůže nic. A ani se mu nesmí ustupovat, protože v tom svém "mozečku" to bere jako svou výhru a je ještě horší.
Ja osobně dělím lidi jen na zle a dobré.Proč jedna sousedka je užasná i přesto,že je v duchodě A tahle nam začína dělat problémy.Vždycky jsme měli sousedy dobrý a tak nějak bez problému.Přijde léto bude jí vadit,že nam hraje radio na zahradě nebo,ža tam děcka křičí nebo já nevím co si zase vymyslí.Dokud jsme tady nebydleli tak tady byl prý klid tad tady ten pes štěká no hruza.
Meg, prostě se s tím musíte smířit, že občas bude prudit. A klidně si žijte svůj život. Já jsem se také dříve nesetkala s tímhle elementem - špatný soused. No a byl to pro mne čím dál větší šok. Nechte děcka, ať si užívají zahrady. Pes holt neumí mluvit, tak štěká - jistě neštěká neustále. A může být sousedka ráda, že bude hlídat také její chaloupku. Vůbec, když tam není nastálo. Nedělejte naschvály, to je cesta do pekel. Ale nenechte se omezovat. Hezké bydlení a snad se to nějak vytříbí ke spokojenosti všech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.