Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně sousedovy kanalizace která vede přes můj celý pozemek. jedná se o to že jsem dům koupil před 4mi roky kde ve smlouvě ani na katastru nebylo zapsáno žádné věcné břemeno. Teď jsem potřeboval udělat teréní úpravy a zjistil jsem že mi přes celou zahradu a dvorek vede sousedova kanalizační tubka která je cca 20cm pod povrchem. Navrhl jsem sousedovi ať na vlastní náklady trubku zakope cca do 60cm (tam mi už vadit nebude) s čím nesouhlasil. Co by jste mi doporučili? Montážní pěnu? nebo je ještě nějaké řešení, nechci být "svině" ale trubku si na jejím místě nemohu nechat.
Děkuji Carlosz
Pokud je tam ta kanalizace více jak 10 let, pak se jedná o vydržené věcné břemeno...A Vy máte smůlu..(bohužel).
Tedy nejsem právník a vím že existují nějaké možnosti obrany a zrušení vydrženého věcného břemene, ale není to jednoduché.
Děkuji za odpověď, 10. let to určitě nebude jelikož jsem při kopání našel minci která byla ražena v roce 2005. Takže když se nedomluvíme a já kanalizaci zacpu tak to je právně OK?
Není, to správně.
Nemá soused smlouvu s minulým vlastníkem?
Příklad, já jsme sousedům taky povolil, aby si vedli kanalizaci přes můj pozemek a pozdější kupec to nemůže zvrátit.
Jen 20cm? to mu nezamrzá?
Jestli má tak ústní, nebo mi ji minulý vlastník zatajil.
na zahradě to je cca 40cm a na dvorku max 20cm. Já bych mu jí klidně dovolil ale když ji nechce na svoje náklady zakopat níž nebo aspoň ke straně pozemku tak na něj kašlu.
Slušně bych mu řekl, že děláte terénní úpravy, kanalizace takhle zůstat nemůže a za něj to předělávat nebudete. Pokud chce i nadále kanalizaci přes váš pozemek tak jí buď zakope hlouběji nebo o ní přijde. Pokud by se na to vykašlal tak bych mu jí na hranici pozemku rozpojil a zaslepil. Když by ho ani tohle nerozhoupalo tak bych udělal ty terénní úpravy, překážející potrubí bych pokud možno bez poškození vykopal a dal mu před dveře s tím, že pokud si je sám znova zakope tak vám kanalizace vadit nebude (přeci jen válka sousedů není idyla).
Tak jsem si začal hrát z trubkou a soused přes plot zjistil že se mu asi ucpe kanalizace. Někde vyhrabal ručně psanou dohodu z předchozím majitelem ale zároveď dodal že tedy v sobotu pošle kopáče a kanalizaci kopnou o metr dolů. Děkuji všem za rady . . . . . a doufám že v sobotu bude kanalizace pod zemí.
No...víte na čí straně je v tomto státě právo..
Nicméně potom to budete mít o něco jednodušší...
Zkuste se domluvit...a pokud ne.., nikde to neříkejte...a jednejte.
Jde mi o to že když to zadělám aby nepřišel z nějakým ouředníkem a já pak nepřekopával celý dvorek.
Tak Vy o té kanalizaci nevíte...
Prostě jste stavěl parkovací stání a narazil na trubku, která podle Vás jen ležela v zemi...asi ji tam odhodil při stavbě domu minulý majitel..Tak jste ji odvezl jako správný občan do sběrného dvora do nádoby s plasty, ne? Zachoval jste se naprosto ekologicky..
Né, nejsem mrcha, ale pokud soused, který nemá VB se nechce dohodnout, proč Vy že,,.
Jo ona to vlasně byla jen stará trubka, teď jsem si vzpomněl a né žádná kanalizace
Děkuji a přeji příjemný den
Ahoj. Carloszi! Tuhle větu, jste sem už nemusel doplňovat. Po jejím přečtení, se mi automaticky, významně pozvedlo obočí!
No tak pokud by byl línej kopat a místo toho by poslal úředníka, tak by si to zasloužil
Ale řekl bych že jen byl línej a představa kopání metr hluboho ho děsila natolik, že se tomu bránil jak dovedl. Když zjistil že nejmíň problémů je to kopání tak to holt vykope a bude klid.
Pak bych ho pozval na skleničku zapít úspěšný přesun trubky a omluvil se za donucení kopat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.