Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal na správný technologický postup zateplení v přiloženém obrázku. Koupil jsem dům k rekonstrukci, který je netypický řešením základové desky.
Jak vidíte na obrázku vystupuje sokl cca 15 cm před zdivo. Tedy základová deska není zarovnána se zdivem. Na základové desce je izolace, kterou můžete vidět na obrázku.
V letošním roce hledám dodavatele na materiály pro zateplení tohoto domu a potřeboval bych vědět jak na to. Původně jsem si představoval řešení následovně:
Tedy zateplení zdí přesahující zateplení soklu s kamínky a obrubníkem kolem domu.
Děkuji
Podle obrázku, který je udělán jen modelově, je zbytečná zakládající lišta, která tam dělá jen tepelný most.
Nevidím u vás hydroizolaci, ale od ní dolu asi 60 cm dejte XPS, k tomu doražte EPS. Pokud budete dělat hranu, sokl, schůdek, tak opatřit lištou se skrytou okapničkou, jako budete dávat nad okno. Zdali dále kolem zdi kamínky či něc jiného, neřeší detail zateplení.
doplněno 27.02.14 13:44:Udělejte řez s rozměry, abych mohl vymýšlet a ne odhadovat.
Hydroizolaci nevidím, prosím o lepší foto.
Ano nad tím jsem uvažoval, ale mým problémem je, že pokud dám kolem základu XPS bude širší než zaeplení zdí a tím tam vznikne schodek. A já popravdě nevím jak to vyřešit. Pokud tam nechám schodek, tak tam bude tepelný most? Pokud bych na schodek dal z vrchu XPS tak asi nevydrží případné "nehody" šlápnutí nohou?
s jakou tloušťkou izolací uvažujete? i kdyby přečnívala soklová izolace nad izolaci stěny, tepelný most nevznikne, pokud použijete expanzní pásku, jak vidíte na obrázku z odkazu a nepoužijete zakládací hliníkovou lištu
vysvětlete, jak si to představujete: "Pokud bych na schodek dal z vrchu XPS,"
hodně staveb z minulosti je provedeno stejně, široký sokl a užší zdi až o několik cm; řešili to šikmým přechodem ze zdi na sokl
a co hydroizolace, je v pořádku? pokud není, po zateplení už se s tím nedá nic dělat, leda shodit tepelnou izolaci, opravit hydroizolaci a znova zateplit
Myslel jsem to nějak takto viz obrázek. Uvažuji zateplení 18cm. Jak to myslíte tím šikmým přechodem.
Tak jsem asi myslel, že hydroizolace je něco jiného. Myslel jsem že je to ta černá látka na betonu. Podle krátkého průzkumu internetu tam asi hydroizolace není.
původně jsem to pochopil trochu jinak; domníval jsem se, že na betonové desce je sokl, který je širší o 15cm než další svislá zeď, proto ta šikmina; dle Vašeho návrhu by neměl být problém, jen připomínka, že zateplení XPS by mělo být do hloubky cca 80cm od roviny povrchu pozemku a zateplení XPS nad základem bych viděl tak na tloušťku 15cm (více vrstev XPS) a dále by už bylo zateplení v tloušťce 18cm; jinak by zde vznikl tepelný most;
momentálně se nevyjadřuji k hydroizolaci
co je za stěnou, sklep?
Za stěnou je normální pokoj. Sklep nemáme. Jen pořád mám mentální problém, že když XPS dám z vrchu soklu tak nebude to náchylné k poškození? Tak jak jsem to nakreslil na obrázku.
Je pátek, takže se usmívám...mám mentální problém...
momentální problém lze vyřešit. XPS pod terénem ošetří nopovka, nad terénem povrchová úprava. Jak máte namalován červeně izolant XPS na základu, osobně bych ho protáhl až k EPS. Nedělal bych ten úskok vpravo a nahoru..
Tak na základě diskuze jsem načrtl obrázek jinak, aby bylo patrné s čím mám problém. Jestli jsem to pochopil dobře, tak navrhujete ten XPS co by byl v horní části seříznout do šikminy tak, aby zateplení zdí přesahovalo? Nebe to vypadat špatně?
Abch to popsal slovně ten obrázek. Mám problém s tím, že když sečtu 5cm XPS + 2cm lepenky + 15cm základu dostanu 22 cm. Zateplovat dům jsem měl ale v plánu maximálně 18cm polystirenem. Pak je bohužel zateplení základu širší než zateplení zdí.
předpokládám, že sokl z XPS bude proveden třeba marmolitem a zbytek jiným druhem - silikon, ..., silikátová omítka; na přechod bych použil lištu rozlišovací nebo profil rohový klenbový, popř. vás možná napadne něco úplně jiného, ale oddělit jednotlivé barvy je nutné
Martine, já nevidím problém. Zdali je to lepenka, nebo cosi, to nepoznám z fotky. Ale asi to může být lepenka s tkaninou.
Jak je to starý barák? Detaily postupu by bylo vhodné pobrat on line po telefonu, skype či ICQ. Na vyhledávači najdete kontakty na mne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.