Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám smaltovaný kotel zabudovaný na zahradě - ve zděné kůlně - v rámu ze cihel. Pod kotlem se občas topí. Kotel se hlavně používá na ohřev vody - asi 50litrů - a ta se pak přepouští vedle do vany. V této vodě se pak buď namáčí prádlo ( koberečky, rohože, různé plachty, závěsy, hadry ...sloužící na zahradě ) nebo se v této vodě koupají v letní době děti, což je pro ně romantika.
Kotel si mi na jedné straně propálil a tekl. Objevil jsem na dně asi dvě dírky- jako od slabé jehly.
Dírky jsem opravil tak, že dírky a okolí jsem pomazal šamotovou hmotou a na to vše ještě dal nerezový plech, který jsem také zamazal šamotovou hmotou s vodním sklem. Nechal jsem 3 neděle zaschnout. Povrch opraveného místa jsem opět několikrát natřel vodním skle. Utvořila se krásná hladká ploška na tomto místě. Včera jsem v kotli lehce zatopil a zjistil jsem, že mi z kotle pak teče do vany tmavá voda. Ten opravený kus - šamot - se rozpouštěl do vody. Po vypuštění vody jsem pohmatem zjistil, že ten opravený kousek není již hladký a že se " maže ". Prostě to vodní sklo nezajistilo trvalou glazuru toho opraveného místa.
|A nyní dotaz :
Nyní bych potřeboval to opravené místo - zamazané šamotem - něčím přetřít nebo pomazat tak, aby mi toto vrchní pomazání při příštím topení vodou a teplem nerozpustilo. Myslel jsem nějaká barva, jako se používá na ústřední radiátory nebo podobně.
Nechápu, proč se rozpustila ta glazura s vodním sklem, když vodní sklo se dává do míchání šamotové směsi právě kvůli zvýšené tvrdosti hmoty.
Děkuji za případné nápady. Nechce se mi vyhodit kvůli malinkým dirkám celý kotel. Ještě může sloužit dalších několik let.
ano, rozklepat nýtek, popř. dát ještě z obou stran kovové pozinkované podložky a utěsnit silikonem s odolností do 300st C, je určen hlavně na utěsnění převodovek; tak jak se kdysi opravovaly smaltované kuchyňské hrnce (ale tam se používala místo toho silikonu hladká mouka s vodou jako těsnění)
doplněno 26.02.14 19:15:lepší nerezové podložky, které jste už jednou použil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.