Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit mechu v zámkové dlažbě

Od: martina1105* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, máme již čtvrtým rokem zámkovou dlažbu před barákem a přes tuto zimu se nám v každé spáře udělal mech. Poradí mi prosím někdo, jak se ho zbavit, abych nemusela spáru po spáře vyškrabávat? Spáry jsme měli vysypány pískem.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

WAPkou jsem to zkoušel, ale ať s tryskou nebo s rotačním nástavcem, vždy docházelo současně k vymývání písku, což je nežádoucí. Daleko lépe to dopadlo při použití totálního herbicidu (např. DOMIN ATOR), postříkal celou plochu a po pár dnech plochu přejel plynovou tryskou a zbytků trávy se tak zbavil. Dlouhodobě by asi bylo úspěšné (po vyčistění) ošetřit celou plochu některým speciálním nátěrem (např. SIKAGARD 907W), což je sice věc ne zrovna laciná, ale velmi účelná.

hodnocení

2x

Mechostop, dle návodu použití.

Tlakovou myčkou ne!

doplněno 26.02.14 11:31:

Budete muset koupit písek a znova zasypat. Neodletí jen mech, ale písek s mechem...zkuste to..

doplněno 26.02.14 13:52:

OK, ten písek se Vám nelíbí, co tam tedy jiného? Zapadat postupně nečistotou? víte jak to bude lítat kolem a ta hromada, co to vymlátí...

Já jsem pro chemii.

doplněno 26.02.14 15:07:

Martino, nevím jak to u Vás vypadá, jak velká plocha. Utěsnit spáry, jedině vylít něčím...vůbec netuším, snad vodní sklo?
(hrozná práce by byl silikon do spár)

martina1105*
hodnocení

co si způsobím tlakovou myčkou? Proč ji nepoužít? ani když chci odstranit po mechostopu zbytky...?

martina1105*
hodnocení

abych pravdu řekla, tak ten písek se mi tam ani moc nelíbí...hlavně potřebuji dát pryč ten mech...

martina1105*
hodnocení

písek se mi nelíbí proto, protože jak ten chodník v létě umýváme...hadicí...tak se stejně jen vymejvá a je z toho potom nepořádek, který se přichytí na podrážkách a pak si jej nosíme do baráku...kdyby bylo po mne, tak to nějak utěsním na trvalo...třeba klidně vylila beronem...je tam minimální drážka...já vím...ale to je blbost...i s tím mechem by byl asi konec...který se každým rokem takto vrací...

martina1105*
hodnocení

vím, že je to blbost...to byla jen taková sranda...zkrátka mi se ve spárách ten písek nelíbí...ale nedá se nic dělat...tak se to dělá...silikon se hodně špiní...nejde pak očistit...my to děláme tou wapkou...mech se tou silou vyšplouchá...posypu mechostopem..to tentorkát ještě mechostopem...no a na další jaro to můžeme dělat znovu...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Děvenko, ať se vám to pískování nelíbí sebe víc, bez něj to prostě nepůjde. Já ty potíže se zámkovkou, ve velkým, řeším už 12 let. Když není dostatečně zapískováno, začne se v těch mezerách ve stínu tvořit mech. Když se ten písek vyplaví a zbude tam místo pro prach, tak se tam hned rády uchycují nová semena, nových trav. A to docela ve velkém. Sem tam nějaká travina se dá odstřelit úzkým střikem roztoku Roundupu. Ten nepopráší žádnou okolní trávu. Za 14 dní nová semínka a nové rostlinky. A potom, furt dokola a dokola a pískovat a pískovat. Zámková dlažba, je prostě o pískování. Šmytec.

martina1105*
hodnocení

Zdravím, tak to jsem nevěděla,že ten písek je tam z toho důvodu. Je fakt, že čím více dlažbu wapkujeme každé jaro, tím více se nám tam každé další jaro oběvuje mechu více. Bude to tedy asi tím, že je tam čím dál méně toho písku. Dříve máte pravdu jsme sem tam něco malého jen postříkali a nyní je to v každé spáře. Člověk se pořád učí. Takže vlastně zámková dlažba stojí každým rokem nějaké peníze. A to jsem myslela, že je to jedna investice při pořizování a pak dost. No nic. Zlikvidujeme mech...wapkou...něco do štěrbin nastříkáme... a dopískujeme... To tedy ale nemám vůbec radost... Co se dá dělat. FUrt lepší písek ve spárách, než mech. A to mám na jižní straně, kde svítí pořád sluníčko. Jenže zavlažování dělá svoje. Voda tam taky stříká, protože musí dostříknout až přes chodník na další trávník. Jinak to udělat už nejde. Taky se u zámkovky dvakrát týdně seče a přejíždí se přes ni sekačkou. Pak vemem hadici, ze zámkovky zbytky trávy co tam nalétali vystříkáme a určitě spoustu trávy dostaneme i do spár...

Moc děkuji. Budu bojovat dále.

hodnocení

0x
Wapkou s rotacni tryskou to pujde snadno.
Pripadne s nastavcem na cisteni ploch jeste lepe.
martina1105*
hodnocení

A nějaký prostředek existuje, který by tomuto jevu zabránil?

buss
hodnocení

0x

Vzdušnit, vyhrabávat, zbavit se vlhka, zelená skalice, speciál přípravky na mech. Na intu jsou...

cuca*
hodnocení

0x

Roundup.

doplněno 26.02.14 15:38:

Taky to neni na vecne časy . zkuste to 2x, 3x do roka a treba to vydrzi.tchan s nim dela okraje chodníku . jenže tak odborne, ze vezme kus travy vedle.vse zezloutne a uschne.nastesti casem zacne rust trava znovu.ale kdyz to vezmete několikrát, snad to bude mit dlouhodobejsi "nasledky" :)

olaf71*
hodnocení

0x

ta zámkovka je barevná, nebo přírodní? pokud přírodní, tak tu zasypávám po položení mletým vápencem. pak se vznik mechu určitě oddálí. na barvenou se používá jen křemičitý písek.

martina1105*
hodnocení

je barevná a mám tam křemičitý písek...ale na zahradě u krbu máme přírodní...a tu jsme zasypali taky pískem...mletý vápenec slyším prvně...

olaf71*

všechno je jednou poprvé :)

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Odpovím trochu jinak. Mech roste tam, kde je kyselá půda. Takže použít nějakou zásadu. Vápno, zředěný roztok hydroxidu a pod.

olaf71*

proto používám na zasypání dlažby mletý vápenec. na tu barvenou dlažbu vápno raději ne, mohlo by to udělat nějakou neplechu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]