Nejste přihlášen/a.
Krásný den, opět se na vás obracím. Zajímal by mě váš názor, vás (zkušených), jaké je nej vytápění. Novostavba - podkrovní bungalov do 150m2 zastavěné plochy. Zdivo Porotherm + zateplení., podlahové horkovzdušné vytápění - okna trojskla. Přes letošní "zimu" uvnitř teplota neklesla pod 8 stupňů - ještě není zatepleno!
Přemýšlíme o tepelném čerpadle vzduch-voda - ale říkáme si, jestli při relativně vysoké počáteční investici a tomu co ušetříme teda na topení se pak nesmaže tím, že se třeba po 10-ti letech něco pokazí a náklady úsporu smažou...
Nemám představu, jestli při kvalitním zateplení, dům umístěn v nížině, by stačila ta podlahovka (na cca 35stupnů) a občas zapálit krb. Stačí nám 23stupňů.
Snad je to srozumitelné...Prostě jak nejlevněji topit (dřevo už nechceme- už 8 let se lopotíme se dřevem, smrdíme jak z udírny a každý 3 roky malujeme)
Příjemný den všem!
Co je to podlahové horkovzdušné vytápění?
Dávat do takového objektu tepelné čerpadlo je blbost. Návratnost je prakticky nikdy.
Pokuď je v místě zemní plyn a nebudou vysoké náklady na připojení, tak je nejlepší tato varianta.
Pokuď bude využíván i krb, tak i varianta topení čistou elektřinou nebude vycházet draho.
Ježiš co jsem to napsala - né horkovzdušné - normální podlahové vytápění - voda v trubkách pod podlahou
Plyn je daleko a ten jsem teda stejně nechtěla - mám z něj až paranoidní strach...
Hm taky se přikláníme k vašemu názoru, že návratnost je nikdy.
děkuji!
Nevím proč by TČ byl nesmysl.
Vzduch - voda 8,7kW není problém koupit do 30tis.
Osobně jsem pro čerpadlo...
Hrubý (ale opravdu hrubý nástřel). Za 30tis Kč ti nikdo se zárukou tepelné čerpadlo nenamontuje.
Takový bungalov by mohl mít energetickou roční náročnost na vytápění okolo 20 kWh/m2 .
Při ploše cca 130m2, by nám vyšla celková roční spotřeba cca 2600kwh . To znamená celkový roční účet při vytápění elektřinou cca10 000Kč. Při použití tepelného čerpadla by celková roční částka byla za topení cca 7000Kč.Zde je vidět, že čerpadlo šetří sice elektřinu, ale stálá měsíční platba je natolik vysoká, že k velké úspoře nedochází. Roční úspora na elektřině cca 3tis Kč.
A to znamená , že za současných cen, je návratnost nikdy.
Nepsal jsem nic o tom že někdo čerpadlo i namontuje za 30tis, jen že se za ty peníze nechá pořídit.
Jak jste přišel že spotřeba s čerpadlem bude 7tis? Kolik stojí ten elektro kotel + montáž?
COP čerpadel bývá 2-4x, takže o proti Vaší ceně za vytápění elektřinou bude platba s čerpadlem minimálně o 50% nižší. Nehledě na nižžší sazby pro ostatní spotřebiče.
Navíc účinnost roste s teplotou, takže v létě mnohem levnější ohřev TUV, stejně tak dotápění v mezidobí...
Prostě levné čerpadlo se bez problémů zaplatí do pár let.
Tak ono se drevem topit da. Idealni je nemit ale v obyvaku kotelnu. Takze bud prikladani z technicke mistnosti nebo mit u/v baraku kotelnu a akunadobu.
nenapsala jste tepelne ztraty domu. Odhaduju pod 10kW. Jestkli poridite telene cerpadlo za rozumnou cenu, tak uspora bude. Vezmete v potaz, ze usetrite i na bezne spotrebe, pac budete mit levnejsi sazbu. Ale pokud mate plyn, tak smele do nej.
Zkuste si přečíst tady to vlákno .Tam topí klimatizací + deskový vyměník do vody forum.tzb-info.cz/...
No tak v tom pripade Vam nezbyva, nez mit barak komplet na elektrinu a nyni zalezi jaky zdroj vytapeni zvolit. Podlahovka ma tu vyhodu, ze zdroj se da dodatecne zmenit (elektrokotel, plynovy kotel, kotel na pelety,...).
Zkuste se podvat sem a zadejte si naklady na otop. Nechte si od dodavatele tepelneho cerpadla dodat i rozpis nakladu servisnich prohlidek a zivotnost cerpadla po zaruce. To tam zahrnte tez.
Vse je ale odvisle od TZ domu. Obecne se predpoladaji naklady na elektriku pro 4 clenou rodinu jako: cca 10.000 ohřev TUV, cca 10.000 ostatní spotřeba, cca 5.000 platba za jistič + cca XXX za protopeni. Nicmene to je s klasickym tarifem. A uvidite.
A samozrejme, dotace na solarni panely. Ale k tem zase potrebujete akumulaci nadobu. Navratnost je zde dosti spatna
PS: Ja se zase hrozim mit to komplet na jeden zdroj. Ale je to tim, ze u nas na vsi obcas vypadne elektrika i na 2 dny.
PPS: Drevo je jeden z nelevnejsich zpusobu vytapeni. Ale zase se s nim nadrete, jak pisete. vse je o komfortu - bud mate levny zdroj, ale musite pridat vlastni praci nebo Vam to naserviruji primo pod nos,a le priplatite si. U vseho zalezi, jak moc si cenite sveho casu a jak jej chcete travit
Vhodná akumulační nádrž s topným tělesem (do budoucna s možností připojit kolektory). Pojedete na nízký tarif elektřiny-akumulace, system je jednoduchý.
Pojedete na "nízký" tarif elektřiny a nedoplatíte se )
Vzhledem k dosti velké podlahové ploše toho vašeho podkrovního bungalovu bych nevolil podlahové vytápění, ale normální rozvod topné vody v Cu trubkách a radiátory. Pak zbývá použít jeden z těchto tepelných zdrojů : Elektrokotel (případně s aku nádrží) nebo plynový kotel. Proč se bojíte plynu? Je levnější než elektřina a jde stále.
Nevidel byc rozdil v plose podlahovky. jenom bude vice okruhu a bez problemu.
Jinak tez nechapu averzi tazatelky k plynu, ale kazdy ma jinak nastavene priority.
Nemá význam řešit mojí averzi vůči plynu - řekla bych spíš, že je to nějaký strach, obava - argumenty v podobě moderní, bezpečné... - to do tvrdé hlavy ženské prostě nevpravíte - chlapi) - nicméně přípojka - napojení - je cca 100m daleko - tak mi hrají vysoké náklady do argumentační noty
)
Jinak momentálně mi každoletní shánění, štípání, tahání, třídění, uklízení dřeva ani neva -ve zdravém těle zdravý duch) - víc už mi vadí - každodenní zatápění, čištění skla krbu /pošahaná ženská pořádkumilovnost/, vynášení popela a ten smrad kouře při přikládání - i když komín dobře táhne, přikládáme do žhavého - prostě stejně to je cítit - stropy po 2-3 letech začouzené...Takže do nového domečku už nee...- maximálně na vánoční atmosféru nebo romantiku...ale myslím na budoucnost - už teď jsme z toho pomalu unavený a až člověk už nebude zvládat to co za mlada tak je asi lepší jiný zdroj...
Více méně jsem dotaz pokládala za účelem zjištění: Jaký názor máte na tepelná čerpadla, účelnost, návratnost investice, výhodnost...
Každopádně moc děkuji za všechny odpovědi a čas...s postupem stavby určitě si zas přijdu pro názor či radu!
Příjemný a pohodový den přeju všem
Dobry den,
Kdyz mate v obyvaku kotelnu, tak se nedivim, ze to je otravne a vse cio popisujete je pravda. Ale je o zase moderni a hezke
Ale abych se k tomu vratil. muj nazor je ten, ze tepelne cerpadlo je dost draha sranda, kdyz se zapocitaji vsechny opravy/servisy a ze se nemusi az tak vyplatit v porovnani s jinymi zdroji. Vam ale zbyva jako jine zdroje leda drevo (ale prikladani z TM nebo kotelna), elektrika (el. kotel) nebo solary. Nicmene tak ci onak pocitejte ve stavbe s akumulacni nadobou. Kdyz zvolite topeni elektrokotlem ci TC, tak akunadoba nutna neni, ale v kombinaci s drevem/solary se bez ni neobejdete. Osazovat ji nemusite, ale do budoucna doporucuju.
K zakuřování není duvod . A pokud máte začouzené stropy , tak je to špatně . Většina vložek je spíše na dívání - velké sklo a né na vytápění . Pokud by jste se podívaly na kamna , tak nejlepší jsou s bočními přikládacími dvířky . Např jotul f 500cb nebo dovre 640cb . Tam pak ani nemusíte 14 dní vybírat popel , o zakuřování nemluvě a jsou stáložárné . Stačí 3 až 4 krát za den přiložit do žhavého plné topeniště a více se nemusíte strarat .
Momentálně ve stávajícím bydlení máme krb s výměníkem...takže jsme odkázáni na toto topení a právě kvůli výše popsaným zkušenostem se do nového domku snažíme najít jiné - možná pohodlnější a přitom né moc drahé vytápění...s krbem také počítáme, ale jak jsem psala, už jen pro efekt. (samozřejmě počítáme s vyššími náklady než máme teď, ale ty vynahradí tu "bezstarostnost"... Proto jsem založila diskuzi...
Zajímá mě nejen názor na TČ, ale i zkušenosti s tou podlahovkou - jestli kvalitně zateplený dům se dá vytopit i tou a přitom to člověka ta elektrika "nesežere". Ono ve finále my to asi nejspíš jeden rok zkusíme jen s tím a uvidíme co a jak a pak bychom to případně museli řešit.
On člověk právě slyší z každé strany něco jiného - jeden nedá dopustit na TČ, druhý má pod zahradou natahaný konvektory - takový ty hadice, jiný zas vrt, další možnost kotel na pelety atd atd...a každej si to svoje hájí a člověk je pak zmatenej co je teda to nej...My jsme ochotný investovat, ale s reálnou návratností - což se mi právě u toho TČ nezdá - což tak nějak z diskuze bylo potvrzeno - teda já mám ten dojem...
Trochu mě nahlodal ten problém s vypnutou elektrikou, ale zase dům je ve větší vesnici, tak by lidi asi delší čas bez elelktriky být nemohli a ona ta podlahovka taky nějakou dobu teplo drží...ne?...
Díky za každý názor! Rozšířuju si obzory, znalosti a vede mě to k zamýšlení se nad podnětama...jo a taky pak budu moc dělat chytrou)
Hezký večer.
Také jsem kdysi řešil "vytápění", původně byly v domku kde nyní bydlím "jen" klasická kamna na dřevo a uhlí. Jelikož jsem vyrostl v paneláku,ponechal jsem zatím kamna jako "provizorní řešení", neboť jsem se obával pracnosti, prašnosti a špíny. Kamna mně však velice mile překvapila, zjistil jsem totiž, že je možné topit uhelnými briketami velice čistě (v domácnosti i co se kouřivosti z komína týká) a při tom pohodlně. Později jsem vyzkoušel i uhlí (odhořívání shora) a byl jsem přímo nadšen tím co umí "obyčejná kamna" ( ta se naplní a zapálí shora jen jednou denně a pak odhořívají a hřejí mnoho hodin takřka bez obsluhy, odpadá přikládání, štípání dřeva, z komínu se přitom nekouří, lze regulovat dobře výkon atd. atd.) zkrátka pohoda. A tak jsem u kamen zůstal a neměnil bych. Pokud tedy plánujete "počítáte" s krbem jako doplňkovým topením,za sebe bych vám doporučil raději kamna,( na uhlí a dřevo se šachtou,pár modelů je dnes i se sklem) nemáte-li důvěru v paliva "uhelná" (předsudky, plně chápu) a chcete zůstat raději u dřeva,pak by pro vás možná vhodnější než krb byla kamna na dřevo, která vám v předchozím přízpěvku doporučuje pan J. Dibes.
No to se mi nechce moc věřit, že při spalování briket nejde z komína ten "krásný žlutoučký voňavý" kouř...Nejsem bůhvíjaký ekolog ale tohle mě u nás na vsi drtí...ikdyž chápu finanční situaci některých spoluobčanů tak tohle nějak nemůžu skousnout - i když je asi pravda, že ono vyvážená poloprázdná popelnice 1xza 14 dní taky asi musí být někde vidět .
No to je trochu od podstaty dotazu...každopádně krbová vložka už je zazděná, takže kamna už nejsou aktuální - ikdyž se mi taky moc líbí, ale spíš do nějaké chaloupky na horách nebo srubu. Já se "musela" rozhodnout mezi moderním interiérem nebo moderní klasikou. (oba styly se mi líbí, ale né zkombinované dohromady).
Teda 50 tis se mi zdá moc, to se musíme právě dostat podstatně níž - to by člověk vydělával jen na topení. Leda, že by všechny zimy byly, jako ta letošní...což mě maximálně vyhovuje. Člověk mohl od podzimního hrabání listí, přeskočit fázi odhrabávání sněhu a myslet už na jarní zahradu
Teď možná trochu hloupý dotaz - ale čím se vlastně vyznačují pasivní domy - možná mylně - mám představu, že jsou to stavby postavené nějakou technologií - jakou? - že se v nich ani moc topit nemusí. Nevim, asi to blbě prezentuju, ale to proto, že to nechápu. Co je na nich jiné, že teplotu vytvoří a udrží lidské teplo a nějaký ten spotřebič... .
Fajn den všem.
Rozdělujeme domy nízkoenergetické .Ty mají tepelnou ztrátu do 50kw na m2 za rok .Pak jsou domy pasivní a ty mají tepelnou ztrátu do 15kw na m2 za rok . Nízkoenergetický dum dnes postavíte běžně . Pasivní už musí mít rekuperaci a dum musí byt dobře postaven i vzhledem ke světovým stranám. To znamená na jih velká okna a nas sever žadná .Musí tam být přesahy střechy nad okna , aby v létě když vystoupá sluníčko vám nesvítilo dovnitř aby jste se neupekly. A je toho více !
Jinymi slovy musi byt stineni oken a podobne veci. Obecne je totiz vetsi rpoblem udrzet dum v lete na rozumne vnitrni teplote nez jej v zime vytopit.
To ale nic nemeni na mem tvrzeni, ze pasivni dum neni vzdy rentabilni. Je treba to vzahnout k nakladum na topeni. Napr. pokud nekomu nevadi, ze ztopi za sezonu 40pr dreva, tak nemusi zateplovat skoro vubec .
Zalezi, jak je vesnice pripojena. Pokud jsou "draty" zakopane pod zem, tak nemusite resit vypadky. My jsme napojeni pres sloupy, ktere jdou pres kopce a les (cca 10 km) a kdyz je nekdy velky ficak, tak to muze shodit obcas vetev. Pripadne mozna, ale je to tak jednou za zimu. Podlahovka ma jinak nabeh cca 4 hodiny a kdyz vypnete, tak urcite den vydrzite, nez budete muset oblekat druhou vrstvu obleceni .A krb to jisti.
Zalezi na TZ, poctu obyvatelu a zbusobu zivota Vasi rodiny, ale v ruzbych diskuzich se objevuji naklady na elektriku pro domy s TZ kolem 6-7kW zhruba 45-50000/sezona. Pri vytapeni ciste elektrokotlem. Z toho spotreba na topeni cca 10MW (28 000). Kdybyste meli levnejsi tepelne cerpadlo s COP lehce nad 2, tak muzete protopit polovic.
Nekde jsem vycetl, ze tep. cerpadlo se doporucovalo spise pro domy, ktere nejsou dobre zaizolovane aprotopilo se hodne i v plynu. Tam bylo cerpadlo rentabilni. Jinak domy v pasivu kde jsem se byl divat pouzivaji rekuperaci, coz je celkem nutnost, jestli chctete vetrat a nemit velkme ztraty. Dotapeni bylo doreseno bud el. topenim primo v rekuperacni jednotce, nebo malym el. kotlem. Co jsem se ptam na zkusenosti tak museli el. ktel pustit 5x za zimu, jinak spis maji problem pri navstevach prostor vyvetrat. V mirne zime jako je tato pocitam si dum vytopi vlastnim teplem.
Pripojoval jsem plyn 80m od pripojky a nevim kde jste vzala ty vysoke naklady. Nejdrazsi bylo vybudovat pripojku na pozemek, tak se mi protocili panneky, ale to, co je za plynomerem je uz ve vasi rezii. Tj nechat vykopat, nebo vykopat uzky vykop do nezamrzne hlouby, vypiskovat a polozit polys (PE) potrubi. Za 100m PE date max to 4000, capiskovat, dat vystraznou folii a zahazet. Cele to nevyjde draz nez 10 000. Kdyz si vykopate sami, tak samozrejme mene. To se mi nezda jako nejaka premrstena castka kdyz to porovnate s cenou za podlahove topeni.
Jako radu proti neduvere k plynu. Prodavaji cidla, ktera se rozervou kdyz k uniku doma dojde, takze muzete klidne spat. Jestli mate nejaky slusnejsi alarm, tak cidla muzete zapojit do nej a jeste Vam to posle sms.
Konecne reseni je samozrejme na Vas. Preji dobrou volbu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.