Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatný příkon elektriky

Od: dedecek39 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz. Dnes ráno nám v rod. domě/po kolaudaci,takže všechny rev.kont. v pořádku/ nám špatně jde elek.proud. Napřed nešla pořádně rosvítit žárovka v koupelně /jen se trochu žhavila/a ani fén se nemohl rozejít.Televize šla. V pokoji jinde šly i špatně zásuvky/jakoby málo/.Zkusila jsem v rozv.skříni v domě procvaknout hlav.výpínač. Začalo v roz.skříni tak divně hučet a televize se nemohla rozejít. Raději jsem ji vypla. ale pořád je vše stejné ,světla málo svíti a zásuvky taky málo jsou pod napětím. Jakoby šlo do domku málo elaktřiny. I venku jsem zkoušela halvní jistič.Co to může být, nikdy se to nestalo. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pravděpodobně někde "po cestě" nedokonalý kontakt drátů. Doporučuji zavolat elektrikáře, který změří výstup z elektroměrového rozvaděče a případně zavolá elektrikáře od poskytovatele. Neměnili Vám elektroměr? Jen doporučuji závadu nepodceňovat, v některých případech může být problém zdraví i životu nebezpečný !

hodnocení

2x

Jen doplním - za určitých okolností (špatný spoj na nuláku u 3fázového rozvodu) se může stát, že to, co Vám v jedné zásuvce chybí, Vám v jiné zásuvce přebývá, což pro spotřebiče může mít fatální následky. Navíc se může na kovových částech některých zařízení objevit nebezpečné napětí pro Vás. Všechno vypněte a zavolejte elektrikáře!

To je právě ten problém, když šetřím a nerozhážu řádně nulák a jen si ho někde půjčuji a nejdu pofázích.

doplněno 24.02.14 23:24:

Pokud si představím, že mám 3 místnosti, každou na jednu fázi a nulu na nulovém můstku, tak je vše v pořádku. Na jednu zásuvku mi nezbyl modrý drát a tak si ho půjčím z vedlejší místnosti. Při dotažení všech šroubků se stále nic neděje, ale pokud mi odpadne nula někde v krabici v místnosti (či jinde v rozváděči), kde jsem si půjčil nulu a zapnu např. světlo (nebo něco jiného), tak se mi nerozsvítí, ale ve vedlejší místnosti mám 400V v zásuvce. Prostě místo nuly jsem si tam zavlekl jinou fázi. A to vypůjčování si nul pro ulehčení práce je realita.

V domácnost se to ještě snese, ale v jednom nejmenovaném marketu, měl za ůkol čerstvý absolvent odpojit nulu, ale pod jednou svorkou se nacházely 3 nuly. Vytáhl správný drát, ale uvolnil i ty ostatní. Všechny pokladny odešly. A stačilo dát na pasovinu o trošku delší nekonečnou a problém by nenastal.

doplněno 24.02.14 23:26:

Za některá scházející písmenka a kroužkované "u" se omlouvám, ale mám novou klávesnici s trošku jiným rozměrem, tak se někdy přehmátnu.

hop®

Tuto reakci nechápu, promiňte, prosím o vysvětlení pojmů a principu, děkuji.

hodnocení

0x

Řekl bych, že vypadla jedna fáze, což může být problém jak u vás, tak i v rozvodné síti. Nejprve bych si telefonicky ověřil na dispečinku, zda není hlášená havárie, následně bych volal elektrikáře. Do té doby nezapínat žádné spotřebiče, obzvlášť třífázové, které mohou být na výpadek fáze citlivé.

hodnocení

0x

Pravděpodobně budou někde na přívodní cestě špatně dotaženy šrouby. Podle popisu by to mohlo být v domovním rozváděči na některém jističi, nebo pokud je použit hřeben, tak ho přišroubovali na koncích a ostatní šrouby jsou nedotaženy a tím je tam vytvořen velký přechodový odpor. Tam bych se podíval jako první.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Špatný spoj. Někde v rozvodu. Zavolejte firmu která vám to dělala. Možná zapoměli utáhnout některou svorku. To se stává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]