Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel pro vytápění domu

Od: pavelv* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit jaký typ kotle koupit pro starší RD. Momentálně je instalovaván cca 20 let starý na samotíži s výkonem 20KW. Momentálně se topí uhlím. Kotel zatím drží, ale topeniště je v havarijním stavu. Rošt se celý rozpadá a nový není k sehnání. Jaký kotel by se dal do budoucnosti pořídit? Nevýhodou je, že kotel je ve sklepě a je tam cca prostor maximálně 150cm na šířku a hloubku, výškově cca 180cm. Takže automatický kotel s podavačem se tam těžko vejde. Jedná se o kotel pro starší lidi, takže cena nehraje tak velkou roli jako výdrž a levný provoz. Plyn po obci rozveden není, sehnat levné dřevo je také problém.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

0x

Totéž nyní řeším i já. Vyhrává Viadrus U24, je to odhořívací a všežrající litiňák s emisní třídou 3, nemá vysoké nároky na komínový tah, takže by zde byla i teoreticky možnost jej pro staré lidi přesunout ze sklepa do přízemí. Ceny ok.

kangaroo*

Taky mám dva Viadrus U24 ve starších domech (5 a 10 let je používám) a spokojenost.

pavkazji*
hodnocení

0x

Ano ano,také mám U 24 a max.spokojenost.Ale třeba někdo poradí něco lepšího.

marfusa*
hodnocení

0x

Řeším totéž. Nejlepší by bylo tepelné čerpadlo, ale ty náklady. Pokud Vám nevadí přikládat, tak dobrou nabídku jsem našla na kotle-witkowski.cz. Dopravu mají zdarma.

pavelv*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Ano, nad tepelným čerpadlem také přemýšlím. Jen by mě zajímalo co je na něm právě tak drahého. Výměník a čerpadlo to není.

o TČ bych neuvažoval v případě staršího RD (asi nezatepl., bez nových oken), kde jsou jistě velké tepelné ztráty. Mj. pořizovací cena bude o dost vyšší. Dobrý nápad je hodit kotel do úrovně bytu, protože chození do sklepa je fakt cačem vopruz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]