Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná šířka spáry v obkladu (dlažbě)

Od: lendak* odpovědí: 24 změna:

Jaká je ideální šířka spáry v obkladu či dlažbě ..Jaké má výhody nebo nevýhody širší spára a jaké naopak tenčí...? děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlada*
hodnocení

2x

Zdravím

Ideální spára by měla být asi nulová. Jenže kachličky, když se vypalují mají každá trochu jiný rozměr. Pokud nejsou broušené, musíte to vzít podle citu. Pokud pojedete přesně podle křížků, tak vám to nevýjde. Ale k otázce. Aby se chytily i okraje kachličky, tak aspoň 1 mm. Aby se tam dostala spárovačka.

hop®
hodnocení

1x

Esteticky bývá lepší menší spára, v případě potřeby ji lze přiznat výraznější spárovací hmotou. Někdy ale "bojujeme" s nekvalitním obkladem nebo dlažbou, i ve stejné šarži jsou téměř milimetrové rozdíly v rozměrech, u italských materiálů je to daleko více (přes milimetr v jedné krabici), pak se musí spára rozšířit, aby bylo možné udělat spáru rovnou, abychom nemuseli s většími dlaždicemi (obkladačkami) někam uhýbat, protože se nevejdou.
Dlažbu pokládám podle oka a gumičky, obklad na klínky, abych mohl spáry doladit, křížky jsou dobré na přesné obklady, které neexistují...

lendak*
hodnocení

někde jsem četla,že když je spára příliš tenká ,lehčeji vypraská..a že by měla být aspon tedy 4 mm.je to blud nebo jsem děd vševěd?: D

hop®

Je to blud, se nezlobte...
Nadprůměrně kvalitní (a nepředražené) spárovací hmoty mají v technických listech minimální šířku 2mm, a to si nechávají velkou rezervu, aby nemuseli řešit reklamace. Tato spárovka funguje i při milimetrových spárách, v mnoha koupelnách už mnoho let.
A lze samozřejmě zvolit i kvalitnější spáro/..., u které na šířce spáry nezáleží. Ve všech případech je samozřejmě nutné dodržet technologický postup...

lendak*
hodnocení

Tak jsem se s řemeslníkem rozloučili,vykousaný otvor pro zásuvku a zubatý dořez na nové krásné dlažbě tak to fakt nejde...bohužel ... a jsme tam kde jsme byl a můžem shánět dalšího :/: D já už to fakt mrskám

olaf71*

dřív se běžně tzv. vykousávaly otvory do obkladu pod zásuvku, armaturu atd. kleštěmi. nakonec to není vidět. dnes samozřejmě existují přípravky

lendak*
hodnocení

no právě,právě...DŘÍV...jenže co se dělalo dřív je pro mě úplně nepřípustný...když už něco dělám znovu tak pořádně...jsem uplůně alergická a určitě nejsem sama, na práci typu" to je dobrý to se pak schová"...kterou ještě k tomu platím...

olaf71*

prozradíš, kolik platí alergická osoba vůči nekvalitní práci za metr obkladu? také nemám rád fušařinu a raději si to udělám sám a pak nadávám sám sobě.

lendak*
hodnocení

věříš že bych si taky radši nadávala: D...ale jinak to má pěkný..jen ty dořezy..ty musely pryč a znova...celý jsem to vysekala a dokonce zachránila dlaždičky tak,že je možný je zase použít (y) ..no nésu já šikovná?... 200,- za metr

olaf71*

za 200 sekám zámkovku, tak je buď levnej a nebo se učí a začal zrovna u Tebe

olaf71*

dnešní spárovačky jsou kvalitní. naopak u stěrek vypraská větší vrstva

olaf71*

z mé zkušenosti vím, že co se týká přesnosti rozměrů, tak je na tom nejlépe zn.Rako. jak píšeš výše, tak Italské špatné. je pravda, že jsem jich až tak moc nepoložil, navíc jsem měl známosti v Rako. levné obklady Bau... atd. nic moc

hodnocení

0x

Keramické dlaždice s délkou hrany do 150 mm: šířka spár 2 mm
Keramické dlaždice s délkou hrany od 150 mm: šířka spár 2_8 mm
Štípané desky/kabřinec: šířka spár 4_10 mm
Čím větší je rozměrová tolerance materiálu (např. hrubá keramika), tím je zapotřebí větší šířka spáry

kjanik112*
hodnocení

0x

Také to záleží také na individuálním vkusu-někomu se líbí tenké spáry, někomu širší. Kdysi se obkládačky lepily beze spár, těsně na sebe. Jednalo se o měkké bělninové obkládačky, které šly na bocích dle potřeby ručně přibrousit na hrubším brusném kotouči na ocel. Ve starém památkovém domě s křivými stěnami se volí (pokud s tím majitel souhlasí) spáry širší, aby obkladač měl větší možnosti celkové korekce obkladu, lidské oko lze hodně oklamat a křivost na první pohled neodhalíme.

hodnocení

0x

my máme v kuchyni pěknou stylovou dlažbu na stěně a je to beze spár. Vypadá to taky dobře. Nchce se mi to fotit. Tlusté spáry nejsou moderní.

doplněno 23.02.14 19:42:

menší okousání nemusí vadit. Správný odstín spárovací hmoty může hodně pomoct !

doplněno 23.02.14 19:49:

no, neni to snad nejhorší...

Správná šířka spáry v obkladu (dlažbě)
emilka12*

Manžel jako odborník nechává spáry na sirku.Ale že se spáry špatně čistí tak jsem si kachličky nechala nalepit těsně vedle sebe.

lendak*
hodnocení

ááá konečně nějaké ženy!..nejsem tu sama hurá:D...no bezespár je to nádhera...ale co mi bylo řečeno,tak každá zed pracuje (roztahuje se,hýbe) a tam kde není spára není pak vůle ..kachle na sebe po letech můžou tlačit ...tak nevím..proč se vůbec dělají spáry ha?..to mi taky dosud nikdo neobjasnil: D

hop®

Spáry se dělají i proto, že každá obkladačka není stejná, čím vyšší nepřesnost při výrobě, tím jsou nutnější větší spáry. Kromě toho při použití kontrastní spárovací hmoty lze docílit elegantního vzhledu.
Některé spárovací hmoty jsou pevnější než samotný obklad (zjistíte při potřebě výměny poškozené obkladačky), takže obhajovat spáry roztažností zdi pod obkladem je nesmysl. Navíc pokud barák praskne, tak jdou obklady od sebe (nikoli k sobě) a potom prasklina v obkladu či spáče kopíruje prasklinu ve zdi.
A když obkládáme na pružné materiály (dřevo, SDK, umakart), používají se i pružné materiály - flexilepidlo, flexispárovačka...

doplněno 24.02.14 20:56:

Šmarjá, Nanofug, to fakt neznám, používám Knauf a ve sprcháčích Ultracolor od Mapeie, škála barev je podle mne dostatečná, kdybyste mi "naordinovala" tuhle spárovačku, tak bych buď utekl, nebo si nechal podepsat papír, že ji použiji pouze na Vaše vlastní nebezpečí! A rozhodopádně bez jakékoli záruky na výsledek a trvanlivost...:-D

kjanik112*
hodnocení

0x

Potvrzuji kolegu Hopa. Za své praxe jsem nadělal mnoho obkladů bez spár i se spárami, a nějaké roztažnosti zdí se nikdy neprojevily. Oba druhy obkladu jsou zcela rovnocenné.

lendak*
hodnocení

tak to u nás asi bezespárá nebude protože ty dlaždice nejsou retifikovány...mm odchylky tam budou...ale bezespáré to vypadá krásně..hm hm hm...spárovačku chci Nanofug Premium..ve stejném odstínu..kontrast se mi nepáči

hudzi*

Neměl by dořez zakrýt sokl?

lendak*
hodnocení

sokl zboku zdi hudzi?...: D...mě zajímalo,jak nebo čím(jakým materiálem) se zakončuje obklad (obložení zdi) když třeba chcete vykachličkovat část 1 (té hlavní) zdi v ložnici ale jen např do výšky 1 m...prostě za postele udělat okrasný obklad...viděla jsem krásné plastické vlnité kachličky...atd...vypadá tp moc hezky a moderně...ale ta zed někde končí a tím pádem i obklad ...a mě zajímá čím se pak ten konec obkladu zapravuje...kachličky dořezané k rohu zdi moc hezky nevypadají přece...

hudzi*

Nevvím jak a co tam děláte, myslel jsem že dávate dlažbu např do ložnice, možná jsou tu jiný odbornící, ale aspoň já pak tedy dávám kolem místností soklík nařezaný z dlažby. Pokud se bavíme o ukončení obkladu, který končí ještě pod štukem. tak buď stříšku ze štuku, při rovných zdech stačí zamáznout a zamalovat, nebo lišta -al nebo nerez atp

lendak*
hodnocení

no děláme dlažbu i obklad jedné ze zdí (za postele do výšky 1.20m)...obojí je dlažba stejné série i značky..,ta která jde jako obklad je se strukturou(proužky) a ta na podlahu je ve stejné barvě (krémová) ale hladká...no sokl z kachlí okolo podlahy nechci...to už je dle mého out...dnes se dávají lišty do "lka"...já vybrala plastovou bílou,z tvrdého ale pružného plastu,která se dá i natírat ...pošílám ilustr. fota obkladu i plast.soklu...akorát nevím čím "ukončit " dořezy toho obkložení zdi...v místech kde končí dořez a kde je roh nové zdi...zdá se mi to takové neukončené...ale dávat tam další lištu by vypadalo asi taky divně

doplněno 25.02.14 08:50:

teda kecám..do "L ta lišta není..je rovná prostě: D

Správná šířka spáry v obkladu (dlažbě) #2
Správná šířka spáry v obkladu (dlažbě) #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]