Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obecní pozemek

Od: pavelv* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, u baráku máme zahradu rozšířenou o obecní pozemek, cca 10m2. Pozemek je ohraničen plotem s betonovým základem, máme to takto již přes 50 let a zatím to nikomu nevadí. Kdysi se žádalo obec o prodej toho pozemku a nebylo vyhověno. Je třeba to nějak řešit, nebo mám dělat i dále mrtvého brouka?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Zažádejte o odkup znovu, obec ráda prodá, potřebuje kačky do pokladny obce. Nebo se také může stát, že pozemek prodá někomu jinému, tomu kdo si požádá.

doplněno 22.02.14 15:07:

.. jak myslím, že nám řekli? Vy jste nepožádal písemně? Ústně se ani neptejte. Každý úředník, než vám napíše důvod, proč vám pozemek nemůže prodat, si pořádně zjistí podrobnosti o pozenku atd. Ústně vám namluví cokoliv.

pavelv*
hodnocení

Myslím že posledně nám řekli pouze o možnosti pronájmu, takže teď by to mohlo dopadnout stejně

buss
hodnocení

0x

To je konstatování, a vy ho užíváte, chcete užívat, vadí vám?

pavelv*
hodnocení

Ano, užíváme a i nadále užívat chceme. Spíš jsem se chtěl zeptat jestli nějaký zákon neupravuje nebo neupravoval takové pozemky. Že pozemek, který využívam desítky let a majitel se o něj nepřihlásí, pak propadne mě. Nebylo kdysi něco takového v platnosti?

Jedná se o tzv. vydržení, ale je tam i další podmínka - že jste nevěděli, že ten pozemek není váš. Tady to víte, obec to také ví, takže majetkové vztahy jsou jasné a dají se změnit defacto jen obchodem.

Pro rozhodnutí zda koupit či nekoupite (i když těch pár metrů, to bude pakatel) záleží i na tom, jestli obecní část sousedí s jiným obecním pozemkem, resp. jestli je vůbec prodejná nebo jinak použitelná (tj. zda hrozí, že ji obec nebo někdo jiný bude vůbec chtít).

pavelv*
hodnocení

Děkuji za odpověď, právě že náš pozemek je v podstatě ve tvaru obdélníka a okolo je obecní pozemek. Správně by měl být jeden roh vykousnutý dovnitř. Nudle cca 2x5m. Právě, že pozemek možná nebude mít ani tak velkou cenu, jako zybtečné náklady spojené s vyměřením atd... Pro to vydržení, co je třeba splnit? Koukal jsem, že je třeba držet pozemek více jak 30 let a nevědět o tom. Dům je přes sto let starý, dříve tam byl dřevěný plot a je pravděpodobné, že i ten byl také rovně, bez vykousnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]