Nejste přihlášen/a.
Zdravím, u baráku máme zahradu rozšířenou o obecní pozemek, cca 10m2. Pozemek je ohraničen plotem s betonovým základem, máme to takto již přes 50 let a zatím to nikomu nevadí. Kdysi se žádalo obec o prodej toho pozemku a nebylo vyhověno. Je třeba to nějak řešit, nebo mám dělat i dále mrtvého brouka?
Zažádejte o odkup znovu, obec ráda prodá, potřebuje kačky do pokladny obce. Nebo se také může stát, že pozemek prodá někomu jinému, tomu kdo si požádá.
doplněno 22.02.14 15:07:.. jak myslím, že nám řekli? Vy jste nepožádal písemně? Ústně se ani neptejte. Každý úředník, než vám napíše důvod, proč vám pozemek nemůže prodat, si pořádně zjistí podrobnosti o pozenku atd. Ústně vám namluví cokoliv.
Ano, užíváme a i nadále užívat chceme. Spíš jsem se chtěl zeptat jestli nějaký zákon neupravuje nebo neupravoval takové pozemky. Že pozemek, který využívam desítky let a majitel se o něj nepřihlásí, pak propadne mě. Nebylo kdysi něco takového v platnosti?
Jedná se o tzv. vydržení, ale je tam i další podmínka - že jste nevěděli, že ten pozemek není váš. Tady to víte, obec to také ví, takže majetkové vztahy jsou jasné a dají se změnit defacto jen obchodem.
Pro rozhodnutí zda koupit či nekoupite (i když těch pár metrů, to bude pakatel) záleží i na tom, jestli obecní část sousedí s jiným obecním pozemkem, resp. jestli je vůbec prodejná nebo jinak použitelná (tj. zda hrozí, že ji obec nebo někdo jiný bude vůbec chtít).
Děkuji za odpověď, právě že náš pozemek je v podstatě ve tvaru obdélníka a okolo je obecní pozemek. Správně by měl být jeden roh vykousnutý dovnitř. Nudle cca 2x5m. Právě, že pozemek možná nebude mít ani tak velkou cenu, jako zybtečné náklady spojené s vyměřením atd... Pro to vydržení, co je třeba splnit? Koukal jsem, že je třeba držet pozemek více jak 30 let a nevědět o tom. Dům je přes sto let starý, dříve tam byl dřevěný plot a je pravděpodobné, že i ten byl také rovně, bez vykousnutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.