Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění chalupy přes zimu 1x týdně

Od: martin1* odpovědí: 20 změna:

Ahoj, na chalupu budeme jezdit 1x týdně a tak mě zajímá, jak vyřešit vytápění. Na chalupě topíme kachlovými a krbovými kamny. Nebude vadit, pokud zatopíme pouze o víkendu v době naší přítomnosti a pak přes týden ne? Ptám se hlavně kvůli zamrznutí vody v potrubí. Napadá mě, že voda v potrubí sice může zamrznout, ale až se oteplí, tak zase rozmerzne a nebude problém nebo se mýlím?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Naplňte systém nemrznoucí náplní.
To je nejjednodušší co lze provést.
doplněno 21.02.14 16:54: Aha..Vám jde o vodu pitnou.
Potom lze řešit elektrickým samoregulačním ohřevem potrubí.
martinxx1

Zavřel bych hlavní uzávěr a vodu ze systému vypustil všemi kohoutky v domě (kuchyň,a v koupeně a splachl záchod

jendad

A to bude dělat každý týden? Není jednoduší vytápět místnost kde jsou vodovodní rozvody el. ventilátorkem a dát ho na minimum (zámraz) .Myslím že to je cca 7°c . Samozřejmě zaleží jakou má chalupa dispozici (koupelka a kuchynské rozvody v jedné místnosti) a zda je to takto možno temperovat. Přeci jenom zdá se že zimy kdy byli i -20°c jsou už minulostí.

pavelv*
hodnocení

2x

Barák jen tak rychle nepromrzne, záleží ale na jeho konstrukci, jak je starej, počet pater, podsklepení, tloušťka zdí, zateplení,... Mimo to také na lokalitě, jestli je někde v zástavbě kde není vítr, teplota venku, svit slunce. Myslím si, že když nebude víc jak -5 po celý den, tak to týden vydrží v pohodě. Jinak bych doporučoval uzavřít hlavní uzávěr vody, ten by měl být někde kde nemrzne. Poté otevřít všechny kohoutky a přes nejnižší místo na potrubí(typicky vypouštěcí kohout u hlavního uzávěru) vodu z potrubí vypustit. Spláchnout záchod a buď z mísy a umyvadel vybrat všechnu vodu, nebo nalít nějakou nemrznoucí směs. Stačí tam nasypat kuchyňskou sůl. Voda když zmrzne, tak zvětší svůj objem. Železnou trubku na rozvod vody velice snadno roztrhne.

Co se týče topení o víkendu, zvažte to. Jestli topíte jen kvůli vodě, nestačí pouze ohřát vzduch, ale i stěny. Takové vytopení baráku může trvat klidně i více dní. Máte štěstí, že letošní zima je mírná, vypustil bych tu vodu a zatopil až na jaře.

jendad

A když tam chce jezdit na víkend? Tak zněla otázka a né ,že na zimu to zavře a přijede až na jaře.

pavelv*

Vypuštění vody ze systému je otázka čtvrt hodiny. Problém bude ale rezatá voda a případně rezavějící železné potrubí, které bude bez vody.

raadek*
hodnocení

0x
Zamrzlá voda vám může roztrhat potrubí.
martin1*
hodnocení

Hmm, toho jsem se bál. Na chalupu se dostanu max 1x týdně. Jak to řeší většina chalupářů a chatařů?

Ne,že může potrhat,ale roztrhá*zed*Zkuste řešit způsob topení na dálkové ovládání ;)

doplněno 21.02.14 16:42:

Popř.dobrou sousedku,či suseda ;) forum.tzb-info.cz/...

hodnocení

0x

nebo uzávěr před domem a vždy při odchodu vypustit vodu

martin1*
hodnocení

Díky za rady. Zapomněl jsem dodat, že vodu máme řešenou čerpáním ze studny do vodárny (s vakem) a od ní rozvod do koupelny a obýváku. S tou vodárnou nemám zatím žádné zkušenosti. Jak se v tomto případě vypouští voda? Stačí jen nějakým vypouštěcím ventilem vypustit vodu z vodárny a potrubí a odpojit ji ze sítě?

pavelv*

Ano stačí, pod vodárnou by měl být vypoštěcí ventil. Jinak u vodárny může trochu vody ve vaku zůstat, tam se nic nestane, okolo vaku je vzduch, takže se má led kam roztahovat. Tady jde hlavně o potrubí.

martin1*
hodnocení

Takže povolením vypouštěcího ventilu (vespod vodárny) vyteče voda z vodárny i potrubí?

pavelv*

Jedná-li se o nejnižší místo tak jo, a je třeba otevřít všechny ventily a doufat, že potrubí nejde nikde do kopce, aby v části nezůstala voda.

martin1*
hodnocení

Díky.

A k napuštění vody pak stačí zapojit vodárnu do sítě nebo se musí ještě nějak natlakovat?

pavelv*

V nádobě je vzduch, jeho tlak by se měl kontrolovat alespoň 2x ročně. Kontroluje se to tím vzduchovým ventilkem. Při kontrole je třeba mít vypuštěnou a odpojenou vodárnu a tlak vzduchu by měl být o cca 0.2 bary menší než je zapínací tlak. Při napouštění stačí jen zapnout, ale dostane se vzduch do vaku, tak by možná bylo vhodné ho ještě odvzdušnit. Hoďte sem kdyžtak foto, případně typ vodárny ať víme o čem se bavíme.

doplněno 22.02.14 02:14:

Proto píšu, že je lepší foto. Setkal jsem se s expanzkama co měli přírubu nahoře, doma mám přírubu dole a nahoře odvzdušňovací 1/2 ventil.

doplněno 22.02.14 21:45:

Popisy máte správně, hadice F vede právě do tlakové nádoby, aby nemuselo zapínat čerpadlo při každém otevření kohoutku ale až po odebrání určitého množství vody. Dle štítku na nádobě - dovolený rozsah teplot, nevadí jí zamrznutí jak jsem psal výše. Problém ovšem je s potrubím a čerpadlem.

Postup by měl být následující:
- Vypnout napájení vodárny
- Otevřít ventily ve chlévě a obýváku
- Poté ještě ventil E aby vytekla veškerá voda z potrubí
- Na přiloženém obrázku rozebrat zpětnou klapku č.2 a pak vyšroubovat na čerpadle šroubky 1.

Na obrázku není zřetelně vidět co je v místě kde přívodní potrubí vychází ze země a co je ve studni. Ale dle provedení systému bych řekl, že se jedná o samonasávací verzi bez zpětného sacího koše. Problém tedy bude dělat jen hadice od čerpadla do tlakové nádoby. V ní zůstane voda. Nejlepší by bylo jí v místě F povolit a zbytek vody z kolínka vysát stříkačkou. Pro spuštění a zavodnění, je potřeba namontovat hadici F a zpětnou klapku č.2 zpátky, našroubovat do čerpadla spodní šroubek č.1 a do horního dolévat vodu až po okraj, pak zašroubovat, nechat někde otevřený ventil a spustit. Až začne téct voda, tak zavřít a nechat natlakovat. Trochu se to komplikuje vodárnou, není umístěná někde ve sklepě, kde by tak snadno mrznout nemuselo?

Vytápění chalupy přes zimu 1x týdně

hop®

@pavelv: není třeba mít vypuštěnou a odpojenou vodárnu, jen nesmí být natlakována. A docela by mne zajímalo, jak budu odvzdušňovat vak, který má připojovací přírubu zespoda... ;)

martin1*
hodnocení

Tak jsem nafotil. Jestli můžu poprosit o popis jednotlivých částí vodárny a jak tedy postupovat při vypouštění vody ze systému a pak napouštění, popř. tlakování.

Podle mě:

A - slouží k vypuštění vody z potrubí směřující do chléva po uzavření ventilem B.

C - uzavření vody do obýváku a koupelny

D - ventilek na natlakování

E - hlavní uzávěr vody, jak do chléva, tak do obýváku?

F - hadice nevím k čemu, je lépe vidět na dalším obrázku

Na manometru je tlak 4 bar. Vypouštěcí ventil jsem zběžným pohledem pod vodárnou nenašel...

Vytápění chalupy přes zimu 1x týdně #2
Vytápění chalupy přes zimu 1x týdně #3
Vytápění chalupy přes zimu 1x týdně #4

buss
hodnocení

0x

1 x týdně, jeden den? To se tak akorát zahřeje vzduch a ne prohřejí stěny. Pořádně rozhajcovat. Ono také záleží na zimě. Já tak 2 x a pod 0° to nekleslo.

andrea1*
hodnocení

0x

Napadlo mne, když vytápíte přes víkend, zda by nestačilo v době, kdy nejsou velké mrazy, ponechat svítit např. žárovku Jestli by stačila na to, aby v místnosti nemrzlo. U 100 watové žárovky by byla spotřeba za 24 hod. 2.4 kw (100w x 24 hod. = 2400 wat = 2,4 kw) x 5 dní = 12 kw za týden) To by ale aplikovat všude nešlo, vyšlo by to draho. Další možnost, co mě napadá a kterou vidím jako spíš realizovatelnou, přitápět např. el. horkovzduchem napojeným na časový spínač. Samozřejmě, požární bezpečnost musí být zajištěna. Třeba jsem vás inspirovala.

Jinak v případě, že vám voda v potrubí zamrzne, tak ho samozřejmě "roztrhá".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]