Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demolice nebo nechat spadnout - stavební úřad

Od: honza333® odpovědí: 3 změna:

Mám stodolu vedle baráku, stodola je ve špatném stavu a obejdeme se bez ní, takže bychom ji chtěli zbourat. Bohužel je namalovaná na katastrální mapě a je vidět atd., zkrátka nechce se mi ji jen tak zbourat a doufat, že na mne někdo, zejména stavební úřad, nevlítne. (Znáte to, dobří sousedé atp.) Zbourat ji bude jednoduché, ovšem daleko nákladnější a složitější bude ten úřad kolem toho. Stavebnímu úřadu se musí dát žádost o povolení odstranění stavby (poplatek) jejíž součástí musí být dokumentace bouracích prací (projektant, min. 2tis. Kč) a musím k tomu sehnat stavební dozor (poplatek). Až se to zbourá, tak nevím, jak se to řeší dál třeba na tom katastru, jestli ještě nový geometrický plán (min. 4 tis.Kč), nebo nevím, tak daleko už se mi nepodařilo informace získat.

A teď konečně k otázce. Co když stodola sama spadne ( :), ale ona k tomu vážně daleko nemá), jak se to potom řeší úředně? Není ten úřad kolem toho jednodušší a levnější, než demolice?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Počkala bych na pořádnou vichřici s lijákem a stodole pomohla ke zřícení (alespoň z části). Vše vyfotila, zapsala si datum a čas vichřice. V tomto případě nemůžete mít čas na papírování, musíte zabezpečit stodolu proti úrazu druhých. Pokud stodolu máte pojištěnou, mohla by přispět pojišťovna, ale v tomto neporadím. A jak píše rádce - postavila bych malou stodolu ze zbylého materiálu. Když vás někdo napráská, dodatečně vyřidíte papíry.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nikdy jsem nic podobného neřešil, ale jako vlastník bych měl obavu, že v případě spadnutí stodoly budu popotahován za zanedbání péče nebo také obecné ohrožení. Navíc, tam bude hromada trosek, kterou bude nutno stejně odstranit (materiál) a úředně "odepsat" (i na KN). Raději bych volil cestu přes demoliční výměr od stavebního úřadu a materiál nabídnout např. za odvoz. Zdravím!

paw*
hodnocení

0x

Normalne bych to shodil a na miste stodoly postavil mensi kulnu ze zbouraneho materialu. Kdyz by se nahodou sousede ozvali, tak podate dodatecnou zadost o demolici. Zalezi jake mate vztahy se sousedy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]