Nejste přihlášen/a.
Původní (ABB) - dva společné hnědé jsou pravděpodobně přívod a odvod k dalšímu vypínači, samostatný hnědý je vypínaná fáze do světla.
Nový (Schneider, že? ) - červená packa je přívod, bílá je vypínaná
Takže ty dva hnědé u sebe ze starého pod červenou packu u nového, osamocený hnědý ze starého pod bílou packu u nového, toť vše...
doplněno 19.02.14 19:52:Značku jsem trefil spolehlivě podle rámečku přístroje, to jsou zatím nejlépe řešené strojky pro montáž do sdružených rámečků, co jsem kdy montoval. Ale o kvalitě vlastních strojků si myslím své, třeba v řadě Unica se zásuvky někdy rozpoadají už při montáži, ale to už je o něčem jiném...
Tak hezký den
Zdravím
Pokud se jedná o vypínač, nehrozí skrat (není tam nula), ani cokoliv jiného. Pokud nejste odborník na elektriku tak to prostě zkuste. Profikům se asi budou ježit chlupy, ale takto se úplně normálně opravují třeba schodišťové kombinace, když je někdo rozhází. Máte 3 x 2 kombinací. To znamená 6. Máte 6 pokusů, takže v průměru 3. Pokus omyl. Je to rychlejší jak dlouho bádat. Párkrát přehoďte dráty a až to bude v pořádku tak bingo.
Jsem zde nový a nevím, jak to zde na "poradně" uplně přesně funguje. Když jsem si přečetl dotaz žadatele a odpověď hopa, tak jsem usoudil, že není co dodat. Není co už dál psát. Hop odpověděl tak, že i babce zelinářce by to bylo jasné. Proto i já, ho3 vám radím, zapojte to tak, jak vám radí hop. Jak jsem si četl, tak na tomto portále je mnoho elektrikářů, opravdových odborníků. To je bez pochyby, ale takových, kteří dokáží potlačit své vlastní ego a opravdu hodnotně poradit je tu docela málo. Hope, pro mou osobu vy ste jeden z nich. Vůbec nemyslím, že ve vaších odpovědích je známka nějaké arogance. Máte u mě bod. No ovšem, vy mapeli, i přestože jsem přesvedčen, že odborník jste, tak toho zneužíváte a chcete jen výřit vodu.
hezký večer
@francis: děkuji, jste zde nový a podle toho se chováte, pan @mapel je zde už celých 10 dní, má proti Vám fakt "velký náskok"...
Pan mapel je možná odborník, ale na této poradně to podle mého názoru ještě neprokázal, nebudu ho hned odsuzovat, ale pokud k němu mám výhrady tak mu je sdělím, veřejně či soukromě. A také jsem mu i soukromě sdělil, že pokud nějakou moji odpověď považuje za špatnou, má možnost ji tak označit, nebo ji nahlásit ke smazání.
@francis - ještě jednou - myslím, že jsem tady už nějakou Vaši rozumnou a smysluplnou odpověď četl, ten Váš nick si asi nepamatuji jen kvůli turbíně nebo Nymburskému pivu!
... a nakonec, voda se víří s měkkým "i"... já jsem prostě "magor" i přes češtinu...
Tady bych si dovolil nesouhlasit. Jesná se o vypínač 1So, t.j. indikace s doutnavkou. Potom navrhované propojení od @hop by znamenalo zkrat.
šipka v kolečku je přívod přepínané fáze
1So je přívod N pro doutnavku (a propojením těchto dvou vodičů je tvrdý zkrat) - měl by však být modrý
šipka z kolečka ven je přívod ke světlu
Ovšem je zarážející, že se jedná o hnědý přívod, ale v bastlení je náš národ přeborník. Pokud jde o zapojení 1So, tak potom sedí popis co jsem dal, až na tu zaráženící hnědou barvu vodiče. Takže obě odpovědi jsou správné a teprve až to zapojíte, tak se uvidí, zda vám to vyhodí pojistky, nebo to bude svítit
A zase jedna rada, elektrikář to zjistí hned.
"Vážený pane elektrikáři", pokud se podíváte na fotku, tak zjistíte, že oba hnědé jsou strčeny do dvojzdířky se šipkou dovnitř, naopak dvojzdířka pro nulu od doutnavky je volná. A teď si už můžete nesouhlasit jak chcete, držím Vám palce
Navíc - jak je vidno - doutnavka není osazena...
doplněno 19.02.14 21:43:@mapel: v základních principech elektřiny si opravdu jsem trošku jistý v kramflecích a ty chyby se opravdu snažím nedělat, ani v praxi, ani zde na poradně, naopak na nebezpečné chyby jiných důrazně upozorňuji. A věřte, že pokud jakýkoli místní odborník (kterého uznávám) na elektřinu poradí něco, co je mi proti srsti, tak hodně přemýšlím jak to myslel, abych se neukvapil se svoji konstruktivní kritikou. A naopak vyloženě nemám rád přechytralé rádobyrádce, kteří si nepřečtou dotaz a reakce a hned plácnou jakousi hovadinu - tohle prosím nevztahujte na sebe, myslím, že jakousi odbornost v oboru (oproti jiným) máte...
Mimochodem, na tom, že na fotce je v původním spínači evidentně nezapojený nulák a neosazená doutnavka, trvám, a Váš odkaz na zapojení jsem tedy ani nepochopil, v případě tazatele byl pouze strojek S1o použit jako S1.
A Váš náznak toho, že jsem arogantní, nechám bez komentáře, pokud Vám to nebude vadit - snažím se zde vystupovat v mezích přiměřené slušnosti...
Hezký den...
Jak jsem slíbil, tak činím a finální výsledek je takový, že řešení uživatele @hop funguje (světla svítí, přepínač přepíná). Doufám tedy, že toto téma pomůže i dalším uživatelům.
Ještě jednou děkuji VŠEM za názory a jsem rád, že jsem dokázal vybrat ten kvalitní, takže mé největší díky patří @hop.
Honza
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.