Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Plánuji výměnu okna. Jedno okno je na výšku menší, něž je díra pro okno. Když okno usadím do díry, tak nahoře mi chybí cca 10 cm. Tento prostor tam potřebuji, jelikož mám ve všech oknech naistalované vertikální žaluzie. Takže ze spodní části okno nemohu dozdít, jinak bych okno neotevřel, protože by mi tam vadila vodící lišta na vertikální žaluzie. Okno přišroubuji ve sponí části a z boku. Nad oknem je betonový předklad. Přemýšlím, čím okno dozdít. Můj názor je takový, že by to šlo dozdít z ytongu. Někdo radí, díru ,,vylepit EPS (poté perlinka a štuk.) Když to prý vyzdím z ytongu, tak to musí několik dní schnout, než tam usadím křídla. Tudíž bych musel být několik dní bez okna, což si nemohu dovolit Podotýkám, že okno by bylo zatím přišroubované nahoře a z boku. Jaký je podle Vás nejvhodnější způsob? Děkuji za reakce a přeji hezký večer
JM.
jm,
polysteren nalepíte pěnou, za 30 minut taháte lepidlo, odpoledne druhou vrstvu. Další den štuk.
Jelikož nad oknem hmota nic nenese, já bych dal polyš.
no pokud to neni takove to vetsi vykyvne, to dava tomu vrsku trochu zabrat, kdyz se casto otvira, ve druhem pokoji, ktery jsem jeste nerekonstruoval takove mam a tech hornich 5cm montazni peny, co tam minuly majitel daval dostalo zabrat, budu to muset vyskrabnout, dat 2 drevene šprajcy, at tam neni takove pnuti v tahu pri otevirani/zavirani a prefouknout znovu penou
A jak budete ty ytongy na překlad kotvit?(teda do doby než to zatrvdne)Jinak ten polystyren a ytong,je víceméně jedno,oboje musí pár dní zrát,jen s tím ,že polyš na nadpraží bude držet ihned,kdežto ytongy musíte přikotvit nebo alespoň do druhého dne podepřít!Běžně se okna při zateplovačce dozdí a večer jsou plně funkční,i když se nedoporučuje je otevírat dokořán,max na ventilku,ale tam se dozdívá jen z boků (paneláky),ale musí to být v jednom dnu-vybourat vyzdít,zamontovat okno,zapěnovat,po vytvrzení pěny nasadit křídla.
ytong je druhy den suchy na troud, ja bych to delal s usazenym oknem a pomohl si jim jako podperou (5-7cm ytong krasne urizly na sirku zdi) + nakyma deskama jako vypodlozeni, nebo vypodlozit polystyrenem to bude jednodussi a rychlejsi, lepidlo namichat tuzsi ulepene, ne ridke, druhy den vytahnout ty polystyreny a zapenit zbylou mezeru montazni penou (btw ja dozdival horni spalety z lepidla a kousků ytongu a drzelo to a ted je to jak sutr a za dva dny jsem prestukoval, ani prasklinka, a to byly pri schnuti velke vykyvy teplot 30C - 15C)
Souhlas obě varianty jsou dobré,polystyren je ale rychlejší a míň pracný a protože se půři m ontáži kotví rám okna nejen pěnou,ale i turbošrouby,nehrozí nějaké namáhání polystyrenového nadpraží!
PS osobně jsem na pěnu nelepil,jen na pelidlo,tak polyš no problém ale ytongy v tomto případě bych se bál pěnou,aleopravdu nvn zdy je to sdobrý názor či ne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.