Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štukování v panelovém bytě

Od: tzaruba odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak správně a kvalitně vyštukovat panelový byt, aby štuk neopadával a pokud možno se ani netvořili praskliny.

Současný stav je takový, že na většině ploch je jakási omítka, která je docela tlustá, někde cca 5-8mm, takže to asi nebude klasický štuk. Tato omítka ale na několika místech nedržela, takže jsem jí logicky oškrabal až kam to šlo.

Na stropě je ve staré omítce prasklina, která je na spojení dvou panelů a ta mi také trochu dělá vrásky. Chtěl bych co možná nejvíce minimalizovat riziko, že se znovu po pár měsících objeví.

1. Oklepané části omítky je napřed potřeba zahladit, zde je tedy vhodné zase použít nějakou tenkou sádrovou omítku? Je dobré pod to dát na panel penetraci?

2. U té spáry dvou panelů je vhodné oškrávat pruh omítky třeba 50cm a tam dát lepidlo, perlinku a na to nanášet štuk?

3. Na tu starou omítku je vhodnější použít penetraci a pak nanést 1 nebo 2 vrstvy štuku? Nebo je lepší dát perlinku všude i přes starou omítku a na to nanášet štuk?

Díky za rady a postup, jak byste to řešili vy. Nechci se do toho pouštět sám, ale nemám zrovna důvěru, že zedník navrhne ten nejlepší postup.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak předně -lepidlo a perlinku nee.Pkd jste nikdy nedělal se sádrovými omítkami tak nedoporučuji,osobně je nemám rád raději obyč směsi když není klasická malta!Jak správně uvedl Vlada omést od prachu což ale není hlavní důvod penetrace v panelácích-Panely,respektive jejich formy v panelárnách jsou impregnované (olej,fermež?) aby se beton "nepřilepil" a proto štuk odpadne!

Přes spáru stačí jen cca 5cm a přetáhnout mřížkou na SDK (je to vlastně perlinka,ale tenší ) do štuku.Tam kde jste oklepal až na beton natáhnout štukem skrz vyrovnání.Po vyrovnání potom přeštukovat celou stěnu,zda jednou či dvakrát zaleží jen na Vás.To Vám neporadím,musel bych to vidět jak to vypadá /osahat/.Beton určutě penetrovat (já mám v oblibě Duvilax ) a starou omítku.-opět musel bych vidět ale penetrací nic nepokazíte.

PS každý zedník má v oblibě jiné materiály a i postupy se mohou lišit! Já jsem třeba odpůrce všude cpát lepidlo a perlinku pod omítky mimo fasád a ytongů !

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Jelikož jsem si dělal svépomocí v panelovém domě byt, popíšu vám postup. Aby se srovnaly nerovnosti mezi panely, natáhla se vyrovnávací sádrová omitka. V kolečku se rozdělala sádra, trochu se nechala ustát a natáhla se na stěny. Škrabkou se srovnaly nerovnosti a natáhla se jemná. Pokud se sádrová podrovnávací omítka neudělala dost dobře, muselo se dávat víc jemné a ta potom časem praská. A další věc. Pod jemnou omítkou nesmí být prach. Jinak odpadává. Proto se dává penetrace, třeba deci duvilaxu na deset litrů vody, aby se prach přilepil k podkladu. Ale většinou stačí prach omést koštětem, nebo vysavačem. Drážky na stropě nedoporučuji zadělávat. Jsou totiž mezi panely a když je zatmelíte, objeví se časem praskliny. V té drážce ty praskliny nejsou tak vidět.

hodnocení

0x

ad1/ omítku srovnat, třeba i obyčejnou jádrovkou, lehčí penetrace nikdy neuškodí. Malby důkladně oškrabat. Základ je mít před štukováním absolutně čistou zeď. Když po ní přejedete rukou, musí zůstat úplně čistá (ruka).

ad2/ Přesně jak píšete, úspěch zaručen.

ad3/ Perlinka není potřeba, pokud původní podklad drží pohromadě, a netvoří se kontinuálně praskliny. Jak už jsem psal, penetrace neuškodí a štuk stačí v jedné vrstvě. Jen je potřeba se smířit s tím, že bude kopírovat případnou nerovnost omítky. Pokud chcete mít superrovné zdi, mnoho zedníků to řeší právě 2. vrstvou štuku, na které si dají více záležet.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Pro Diesel. Omlouvám se. Myslel jsem prach až po sádrové srovnávačce. To že byly panely z panelárny ne moc čisté od separátorů uznávám. Mate u mě bod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak na štukování
Otázky na téma štukování

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]