Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení motoru cirkulárky

Od: mikysedliste* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den mám doma udělanou štípačku dřeva z cirkulárky kde je zapínání motoru ještě z výroby,a já bych potřeboval poradit jaký vypínač koupit a jak ho zapojit abych v případě kousnutí kužele mohl ihned motor vypnout protože nyní je vypínání celkem nepraktické. Rád bych tenhle vypínač nahradil jiným ale nevím jestli je to vůbec možné na takhle starém motoru.Přikládám foto štítku a vypínače.

Zapojení motoru cirkulárky
Zapojení motoru cirkulárky #2

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, překopat elektriku na stykače a stoptlačítko by bylo jistě košer a ideální řešení problému. Ovšem existuje i jednoidušší verze, dodělával jsem ji kdysi jednomu známému také na podobný trhač prstů, nazývaný cirkulárkou. Jde o to, že držíc poleno oběma rukama, nedostává se již příslušného údu k vypnutí vypínače v případě nouze.

Takže vtip je v tom, že jsem do přívodního kabelu vřadil klasický vypínač ,,stiskem vypni´´

elektro.slovenskainzercia/...

Ten je chápan jakožto pojistný, takže je běžně trvale zapnutý, rozběh motoru se provádí stejně - standardním přepínačem Y-D, stejně jako u stroje na obrázku. Ovšem ten dodatečný vypínač je položen na zemi před pilou, takže když se něco děje, stačí na něj šlápnout špicí boty a stroj se zastaví.

dusger*

Doporučoval bych stykačovou kombinaci, třeba i jednoduchou bez hvězda- trojuhelník (spíš budeš potřebovat vlevo-vpravo), 4kW motor se může zapínat přímo, pokud to zásuvka udrží. Mechanický vypinač osadit před stykače. Dva ruční vypinače, tak jak píše Promon, se zdají být jednoduchým a levným řešením, ale jen do chvíle, kdy jeden zůstane zapnutý a ty si toho nevšimneš, pak z toho bude právě ten trhač prstů.

Shodli jsme se s promonem na stejném řešení, teda před stávajícím přepinačem Y-D jsme zařadili pojistku, já ve formě stykače s dvojtlačítkem, on s jednoduchým tahem zapni, stiskem vypni. Účel to splní. Tazatel chtěl něco jako pojistku.
Nepochopil jsem ale tvou poznámku o dvou promonových ručních vypínačích. Kde o nich píše? Pokud by byly v sérii, tak co mne může překvapit, když vědomě zapínám el. zařízení?! Stále musím napřed zapnout jeden a po něm druhý. A zcela nelogické zapojení dvou paralelního vypínačů by mělo za následek , že by při kterémkoliv zapnutém motor běžel... Co mne teda může překvapit a urvat prsty?
doplněno 18.02.14 20:23: Promon ví, o čem píše. Vím to i já.
Obávám se ale, že nechat laika zapojovat stykačovou kombinaci ať už hvězda-trojuhelník, nebo k tomu i reverzaci, a nezapomenout na vzájemné blokování pomocnými kontakty, případně k tomu dvě rozpínací tlačítka z každé strany jedno, to pro laika není. Proto ani nedávám konkrétní rady jak zapojit, ani plánky či odkazy.
Bohužel mnoho čitatelů zdá se nedokáže pochopit ani smysl napsaného textu. Proto neriskuji a odkazuji na osobu znalou, teda elektrikáře.
mikysedliste*
hodnocení

Ok ta stykačová kombinace by mi vyhovovala,zásuvka to vydrží to už sem zkoušel (nedříve sem zapl vypínač do druhé polohy a až pak zapojil kabel do zásuvky) a chtěl bych i ten zpětný chod. Prosím tedy o odkazy co nakoupit a jednoduché schéma jak zapojit,myslím že zapojit to zvládnu sám.

Stykačová kombinace pro rozběh se dá i koupit jako celek, jinak je to o 3 stykačích a jednom zpožďovacím relé.

schrack.cz/...

elkoep.cz/...

Nápad spouštět motor na trojúhelník, stejně tak jako reverzaci zřejmě nemá cenu komentovat.

doplněno 18.02.14 20:05:

Jinak schema zapojení je tady.

image.schrack.com/...

Vřele doporučuji nepodcenit zapojení pomocných kontaktů stykačů ke kontrole jejich pozice !

hodnocení

0x

moje rada je, vypínač nechat jaký je, ale k tomu domontovat ještě stop tlačítko

mikysedliste*
hodnocení

Ok ale to tlačítko jaký a zapojím ho mezi vypínač a motor a nebo před vypínač?

hodnocení

0x

Vypínači je jedno, jak je starý motor... Váš vypínač, resp. přepínač hvězda-trojuhelník je mechanický, jeho vypnutí vyžaduje poměrně velkou sílu a určitý čas.

Pokud chcete vypínat motor nějakým stop tlačítkem, vhodné by bylo před samotný přepínač na přívod zařadit stykač na dvojtlačítko. Jedním tlačítkem sepnete stykač, teda zapnete přívod na přepínač, jehož funkce zůstane zachovaná. Na vhodné místo si namontujete stop tlačítko (nebo i více tlačítek) a v případě potřeby dotykem tlačítka odpadne stykač a odpojí přívod... Ovšem je to práce pro elektrikáře, který umí a má oprávnění!

Ale zdá se mi, že otáčky cirkulárky jsou na kuželovou štípačku poměrně vysoké... o převodovce do pomala nepíšete.

doplněno 18.02.14 11:12:

Pokud chcete investovat nějakou korunku, dá se koupit (vyrobit) stykačová kombinace přepínání hvězda-trojuhelník, kde bude stop tlačítko už zaintegrované. Je více variant toho přepínání, na dvě tlačítka, jedno pro rozběh, druhé pro trvalý provoz. Nebo jen jedno tlačítko a časový spínač, který přepne po nastaveném čase...

Opět je to práce pro osobu znalou, s oprávněním... Vy se ani nepokoušejte, doporučuji...

doplněno 18.02.14 13:40:

samotné tlačítko Vám motor nezastaví... buď s ním odpojíte přívod elektřiny, k tomu ale potřebujete další el. součástky, nebo jím mechanicky zastavíte to, co se točí... jako klacek do výpletu kola u bicyklu...zaručené, osvědčené...

mikysedliste*
hodnocení

Převodovku to žádnou nemá ale nezdá se mi že by to mělo nějak vysoké otáčky, dokonce bych řekl že jsou ještě menší než na obyčejné cirkulárce se stejným motorem co máme doma. Jinak sem si myslel že to bude jednodušší s tím tlačítkem, potřeboval bych jen rychlí stop ale ok obratím se na elektrikáře.

paw*

Prevodovku to nepotrebuje. Stipaci kuzely se normalne dodavaly jako prislusenstvi cirkularek HOP.

Jinak rpo tazatele. Zalezi, jak rychle chcete vypinat, ale doporucuju si to tlacitko pridelat nejak do rozumne vysky, aby bylo sepnutelne treba kolenem. Ikdyz on motor chvilku zablokovany vydrzi.

doplněno 18.02.14 15:09:

@hejkal

Zastavovat to neni treba. Spise se bude asi jednat o tlacitko pro vypnuti, kdyz se stipacka "kousne". Musi se s tim holt umet trosku stipat. sam mam doma stipacku se stejnym principem.

hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti poradím nechte si tam udělat i vypínač na opačné otáčky(s přehozenou fází nevím jak se nazívá) je to dobré když se kužel kousne tak ho pěkně vytočíte

doplněno 20.02.14 19:12:

Tak se vykašlete na předpisy a vyhlášky a dejte tam ten tahem vypni a je jedno jestli mezi spínač a zásuvku nebo motor proud to přeruší tam i tam :-D

moje-elektro.cz/...

humbucker*

To se to jmenuje REVERZÁK.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. S kámošem, jsme spáchali výrobu trnové štípačky, podle jím vyskoušeného vzoru. Motor má otáčky +-900 a výkon 4-5 kW. Na jeho přání, jsem na ni přidal centrstop - vypínač Tahem zapni. Nějakou velkou chuť, se ze zakousnutí ten kužel-motor moc neměl. Prý stačí myslet na to, kudy nasadit trn do špalku. Kousá se mu to tak max. 3x za práci. Je lepší mít u štípání pilu a to sevření povolit naříznutím. Tolik jeho vyjádření k věci. Letos chce stavět další. Sakra.

PS: Měl i půjčenou velkou stojanovou, se dvěmi takovými chňapacími rukojetmi, hydraulickou. Těžkou jako prase a o dost pomalejší.

hodnocení

0x

Sám se do ničeho nepouštějte a zadejte elektrikářovi. Chtějte po něm stykačovou kombinaci na reverzaci motoru, někam k ruce instalovat stop-tlačítko a já ještě doporučím motorovou ochranu, jako takovou pojistku proti přetížení. Pro elektrikáře je to brnkačka a nebude to ani tak drahé.

dusger*
hodnocení

0x

Pokud reakce Hejkala měla být na můj příspěvek, tak přidám pár poznámek. Dávat dva nezávislé vypinače za sebou mi přijde neprofesioální a i do budoucna nebezpečné, kdy se jednou zapomeneš a jeden zapneš v domění, že druhý je vyplý. Předřazený stykač by mohl být, ale měl by mít elektricou vazbu na následný vačkový, aby nešel sepnout pi zapnutém vačkovém. A radit dávat bakelitový vypinač na zem je už trochu moc. Na 4kW motor netřeba přepinač YD (třeba i žádná sejně výkonná profi-cirkulárka ho nemá), před 40 lety, tak stará může být tazatelova cirkulárka, byla přenosová soustava a podmínky v ní jiné než dnes. Zato u tak slabého motoru (bez převodovky) reverzaci na vytočení kouslého kuželu po pár hodinách provozu jistě velmi ocení.

pár poznámek...
mnou navrhované řešení 18.02. 11:04 bylo pro stávající stav cirkulárky tazatele, teda pro namontovaný přepínač Y-D. Jednou z možností bylo předřadit stykač se stop tlačítkem, jako druhou možnost jsem 18.02 11:12 uvedl výměnu stávajícího přepínače za stykačové přepínání Y-D buď dvojtlačítkem, nebo časovým spínačem.

pawova poznámka o zastavování... zřejmě přesně nepochopil moje vyjádření 18.02 13:40 samotné tlačítko Vám motor nezastaví.. jasně píši, že samotné tlačítko nepomůže, nepotřebuji zastavit, potřebuji odpojit. Takže spíše se bude jednat o stykač s dvojtlačítkem, resp stop tlačítkem, když se štípačka "kousne"

Ať čtu jak čtu promonův příspěvek, nechápu, kde je tam psáno o dvou ručních vypínačích.

Zřejmě dusger jedním myslí ten přepínač Y-D a druhým ten Tahem zapni - stiskem vypni na zemi... Ano, mechanicky to není nejšťastnější řešení, také ten vypínač na zemi může překážet. Já osobně zapínám každý vypínač vědomě, že spouštím nějaký spotřebič, v tomto případě cirkulárku či štípačku. Pokud budou dva vypínače (stykač + přepínač) v sérii, tak buď jsou oba vypnuté, potom při jen jednom zapnutém nic nepoběží, nebo je jeden zapnutý a po zapnutí druhého se stroj rozběhne... ale to je přesně to, co vědomě dělám, zapínám stroj! Dávám pozor! Stroj může být nebezpečný i při zapínání jen jedním vypínačem. . další příklad, mnoho lidí před použitím cirkulárky napřed zastrčí zástrčku do zásuvky, někteří potom nahodí i příslušný jistič a potom zapne vypínač... teda dá se říci "tři vypínače" za sebou v sérii. A palce jim to netrhá a elektricky je to bezpečné a profesionální... tak nevím...A na stroji by měla pracovat osoba duševně a fyzicky schopná, s obsluhou obeznámená..

Dále ovšem nechápu vyjádření: Předřazený stykač by mohl být, ale měl by mít elektricou vazbu na následný vačkový, aby nešel sepnout pi zapnutém vačkovém.

Vačkový přepínač v současnosti spíná přívod elektřiny do motoru! Při SEPNUTÉM vačkovém spínači MUSÍ být navrhovaný předřazený stykač ZAPNUTÝ, aby v případě potřeby mohl odpojit přívod do sepnutého vačkového přepínače. Teda nějaké blokování stykače zapnutým vačkovým přepínačem není žádoucí... stykač se stop tlačítkem musí být samostatná nezávislá jednotka!

poslední poznámka: nejjednodušší odpověď napsal minstrel. Jasnou, vše obsahující... ale i ostatní doplňující odpovědi pomohou nejen tazateli ujasnit si jeho problém.

Bylo by však vhodné psát rady kompletní, jasné. Neucelené informace jen tazatele laika matou, v tomto vláknu je toho příkladem jeho dotaz 18.02.14 10:57 a také 18.02.14 12:56 tazatel neví, co vše je potřeba... chce jen rychlí stop...Některé další rady o namontování tlačítka sice doporučují tlačítko, ale bohužel neřeší, jakým způsobem to samotné tlačítko splní požadavek tazatele... další rada o umístění tlačítka do určité výšky pro ovládání kolenem je praktická, ale neřeší opět způsob vypnutí - odpojení motoru od přívodu.

doplněno 20.02.14 10:20:

Jedna z dalších možností je povolit napínáky klínového řemene tak, aby při kousnutí začal klínový řemen prokluzovat. Motor bude točit, štípací kužel se zastaví, a těch pár sekund, než vypnete vypínač, motor přežije bez úhony.

Opět opakuji, zavolejte elektrikáře, zdraví máte jen jedno... penězi nezaplatitelné!

mikysedliste*
hodnocení

Přiznám se že v tom mám ted tak trochu zmatek,šlo by tedy nějak jednodušše udělat to rychlé vypnutí?

Hodil by se mi i ten zpětný chod ale nechci do toho vrážet tisíce zas tak často se mi nestává že se mi špalek kousne,jde mi spíše o bezpečnost.

Přiznám se že v tom mám ted tak trochu zmatek,šlo by tedy nějak jednodušše udělat to rychlé vypnutí?

Pro stroje, kde je požadavkem rychlé zastavení hřídele v případě problému (typicky pily, frézy, brusky) se zásadně používají motory s integrovanou brzdou. To by jistě bylo řešením, ale předpokládá to nákup motoru. Na druhou stranu by to zase zjednoušilo řešení reverzace, protože tyto motory o 4kW bývají většinou zapojeny trvale do Y, tedy není třeba řešit rozběh Y-D. Volba je ovšem na Vás, neboť každé řešení něco bude stát.

paw*
Zdravim. Na tuto stipacku motor s brzdou je zbytecnost. Vypinani ma funkci pouze pri pretizeni a zastaveni trnu. Jinak ne. Vlastne na cirkularku se taky nedava brzda.
Jinak reverz je pouzitelny, ale je treba vzdy kuzel.koisek vytocit rucne a pak az zapnout. Sam kuzelovou stipacku mam a je to bezvadne. Ale holt se s ni misi umet stipat. A bezpecnost je celkem dobra, lepsi nez u cirkularky.

francis*
hodnocení

0x

Dobrý večer. Řešení je velmi snadné, bohužel jen pro elektrikáře. Stačí jeden stykač a dvě tlačítka. Cena s přehledem do tisíce korun. Pro čtyřkilowatový motor není potřeba žadné přepínání hvězda - trojuhelník. Už jen proto, že již přepínání máte nainstalované a myslím, že nemáte důvod jej měnit. To přepínání je nutné při spouštění motoru kvůli přetížení jističů. Mám velmi podobný systém na své cirkulárce. V místě kolene mám umístěné tlačítko "takzvaný hřib a nebo centrál stop." Když se mi kousne list, tak jednoduše kolenem klepnu o tlačítko a motor je bez proudu. Když budete mít zájem, pokusím se poprat s internetem a pošlu vám jak obrázek, tak i schéma zapojení. Ale jak jsem řekl, je to práce pro člověka, který o elektrice ví přece jenom trošku víc, než jen to, že kope. Hezký večer. *slunce*

zajixxx*

Je tu rozepsáno milio jedna řešení, otázka co chcete, zdali můžete motor zapnout ihned do trojlhelníka, zda vyžadujete reverzaci...

Jakmile v tom zapojení bude alespoň jeden stykač, ( třeba předřadný před tím vaším původním, mechanickým) ve velmi snadné tam dát těch stop tlačítek kolik chcete...

Vždy je to o konkrétním požadavku na zařízení, a hlavně o penězích...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]