Nejste přihlášen/a.
Před pěti lety jsme si nechali dělat novou omítku na na starší křivé zdi. Někde je vrstva omítky i 5mc aby to srovnali, jenže tam zapoměli dít perlinku a tak po čase začala omítka hodně praskat. Já jsem tedy ty praskliny vyhloubil a zatáhl sádkou, sice to bylo trochu vidět, ale nepraskalo to. No a před rokem se nám udělalo spousta prasklin všude.
Jde s tím něco dělat bez toho abych musel oškrabat malbu, nalepit perlinku a udělat novou fajnovou?
Napadlo mě to něčím nastříkat, co by to zpevnilo a překrylo ty povrchové praskliny. Existuje něco takového?
Ahoj. Nejsem odborník, ale asi, než se bude něco perlinkovat, bych si tu plochu poklepal. Jak je to velké a jak hluboko se to noří. Někdy ty pohyby můžou dělat zazděný trubky s vadným provedením termoizolací. Mám takovou čerstvou zkušenost. Jestli by nebylo méně pracné, to nějak velké-malé místo oklepat a zahrubovat a zaštukovat. Záleží, kolik toho je a v jak velké ploše.
doplněno 18.02.14 21:18:Ještě mě napadlo. Jak ty praskliny kryje malba? Možná, že by šlo, tu malbu oškrábat a to místo rozehnat štukovacím hladítkem a zapravit tak ty praskliny. Začal bych snadnějšími a jednoduššími postupy.
Jak to praská? Jsou to větší či jen malinké trhlinky? Prosím o foto!
Tlouštka omítky nemá až tolik vliv na vypraskání omítky,takže pkd jsou opravdu větší tak je něco špatně.Taky jsme házeli i deset centimetrů omítky skrz vyrovnání a nic nepraská.Není to zase tak dlouho co ani perlinka či lepidla nebyla a vše šlo i bez toho!Mikrotrhlinky jsou snad v každé omítce,ale normálně nejsou vidět!
Zdravím
Když se dělá hrubá omítka, musí se nechat vypraskat. Na 1 mm tloušťky omítky asi 1 den. Až potom se natahuje jemná omítka. Pokud vám omítka i tak praská, neměla asi správné složení. Dělá to když bylo použito moc vápna a nebo špatně vyhašené vápno. Ve vašem případě toho asi moc už nespravíte. Asi bych použil akrylátovou stěrku (je trochu pružná) a na ní jemnou. Určitě by to bylo levnější jak perlinka s lepidlem. Používáme to v panelácích, které taky částečně pracují.
doplněno 18.02.14 22:55:A do jemné trochu duvilaxu. Aby byla pružnější. Stačí deci na 10 litrů. Někteří zedníci ještě doporučují štamprdle saponátu.
Dobry den,chtel jsem vas poprosit o radu.mam v byte krive zdi uz jsem je oskrabal az na panel a tedka bych je chtel srovnat a chtel jsem se zeptat jak by to bylo nejlepsi.uvazoval jsem se bych to srovnal omitkou a potom natahal sadrovou omitku?
Pokud bude dělat kdo to umí,múže i se sádrovou ,ano ale záleží jak moc je to křivé.Pkd obraz cca 50 na 50 cm někde neleží na stěně a je deset cm od zdi pak je to opravdu křívé ,ale pkd jste si to měřil dle normy (2mm latí rovnou nebo vodováhou) a je to křivé,ale pohledem nee,neřešil bych a jen nechal naštukovat (šikovný zedňál dokáže menší nerovnosti (do cca 5mm+-) srovnat i štukem !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.