Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna střešní krytiny

Od: standars* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,jsem nucen kvůli skončené životnosti bobrovek a shnilým latím řešit novou krytinu na chalupě.Z informací zde získaných asi zůstanu u bobrovek,protože je mám i na stodole a část fasády hor.patra je pokryta téměř svisle plochami bobrovek.Půda je bez izolace-jen krovy a latě a je celoročně větrána otvory v protilehlých štítech.Mám položit mezi latě a krovy izolační folii?A v kterých případech se bobrovky podmazávají?Díky moc!

Standa

doplněno 17.02.14 22:58:

ještě prosím o tip na dobrou značku bobrovek(poměr cena-kvalita) a co je šupinové a korunové krytí bobrovek.Moc děkuju.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stando,

respektuji Váš názor na bobrovky, i když s tím nesouhlasím..je to nejtěžší krytina..

Pokud budete dávat nové latě, dejte i folii, třeba Jutadach 95 (135) Nebude zalétávat sníh na půdu.

šupinové a korunové pokládání určitě pochopíte z obrázku. Rozdíl je v rozteči laťování. Latě jsou hustě u sebe (schválně nepíšu kolik, páč nevím jaké tašky dáte a jaký je sklon) a na každé lati je jedna taška.To je šupinové, jako u kapra šupiny.

Pak je možnost latě daleko od sebe a tašky se dávají na sebe dvě to je korunkové

ještě jednou zvažte svoje rozhodnutí..

doplněno 18.02.14 17:07:

Stando,

.Nechci tu střechu ošidit ale zároveň ji chci pořešit co nejlevněj

chcete za málo peněz hodně muziky? To ale není dobré řešení... jakou tašku doporučit? Jsem zatížen na betonové, takže neporadím...

standars*
hodnocení

No já nejsem úplně fanda bobrovek.Chtěl jsem je použít hlavně kvůli stejné krytině na stodole,Na ty téměř svislé,bobrovkami opláštěné plochy horního patra by se asi daly použít i jiné tašky.Nechci tu střechu ošidit ale zároveň ji chci pořešit co nejlevněji.Můžete mi poradit jinou pálenou tašku?moc děkuju

bruk600*

Levnější, lehčí, pálená. Podívejte se na stránky Tondach a tam najdete Stodo12. Nevyděste se katalogovou cenou a poptejte se po okolních stavebninách. Myslím, že Karpem a První chodská je umí prodat za mnohem lepší ceny.

standars*
hodnocení

bruk600*
hodnocení

3x

-Dobrý den, pokud vím, tak v republice je jediný výrobce bobrovek - Tondach (Blížejov) a mohu vás ujistit, že leší na trhu nejsou. Už jsem viděl betonové náhražky a podobné vylomeniny, ale ...

-Dále se ptáte na fólili. Výrobce myslím doporučuje folii, ale rozhodnutí je na vás, protože její hlavní funkcí v otevřené půdě je zabránit zahánění sněhu do prostoru půdy. Já osobně bych ji na chalupu nedával.

-Myslím, že v současné době není třeba podmazávat tašky. Dříve se podmazávalo u šťítů, u okapů a okolo komína. Ke štítům se dělají okrajové tašky a tak už se nemusí ani plechovat a podmazávat, u okapů se podmazávalo - vlastně lepilo, aby je nenadzvednul vítr, ale nyní je lze už přibít na latě, protože mají otvory na hřebíky, jen okolo komína by snad bylo potřeba něky něco máznout. Ono to podmazávání se pokud možno vypouští, protože malta zadržuje vodu a to taškám, plechu a případně i latím neprospívá.

-Ptáte se na krytí bobrovek. Jde o to, že bobrovka nemá na okrajích zámky a voda by protékala do střechy. Dříve se dávaly "špánky" - pásky naloupané ze dřeva, později plechové a tím se ušetřilo. Správně se přes nekrytou spáru pokládá další taška, to znamená, že na jedné lati jsou zavěšeny dvě řady bobrovek - nevím jak se to přesně nazývá, to by mohlo být to korunové krytí. Další možností je zalaťovat hustěji a na každé lati je pak jedna řada bobrovek a díky velkému přesahu přes spodnější řadu jsou bez problémů překryté spáry. To asi bude šupinové krytí - to je hezčí, ale je větší spotřeba latí.

standars*
18.02.14 15:08
hodnocení

díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]