Nejste přihlášen/a.
Zdravím !
Poslední měsíc se dějí super věci. Zhruba minulý týden jsem se probudil, a nešlo vůbec nic... světla, lednička. Když jsem šel do sklepa nahodit pojistky, opět vypadly. Zkusil jsem tedy odpojit prodlužovačku(stolní PC, monitor apod.), a znovu nahodit pojistky. Tentokrát to šlo. Ovšem vyřadilo to víc zásuvek než jsem čekal. Nejdřív když jsem zapojil nabíječku od NTB do zásuvky v jiném pokoji, tak začala probíjet, a hezky se propekla.Takže jsem musel kupovat novou, a od té doby používám jiné zásuvky. Dneska opět zničeho nic, počítač během používání probil, větší bílý záblesk u zdroje, a zase vypadly pojistky. Počítač jsem odpojil od sítě.
Má někdo potuchu čím to je? Mám menší podezření na zastaralou elektroinstalaci, ale nechci si to přiznat protože u 2+1 55m stojí nová cca. 40 tisíc+, což je částka kterou rozhodně nedisponuju ani v bližší budoucnosti disponovat nebudu :D Nevim jestli to není úplná hloupost, ale prodlužovačka zapojená v zásuvce vypadá taky dost staře, tak jestli to nedělá ona. Ale to bych si pak nedokázal vysvětlit probíjecí zásuvky v druhém pokoji.
Díky za všeeeechny rady
Panelák nebo něco staršího? Strará instalace elektro? Problém lze řešit provizorně i za méně penízků, jen uvádíte málo podrobností...
ehh... je to něco jako cihlovej činžák, a pokud si dobře pamatuju, postavenej cca.1920. Jádro bytu zůstalo stejné(elektroinstalace,podlahy apod.) od koupi mých rodičů, což bylo někdy v roce 1970.
Odpojit všechny spotřebiče i prodlužovačky.
Když půjdou nahodit jističe, neměl by být zkrat v instalaci.
Co jsou probíjecí zásuvky?
Zkoušečkou vyzkoušet zda je fáze v zásuvkách pouze vlevo.
Rozvody se tříve dělaly na nižší odběr, takže vypadávat jističe můžou i kvůli přetížení moc spotřebičů současně.
Vyzkoušet spotřebič přímo v zásuvce bez prodlužovačky a odhalíme co zkratuje, tedy který přístroj.
Koupit nové prodlužovačky ne vietnamské pro jistotu nechat zkontrolovat odborníkem, vyhláška 50
"...zda je fáze v zásuvkách pouze vlevo..."
Prozraťte mi, jaký vliv na vyhoření nabíječky a zdroje PC by měla fáze vpravo.
To: Magdon
Zřejmě nejsi revizní technik.
Zřejmě nevíš že v PC se již převážně používají spínané zdroje.
A také jsi neviděl kabel k PC na 230V je totiž tříkolíkový.
Jinak chtělo by vyzkoušet jiný zdroj k PC a kabel 230V.
Ne, revizní technik nejsem, elektrika mě ale živila pouhých 40 let a letos mám obnovenou vyhl.č. 50
Jak může poškodit spínaný zdroj prohození fáze s nulákem při střídavém proudu?
Co má společného případné prohození L a N s ochraným vodičem v kabelu PC?
Myslíte, že vadný zdroj PC dokáže odpálit nabíječku v zásuvce ve vedlejším pokoji?
Mimochodem, pokud jste revizní technik Vy, měl byste vědět, že žádný předpis pro umístění fáze v zásuvce už léta neexistuje.
Dobrý den.
V prvé řadě by to chtělo požádat o pomoc elektrikáře, který by zkontroloval stav spotřebičů a prodlužovacích šňůr a pak zejména stav el.instalace v domě. S velkou pravděpodobností by to mohl být přetížený zásuvkový obvod (k tomuto obvodu je připojeno mnoho spotřebičů, jejichž celkový příkon (proud) přesahuje hodnotu předřazeného jističe nebo by to mohl být vadný jeden ze spotřebičů tj.včetně zdroje PC. Pak je ještě jedna možnost a to vyměnit stávající jistič zásuvkového obvodu za nový.(o stejném vypínacím proudu !) Často se totíž stává, že při zapnutí PC nebo mikrovlné trouby starší jistič vybaví (vypne).
Zdraví Petr
Žádné přetížení vodičů, ani zkraty v prodlužovačce či jinde Vám nezpůsobí vyhoření nabíječky v zásuvce, či zdroje PC. Tohle spíš vyúpadá na značné přepětí v síti. To může nastat při nerovnoměrném zatížení 3fázového rozvodu při odpojeném nuláku. Když třeba soused, připojený na jinou fázi zapne větší spotřebič, napětí na "jeho" fázi poklesne a Vám se naopak na "Vaší" fázi zvýší. Zažil jsem kolísání napětí na jedné takové fázi od 160 V do 270 V. Mohla za to zoxidovaná svorka nuláku na nástřešáku rodinného domu.
doplněno 17.02.14 15:29:Změřte (nechte změřit) v různých deních dobách napětí v zásuvkách (mělo by být 240 V, plus mínus nějaký ten volt). Sledujte, jestli nekolísá svítivost klasických žárovek. Poptejte se sousedů, jestli taky nemají problém. To vše by svědčilo o velkém přechodovém odporu kdesi na nuláku. Pozor!, v tom případě se může na kostře některých spotřebičů objevit nebezpečné napětí proti zemi (vodovod, topení...) Závadu bych hledal (tedy nechal hledat) v hlavním rozvaděči, či v HDS na domě.
doplněno 17.02.14 15:30:"mělo by být 240 V"
Ech... samozřejmě 230 V)
Docela se to rozjelo, není třeba se hádat :D
Nabíječka není žádnej vietnam, ale originální od Lenova 20V 4.5A 90W AC Adapter. Po vypadnutí pojistek a opětovném nahození, bylo pravděpodobně přepretí v zásuvkách, a v AC adaptéru dvakrát "bouchlo", pak jsem to radši vytáhnul. Potom jsem zkoušil zapojit nabíječku od telefonu do zásuvky v kuchyni, a ta vyhodila také pojistky. Ta zásuvka v kuchyni která vyhodila pojistky momentálně funguje v pohodě. A ohledně zdroje u PC, je to vážně sračka, používá se převážně u low-end počítačů, a já ho používám protože jsem v tý době na na pořádnej neměl, a do tý doby fungoval dobře.
Myslím že je to tím, že ty "kabely" jsou z hliníku, a na jedný zásuvce jsem toho měl fakt zapnutýho hodně.
Klid ff sice tvrdí že je revizák ale nemá páru jak funguje spínaný zdroj... asi tak nooo. Takže i kdyby byla fáze hepoteticky v pravo zdroj to přežije...
To:David63
Nepodsouvej, případně vědomě nelži.
Za revizáka se nevdávám, ani ty jsi revizáka zřejmě v životě nepotkal,
jinak bys nemohl napsat co jsi napsal.
Spínaný zdroj neobsahuje transformátor,
takže není galvanicky oddělený od sítě,
což má vliv na ochranu před nebezpečným dotykem,
se všemi důsledky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.