Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpracování a odvoz palivového dřeva

Od: zadatel odpovědí: 10 změna:

Plánuji nakoupit 20 prm tvrdého dřeva nakráceného na metr, neštípaného. Prodejce vozovým parkem nedisponuje, proto nakládku i dopravu si musím zařídit sám.

1) Nabízí se 13tunový 25m3 kontejner NEBO nákladní vozidlo se sklopnými bočnicemi. Osobně bych dal přednost kontejneru.

2) Nákladku provedu ručně ve 2 nebo 4 lidech. Za čekání vozidla se platí, proto je vhodné co nejrychleji naložit. Nikdy jsem nenakládal dřevo na čas.. Jaký je váš hrubý odhad nakládky ve 2 lidech nebo 4 lidech? Samozřejmě že 40cm polena v průměru dají člověku zabrat více než 20cm, ale prosím váš hrubý odhad.

3) Poté nařezat zapůjčenou motorovou pilou STIHL MS 251 na 33cm polínka, a nebo v klidu na vlastní cirguli? Jaký je váš časový odhad na řezání onou motorovou pilou?

Všem přispívajícím předem za reakci děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

1 and 2, záleží na tom, jak daleko ti lidé budou se dřevem chodit, co to jsou za siláci. Připravit si to, máte spočítaná polena? Lze to přece nacvičit, změřit čas, zkuste si to.
3 zásadně bych použil cirkulárku, spočítejte si spotřebu cirkule a pily. Čas neuvažuji.

dusger*
hodnocení

2x

Bod 1, 2 je myslím jasný. Na řezání tvrdého dřeva pilou je třeba mít nějakou zkušenost, jinak to ani za den nestihneš. Ale záleží na velikosti a hmotnosti polen. 10kg poleno raději zvednu na cirkulu, metrákové si pořežu pilou, uvidíš sám.

hodnocení

2x

páni, 20(!) metrů dřeva nařezaných za 4 hodiny (tak i když předpokládám, že ty zbývající 3 (nebo jeden?) budou běhat jak mravenci a stihnou to skládat...), no nechci to zpochybňovat, na to mám malý zkušenosti, ale teda čumim...
(to jako systém chlap se postaví nahoru na naskládanou hromadu, a bude to pěkně jedním vrzem projíždět celou tou hromadou?:))
(přiznám se, že mi dělá potíž představit si i ten jeden den s cirkulárkou - 20 metrů, i když každej kus jen 2x, jistě to tak někdo klidně udělá, ale žádná sranda (zas to skládání) to podle mě není...)

hodnocení

2x

Dobrý den,

1) - ve 4 lidech jsme nakládali cca 9 m na vlečku za traktor 1 hodinu. Raději bych volil ten kontejner, protože to nebudete muset dávat do výšky.

2) i 3) - Řezání provádím raději na cirguli ( větší kusy předem rozštípu klíny nebo kalačem) protože je z toho mnohem méně pilin a je to pro mě pohodlnější ( dělám vše sám). Ve Vašem případě bych volil raději také cirgulu, protože ji máte a můžete řezat "kdy se Vám bude chtít" a nebudete se muset stresovat , zda již máte pilu vrátit.

3) - 20 m si dovolím odhadnou, že budete s motorovou pilou řezat celý den ( když se budete střídat ). Ale chtělo by to nějakou profi, protože bude muset jet celý den a hobby nevím jak vydrží ( jak je stará, kolik máte řetězů apod.)

hodnocení

0x

Záleží co to bude za lidi, ale průměrní dělníci do dvou hodin.

doplněno 15.02.14 19:52:

Jo a ta pila taky tak 4 hodiny...

jm*
hodnocení

0x

Dobrý den, můj odhad je takový:

Nakládka ve 4 lidech 2-3 hod.

Nařezání ve 4 lidech 3-4 hod.

asd*
hodnocení

0x

Záleží jak to ty lidi umí... Nakládka ve 4 lidech ty 2-3 hodiny, řezání spíš celý den (251 je na tvrdé pižlátko - půjčte něco silnějšího)

hodnocení

0x

Určitě kontejner dá vám ho dolů a nemusíte to zvedat ale pozor na váhu 1m3 tvrdého dřeva váží i 800kg(záleží na vlhkosti)aby to pak natáhl na auto.

Řezat na cirkuli ekonomické,pohodlnější(aspoň pro mě) také záleží na průměru

hodnocení

0x

No, nějaké dříví jsem již nařezal a naštípal, ale ten výkon (20 prm za 3-4 hodiny ) bych chtěl vidět...To je holý nesmysl a za tu dobu se to stihnout nedá!

záleží co je s tím ještě spojené. Když mi před dům na silnici nasypali 6m3 dřeva v kmenech, byl jsem naprosto spokojený, když jsem to za jeden den pořezal a odnosil na místo určení. I tak jsem byl hotový. Uznávám, že nemám trénink a je to pro mě akce jednou za rok. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]