Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světla a vypínače - zapojení

Od: js80 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

v rodinném domě budeme mít na chodbě 3 světla, které budou ovládána najednou celkem ze čtyř míst (vyjdu z kuchyně rozsvítím, dojdu k zádvěří zhasnu, apod.). Jak mám tyto vypínače a světla zapojit?

Děkuji za rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

První a poslední je vypínač řazení č. 6 (tzv. schodišťák) a mezi nimi vypínače řazení č. 7 (tzv. křížák). Být Vámi, nechám to na elektrikáři. Pokud o tom nemáte ani šajn, což asi nemáte, naděláte víc škody, než užitku.

js80
hodnocení

Děkuji oboum za reakci. Nemám v úmyslu toto zapojovat sám. Chci jen být v obraze, znát možnosti (určitě není jen jeden způsob zapojení) a připravit drážky. Zásuvky už mám rozkreslené, u světel ještě tápu :) Jeden elektrikář mi říkal, že při nějakém zapojení (s použitím vypínačů, které se po stisku vracejí) se ušetří kabeláž. Neznám však výhody / nevýhody, ani detaily řešení.

To, co jsem napsal výše je klasický, konzervativní způsob. Jeho nevýhoda je možná trochu více kabeláže, ale výhodou je jednosuchost a podlě mě i trvanlivost. Existuje ještě jedna celkem oblíbená metoda, a to dát místo vypínačů jen tlačítka (čili vypíče, které se sami vracejí, jak sám píšete, k vidění jsou třeba na chodbách bytových domů) a ta by spínala impulsní relé, které by ovládalo osvětlení. Možná trochu ušetříte na kabelech, i ty tlačítkové vypínače budou o malinko levnější, ale zase budete muset kupovat to relé...podle mě to vyjde na stejno.

U první varianty: Od rozvaděče udělat drážku k prvnímu vypínači a drážku mezi ostatními vypínači. Z prvního nebo posledního vypínače udělat drážku ke světlu.

U druhé varianty: Vydrážkovat vypínače z rozvaděče a světla taky z rozvaděče.

Ale stejně trvám na tom, že je lepší, když se domluvíte rovnou s Vaším elektrikářem, on to bude zapojovat, tak ať si řekne, jak mu to vyhovuje.

fido*

ANO to je správný postup !

hodnocení

2x

Pokud Vám jde o natahání kabelů, tak od jističe kabel CYKY 3c x 1,5 mm do nejbliššího vypínače (č. 6), z něj k dalšímu vypínači (č. 7) kabel CYKY 4? x 1,5 mm (blišší označení nevím), ale ten budete asi těžko shánět, takže 6 x 1,5 mm (musí mít 4 fázové vodiče), tímtéž kabelem k dalšímu vypínači (č. 7), stejně pak k poslednímu vypínači (č. 6). Od toho posledního vypínače kabel 3c x 1,5 mm ke světlům. Krabice pod vypínače použijte hluboké, bude tam dost těsno. Zapojení nechte odborníkovi.

doplněno 13.02.14 15:25:

"Neznám však výhody... ...řešení".

Žádné výhody tlačítkového spínání světel v rodinném domě taky neznám. *smich*

doplněno 13.02.14 18:13:

Uznávám, že za tuhle odpověď si 2 body fakt nezasloužím *hi*

hranol*
@magdon tys tomu dal. Ja sam na to koukal.. V podstate Ano ale jen na schematku. Jdu se okoupat a pak to asi polopate namaluju... ale je ptavda, ze nezname jak je to pozicne.
doplněno 13.02.14 17:09:

To je takove universalni schema. jak pro pulsni relé tak i pro schodištový automat na DIN lištu ale da se použít i na klasické vypínače. bude na tom jak se rozhodnete...

doplněno 13.02.14 17:21:

Jde to natáhnout i takto, když je třeba rozvaděč daleko.. je da se říci hromada možností, ale je to na podmínkách a možnostech... Ale zapojeni a hrabáni v rozvaděči už nechte na někom kdo tomu rozumí. Ten druhý obrázek už je jenom na klasické vypínače 6-7-7-6 I když dalo by se upravit i na tlačítka. Ale to už komplikuju.. Je to otazka... co je lepší.. pokud zapomínáte shasínat a jste spořílek asi jsou lepší tlačítka Ale zas vychytat čas.. jsem asi zastáncem vypínače. Svítí jak dlouho potřebujete.

doplněno 13.02.14 17:29:

Pardon už sto let se s tím nemohu smířit. Už není C řazení barev, ale J. Misto toho 3Cx1,5 chtějte 3Jx1,5 ale v obchodě i tak už budou vědět o co jde.

Světla a vypínače - zapojení
Světla a vypínače - zapojení #2

Uznávám, že jsem se trochu unáhlil, ale vysvětlete mi, jak chcete bez přeznačování drátů propojit 2 křížáky kabelem 3c? Doplňte do svých obrázků barvy vodičů, aby odpovídaly předpisům.

hranol*
@magdon ty dnes bavis. :) koukni poradne mezi vypinacema je nakresleno a napsano 3Ox1,5 to je pro info cerny, hnedy a sedy. Jen bych byl spise zvedav na zapojovani te krabice v tvem druhem nakresu chybi ti tam jeste jedna sedmicka a bylo by tam spousty spoju. Aby jsi je mohl seradit za sebou.
doplněno 13.02.14 18:47: Jen jsem se sekl v kabelazi do svetla v obrazku jsem dal (napsal) 3Cx1,5 ale podle noveho je to 3Jx1,5 tak dlouho to ve skole do mne tloukli a tak ... tak si oprav i ty to Ackove znaceni v nakresu. Nehlede na to, ze by jsi tam cpal specialni kabelaz o 4 nebo 6 zilach

Dobře dobře. Že je to O (dříve tedy A) jsem na svém monitoru na první pohled nerozeznal a považoval to za C a přiznám se, že tohle nové značení neznám. V dobách, kdy jsem se věnoval elektrice aktivně se to značilo postaru.

Obrázek jsem namaloval jako informativní, druhý křížák jsem pro zjednodušení vynechal. Na principu zapojení to nic nemění. Samozřejmě, že kdyby bylo křížáků víc, asi by se to normální krabičky nevešlo a taky by nebylo praktické to stahovat od všech vypínačů na dlouhé chodbě do jedné krabice.

fido*

Hranol: Ano takto se to dnes zapojuje. Perfektně pochopitelný nákres

fido*

magdon: to jsou ale hovadiny .. 6x1.5 ... od č.6 k č.7 tahaš 4x1.5 ... kde ty kraviny bereš? To sis někde četl?

Anebo jsem blbý já, a žádný v vypínačů mi doma nefunguje.

Nikde v domě není potřeba víc než 3x1.5 pokud nepoužíváš starý, přežitý, drahý a méně bezpečný systém krabic, ale i tam na ty dva metry je zbytečné kupovat 4x1.5, ale to je věc názoru, někdo tahá jen žíly a někdo dá 2x(3x1.5), ale krabice se již nepoužívají. A samozřejmě nemluvím o 400V rozvodu, ale pouze o jedné fázi.

mezi vypinačemi pouze a vždy 3x1.5

uznavaný rádce co píše (musí mít 4 fázové vodiče), tímtéž kabelem k dalšímu vypínači (č. 7),

.. fakt rady na blbití
.

k mým radám má každý samé kecy a za tohle sklidí někdo oslavné ovace ... pod úroveň

dávat rady o silnoproudé elektrice svěřit odborníkovi na poradte.cz a hlavně so pojistěte.

To že nerozumím odporům a diodám (slaboproud) to se bavíte, ale sami radite u silnoproudu takové "odbornosti" HAHA

fido*

magdon, máš alespoň paragraf 5?

fido*

"krabice pod vypínače používejte hluboké, bude tam dost těsno"? (Dr. Magdon uznávaný odborník)

Padám na prdel, jaký ty jsi uznávaný odborník v této oblasti otazek, dle poradte.cz. Mám pocit, žes NIKDY krabice nezapojoval. Já používám pod všechny vypínače 1 cm hluboké krabice ( hranaté na zeď) a vždy je tam dost místa. Na těch šest konců, jeden strojek ( at už 6, 7, nebo 5 nebo 1 nebo cokoli) a jednu vagošku ( pokud jsi šikovný tak bez VAGO) nepotřebuji víc jak 1 cm hloubku. Do zdi jsou krabice a ted nevím zda je to 2nebo 3 cm ( je mi shnilo jít to změřit), ale jde o KP80 nízkou, a tam je místa na 5x tolik žil. FAKT odborník, uplně mě dojímá ta zkušenost Tvých rad.

.

promiň, ale nerad blbosti ! Hluboké krabice už jen snad na rozbočky a třeba průchozá zásuvky.

hodnocení

2x

Jenom ještě dodám. V dnešní době, levných pohybových čidel, bych si na chodbu už normální vypínače nedával. Sám mám na chodbě pohybová čidla ještě z doby, kdy stálo jedno kolem tisíce Kč. A je to OK.

hodnocení

1x

Nejlépe to umí zapojit osoba znalá s kvalifikací a praxí, teda elektrikář! Vřele doporučuji!

Není problém odkázat Vás na množství zapojení na internetě, není problém sehnat potřebné přepínače a vodiče...

problém je v tom, že my nemáme dost informací jak to u Vás vypadá, a další problém je v tom, že Vy nemáte oprávnění do elektriky dělat! elektrika není pro laiky, zabíjí a dělá škodu.

Který doktor Vám napíše návod, jak operovat slepé střevo svépomocně?!

doplněno 14.02.14 06:12:

Mrzí mne posměšné reakce některých uživatelů... pokud je od nováčka, dá se to pochopit, pokud od dlouholetého, tak to je na pováženou... nesouhlas s odpovědí se dá komentovat bez napadání a urážení a je možné hned věc uvést na pravou míru...

Myslím, že to, co bylo dále napsáno a nakresleno, jsou jen teoretické úvahy, jak by se to dalo udělat, podle zkušeností a vědomostí jednotlivých rádců... Úplně jiná situace bude v reálu, na tváři místa, podle potřeby rozmístění vypínačů, ( i když v tomto případě se jedná o přepínače!) rozmístění světel, dispozici bytu, možnosti tahání vedení (příčky, otvory, překlady a další perličky, které se objeví) Takže je to jen pro letmou informaci a zblbnutí laika.
Nejlepší rada je zavolat na místo Elektrikáře. Proto s velkým E, protože jsou i "elektrikáři"

Já osobně preferuji (už jsem o tom vícekrát psal) rozvody potřebným množstvím jednotlivých vodičů v trubkách a krabicích. Co nejméně spojů, žádný problém s druhy a počítáním metrů různých kabelů, možnost doplnění rozvodů v případě potřeby.
A preferuji přístrojové krabice hluboké, dnes je množství "hlubokých" přístrojů, které jednoduše potřebují místo!
Většinou používám krabice o průměru 68, případně 97, zřejmě jsem za ta léta praxe neměl štěstí na krabici 80 mm. Samozřejmě "panelové krabice " jsou nízké, snažím se jim vyhnout..

js80
hodnocení

Děkuji Vám pánové! Vaše odpovědi jsou vyčerpávající.

hodnocení

0x

Jasně! Omluva. (Mám toho dneska nějak dost). *hi*

Samozřejmě mezi vypínači stačí 2x fázový vodič, (k tomu ještě nulák a ochrana, pokud nepoužiju spojovací krabice).

doplněno 13.02.14 17:55:

Fido - v pohodě, seknul jsem se, zasloužím si pár facek *frajer* . Takže abych to trochu napravil, přikládám obrázek 2 možností, jak to udělat. Ten 6 x 1,5 je nesmysl, ale co do počtu drátů jsem se zas tak moc nemýlil, zvlášť v druhé možnosti s krabicí. Do křížáku skutečně vede kabel se 4 fázovými vodiči, ale jen jeden.

Světla a vypínače - zapojení #3
fido*

promiň já taky se omlouvám :) občas tady vybouchnu, zvlášt, když mě každý "zprdává" jak ničemu nerozumím.

Tak to ber s nadsázkou :)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Možná, že budu klasicky otravný, ale já nesnáším kabely a tak jsem si při rozvádění světel na chodbě všechno nastrkal v drátech do krků a do hlubokých krabic. Mám to tak rád, jen je potřeba, je při sádrování správně natočit kůli vypínačům. Dělal jsem to nakonec taky křížákama, protože by mě vadilo, že mi nemusí občas vyjít doba rozsvícení na schodech. Mé dílo čítalo 6 ks křížáků. A k mé naprosté spokojenosti. Jen pro zajímavost. Dvakrát jsem v životě narazil na zmatečné zapojení křížáků, což mělo za následek, občasné nerozsvícení na některém vypínači. I mistři se někdy utnou.

hop®
hodnocení

0x

K tomuto tématu se nebudu vyjadřovat, je mnoho variant zapojení, podle rozložení jednotlivých vypínačů a světel, záleží na vzdálenostech a tím i volbě spotřebě kabelů...

Jen pro pobavení kolegů elektrikářů, zrovna "dělám" jeden byt, kde si majitel nechal vybourat tři příčky, takže má (v lajně) kuchyň, halu, jídelnu, a za rohem "relax", a od každého vchodu do této megamístnosti chce mít rozsvítit nějaká světla, aby nechodil potmě. Pro rejpálky - samozřejmě mám projekt, ovšem ten nevyhovoval, takže je asi pětkrát přečmáraný a finální verze je napsaná na zdech - proto jsem tu dva dny nebyl - musím spěchat, než mi oškrábou malbu... :-D

A teď ta perlička, spotřeba kabelů - zatím: 3x1.5 asi 30m, 2x přívod od jističe k prvnímu vypínači, a pak od posledního ke světlu. A 5x2,5 už padlo skoro 100m, asi ráno radši koupím ještě klubíčko... :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]