Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je cín jedovatý?

Od: martin1* odpovědí: 13 změna:

Ahoj, mám v kastrůlku malou dírku, chtěl bych jí zacínovat, protože mosaz ani autogen nemám. Čelt jsem, že by snad neměl být problém, ale radši se ptám tady. Díky

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jm*
hodnocení

0x

Dobrý den, cím není jedovatý.Používá se i v potravinářství.

 

petr123*
hodnocení

0x

Jsi si jistý že máš čistý cín a ne třeba smíchaný s olovem?

martin1*
hodnocení

To nevím, mám klasický cín namotaný na cívce a pak mám ještě takovýto.

V obojím je olovo. Pokud to chcete skutečně opravovat, tak to raději zanýtujte, jak píše kolega vedle.

 

hodnocení

0x
avatar kimba

Běžný cín na letovální obsahuje cca 60 procent cínu a 40 procent olova. Olovo v potravinách je zdraví škodlivé. Pokud se vám z kastrůlku vyvaří voda, cín roztaje a budete letovat znovu. Lepší nápad je dírku zanýtovat. Nejlepší je ovšem děravý hrnec vyhodit a koupit si nový !

doplněno 13.02.14 20:21:

Vařením potravin v hrnci letovaném cínem s olovem může v malé míře docházet uvolňování olova do potravin. Pokud jde o smaltování hrnců, nemusíte se naprosto ničeho obávat: Principem smaltování je nanášení anorganického skla na kovový povrch.Protože se jedná o techniku sklářskou, je základem všech smaltů křemík a právě ten dává smaltu nejvýraznější vlastnosti: tvrdost, odolnost proti vnějším vlivům a z ní vyplývající inertnost. http://www.smaltovna.cz/o_smaltu/

A hrnec je potravina?

petr123*

A myslíš že v tom hrnci chce skladovat staré hřebíky nebo v tom spíš bude vařit POTRAVINY?

A hádejte z čeho je smalt na tom hrnci.

humbucker*

Ahoj. Tvá odpověď se tváří jako otázka. Tak přihoď otazník- tohle:? a pak nás můžeš poučit svou brisknou odpovědí. Děkujeme.

Je pravděpodobné, že obsahuje a uvolňuje i olovo a kadmium.

Křemík - komické. To mohli napsat kyslík a tvrdit, že je to přímo zdravé.

 

hranol*
hodnocení

0x
Ja nevim... ale nerozpusti se ti to pri vareni...? teda pokud jej nechces mit uz jen jako nadobu.
doplněno 13.02.14 21:26: A copak to znamena? Kdyz si na vanoce tavim cin nad sporakem a lze to docela snadno... a i to pajeni nebude tak snadne. Cin bude rychle tuhnout na kastrulku. Bude jej potreba nejspis nahrat aby to lepe chytlo. A jak rikam asi bych se bal...
praivo*

Teplotu tání to má kolem 250 °C.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]