Je cín jedovatý?

Od: Datum: 13.02.14 13:09 odpovědí: 13 změna: 13.02.14 20:59

Ahoj, mám v kastrůlku malou dírku, chtěl bych jí zacínovat, protože mosaz ani autogen nemám. Čelt jsem, že by snad neměl být problém, ale radši se ptám tady. Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jm*
Datum: 13.02.14 13:14

Dobrý den, cím není jedovatý.Používá se i v potravinářství.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 13:21

Jsi si jistý že máš čistý cín a ne třeba smíchaný s olovem?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: martin1*
Datum: 13.02.14 13:28

To nevím, mám klasický cín namotaný na cívce a pak mám ještě takovýto.

Datum: 13.02.14 13:37

V obojím je olovo. Pokud to chcete skutečně opravovat, tak to raději zanýtujte, jak píše kolega vedle.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.02.14 13:25
avatar

Běžný cín na letovální obsahuje cca 60 procent cínu a 40 procent olova. Olovo v potravinách je zdraví škodlivé. Pokud se vám z kastrůlku vyvaří voda, cín roztaje a budete letovat znovu. Lepší nápad je dírku zanýtovat. Nejlepší je ovšem děravý hrnec vyhodit a koupit si nový !

doplněno 13.02.14 20:21:

Vařením potravin v hrnci letovaném cínem s olovem může v malé míře docházet uvolňování olova do potravin. Pokud jde o smaltování hrnců, nemusíte se naprosto ničeho obávat: Principem smaltování je nanášení anorganického skla na kovový povrch.Protože se jedná o techniku sklářskou, je základem všech smaltů křemík a právě ten dává smaltu nejvýraznější vlastnosti: tvrdost, odolnost proti vnějším vlivům a z ní vyplývající inertnost. http://www.smaltovna.cz/o_smaltu/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 13:59

A hrnec je potravina?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 14:01

A myslíš že v tom hrnci chce skladovat staré hřebíky nebo v tom spíš bude vařit POTRAVINY?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 14:24

A hádejte z čeho je smalt na tom hrnci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 19:14

Ahoj. Tvá odpověď se tváří jako otázka. Tak přihoď otazník- tohle:? a pak nás můžeš poučit svou brisknou odpovědí. Děkujeme.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 19:52

Je pravděpodobné, že obsahuje a uvolňuje i olovo a kadmium.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 20:30

Křemík - komické. To mohli napsat kyslík a tvrdit, že je to přímo zdravé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 15:32
avatar
Ja nevim... ale nerozpusti se ti to pri vareni...? teda pokud jej nechces mit uz jen jako nadobu.
doplněno 13.02.14 21:26: A copak to znamena? Kdyz si na vanoce tavim cin nad sporakem a lze to docela snadno... a i to pajeni nebude tak snadne. Cin bude rychle tuhnout na kastrulku. Bude jej potreba nejspis nahrat aby to lepe chytlo. A jak rikam asi bych se bal...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.14 20:59
avatar

Teplotu tání to má kolem 250 °C.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.