Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuvěřitelná spotřeba elektřiny

Od: marci* odpovědí: 31 změna:

Dobrý den, po pěti měsících jsem se koukal na stav elektroměru a jsou na něm neuvěřitelné čísla.

Zatímco za celý minulý rok (ke dni odečtu) jsme spotřebovali:

3325 KW v T1

1735 KW v T2

letos už máme spotřebu (od odečtu) za 5 měsíců

12691 KW v T1

6264 KW v T2

Chtěl jsem se zeptat jestli to jsou normální čísla. Topíme 4mi přímotopy (2 akumulační) a k ohřevu TUV používáme 80L elektrický bojler. Jinak máme klasické spotřebiče 2TV, 2PC, 2 lednice, sklokeramický dvouplotýnkový vařič, 2 mikrovlné trouby (téměř se nepoužívají) a rychlovarnou konvici.

Děkuji za odpověď a případné rady

Marcel Rek

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

2x

Jestlu jsou normální to Vám nepovím.Ale nedivím se, topení 4 přímotopy s vysokou spotřebou by tomu možná odpovídalo. Elektřina je totož nejdražší. Hezký večer.

hodnocení

2x

Naopak, pokud jste už loni topili 4 přímotopy plus bojler plus sporák, tak roční spotřeba 3300+1700 kWh je nesmyslně nízká.

doplněno 12.02.14 23:51:

Pro vaši info, jsme rodina 2+2 , dvě lednice, jeden bojler a jen běžné spotřebiče, osvětlení hlavně zářivky a úsporky, 2 PC (ani sporák ani topení není na elektřinu) a ročně to dělá cca 7200 kWh. Takže s přímotopy to nutně musí být násobně více. Počítejte, že jediný přímotop si v topné sezóně může vzít např. 10..20 kWh za den.

doplněno 12.02.14 23:54:

Počty jsou to jednoduché, jeden přímotop 2kW si když je zapnutý na plný výkon vezme 2kWh za jednu hodinu. Pak už stačí jen násobit to počtem přímotopů, hodinami za den, počtem dní...

marci*
hodnocení

Spotřebiče se postupně přidávali. Minulý rok zde byl jeden přímotop a po-té se k tomu přidal ještě jeden. Barák je v rekontrukci, proto přímotopy.

No jo, ale pak srovnáváte nesrovnatelné. Pokud byste měl stále stejné spotřebiče, neviděl bych důvod pro tak velký nárůst. Obzvlášť s přihlédnutím k tomu, jak je mizerná zima.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud máte pochybnosti o správné funkci měřidla, tak můžete požádat jeho majitele (asi ČEZ) o jeho demontáž a kontrolu. Pokud bude měřidlo poškozené, tak se asi spotřeba spočítá dle minulého období. Pokud bude měřidlo v pořádku, tak zaplatíte spotřebu a poplatek za kontrolu měřidla. Zdravím!

hodnocení

0x

Na jakou teplotu vytápíte a kolik místností? Je velký rozdíl, jestli topíte na 18 nebo 24 stupňů.

uska*
hodnocení

0x

V loni jste měl jeden přímotop a část roku druhý. Letos (i přes mírnou zimu) topíte čtyřmi. Není se čemu divit. Na dvě domácnosti to není moc při vytápění např. na 22 st.

hodnocení

0x

Zdá se vám to vysoké, protože je to krátká doba, ve které jsou, po celou dobu, zapnuta topidla. Až se nebude topit, pak bude spotřeba nízká a vlastně se spotřeba zprůměruje, rozloží do ostatních měsíců. ;) Toto jsem si uvědomila, když jsem se nastěhovala na podzim a vyúčtování za plyn, kterým topím, na jaře byla vyšší, než pak za celý rok. Pak už jsem si na zimu našetřila normálními zálohami.

hodnocení

0x

Netopíme sice elektřinou, ale jednou za týden si zapisujeme spotřebu jak plynu, tak el., jednak abychom měli přehled, ale i jestli dobře fungují.

pb®

Jednou za týden, to mi přijde příliš paranoidní. Snažím se zapisovat každý měsíc, někdy ani to ne.

Souhlasím, že zapisovat jednou týdně to nemá valný smysl, pokud si ale na druhou stranu nevedete pro zajímavost přehledné grafy a nesledujete korelaci spotřeby energií s průběhem venkovní teploty.

figurek*
hodnocení

0x

trošku si zateoretizujeme. Podle toho co píšete máte větší domek. Pak se dá odhadnout, že pro topení na plný výkon potřebujete výkon přibližně 10-12 kW. To by odpovídalo celkové spotřebě 240-300 kWh denně. Vy navíc elektricky ohříváte vodu a máte další spotřebiče, samé elektrikožrouty. Pak se nedivte.

Topení elektřinou byl vždycky luxus a čísla na vašem elektroměru nejsou zase tak neuvěřitelná.

pb®

Pozor, jak kde. Mám známou, která má nějakou ekologickou dřevostavbu. Všechno má jen na elektřinu a roční spotřebu má do 30 000Kč.

pb®
hodnocení

0x

Zhruba tu první spotřebu máme v domku s třemi bytovými jednotkami, kdy vytápíme plynem, jinak 2-3PC, 3lednice, 2mrazáky, 3mikrovlnky, 3x el.trouba, 1x el.vařič. Hlavně pokud topíte přímotopy, tak předpokládám, že podle údjů T1 a T2 máte tarif na topení přímotopy a že máte dostatečně vysoké zálohy, případně si necháváte fakturovat každé čtvrtletí. Protože s touhle spotřebou jste odhadem v penězích už kolem 100 000Kč, tak abyste se na konci roku nedivili, kolik doplácíte.

uska*

Jen poopravím výpočet. T1 29 950,- + T2 17 790,- + jistič 2 150,- = 49 890,- Kč dle ceníku ČEZu u sazby D45 d. ( 20hod NT, 4 hod VT)

Spotřeba ve vysokém tarifu je opravdu velká, Nemáte bojlery zapojeny na dohřívání 24 hod denně? Nebo co v těch 4 hodinách denně děláte, že je tak vysoká spotřeba.? Máte správnou sazbu na přímotopy?

pb®

Já jsem počítala velmi odhadem podle nás, kolik platíme a že mají zhruba 4x vyšší spotřebu. Ale i tak, pokud nemají měsíční zálohu 10 000Kč, nestačí se při fakturaci divit.

marci*
hodnocení

Mám tarif d25, pro jiný tarif bych musel udělat revizy a tou by barák určitě neprošel (hliníkové vedení, staré jističe). Na novou elektriku zatím nebyly volné prostředky. Bojler je připojen 24hodin denně k síti ale dohřívá se 3 hodiny denně. Bojler má spirálu o 1,2KW.

uska*

Za loňský rok a za letošek co zaplatíte ve špatně sazbě ( d25) navíc oproti správné sazbě d 45d, byste měl rozvedenou celou novou elektřinu v domě a tím mohl pořádat o změnu sazby. Mně stála nová el v domku 3+1 + podkrovní byt necelých 58tisíc.

marci*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, vidím to na 100 000,- za elektriku tak budu muset začít ve velkém šetřit. Jen mě čísla na elektroměru dost zarazila protože přímotopy neběží na plno a dva z nich jsou akumulační (tj. 20min. odběř a po té cca. 30min. bez odběru).

Nakonec to asi sedí, měl jsem si to hlupák kontrolovat dříve a potom by mě to tolik nepřekvapilo.

Naštěstí mám dost času na našetření peněz na elektriku.

Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.

Jestli je akumulační nebo ne je z hlediska spotřeby/účinnosti úplně jedno. Pouze umožňuje např. časování v levnějším tarifu. Stále platí, že pro 2kW tepla potřebujete 2kW elektřiny.

Topení je prostě největší položka, Když velmi zjednoduším, tak průměrný starší domek průměrně nezateplený (tedy jen plastová okna), průměrně vytápěný na 22 st. vás na topení za sezónu bude stát 40 000 Kč uhlí, 60 000 Kč plyn, 90 000 Kč elektřina.

Elektřina (i plyn) je luxus a oprávnění má jen u velmi zateplených objektů a s optimální regulací. Proto si lidé kupují opět kamna na dřevo či uhlí, aby co největší část tepla získali z nich a ušetřili tak.

breny*

Zdravím,náhodou jsem narazil na diskuzi o spotřebě elektřiny,mám elektrokotel ale jen záložní,před lety asi 20 kdy jsem ho pořizoval stála el. cca1 kčkw,přisoučasných cenách už je to znát,přidal jsem tedy kotel na dřevo,celkem levné,ale nároky na uskladnění množství dřeva,jsou docela velké.Takže nakonec jsem dřevokotel posadil na podstavec-udělal přestavbu na automat na uhlí,pelety i jiná paliva.Mám to první sezonu.Ostatní kteří takto topí se vejdou tak do 10-15tisíc za uhlí ořech2,já jen že těch 40 mi na uhlí přijde dost.A ještě ohřívám i bojler,takže stále horká voda a proti štípání řezání a pod. se dřevem je to pohoda,Stačí za 2-3-dny vybrat popel a dosypat.Tak hodně tepla Michal

hodnocení

0x

Je tu nepoměr v tarifech. Za ten loňský rok jste měli jeden přímotop a bojler. T1- vysoký tarif je nižší než T2 - nízký tarif.

Teď jste přidali další tři přímotopy a najednou máte ve vysokém tarifu velikou spotřebu. To mě vede k myšlence, že máte nastavený špatný taricf jen na bojler a topíte za draho, nebo první přímotop je správně připojen na nízkou sazbu a další tři přímotopy jsou připojeny bez regulace HDO.

Jsou to však jen spekulace a dohasy. Nutno znát vaší konkrétní sazbu a jak máte co připojeno.

Máte pravdu, na nízký má jen bojler, zbytek je v normálních zásuvkách. Píše o starých rozvodech v hliníku. Zjevně na to nikdo nesáhnul a je to zapojené jako dřív.

hodnocení

0x

Určitě to nejsou normální čísla... jak máte zajištěno, aby vám určité spotřebiče spínaly jen v nízkém tarifu? já je mám na spínací hodiny, ale např. výpadek elektřiny mi to úplně rozhodí a musím to znovu nastavit - nestalo se vám něco podobného? pro srovnání - my máme domek: 80-litr.bojler, ohřívací žebřík v koupelně, velkou lednici, sporák, občas si přitápím v kuchyni. Využívám nízký tarif jak nejvíc to jde, letos - spotřeba vysokého tarifu 800 kWh, nízkého 4.800 kWh.

iz*
hodnocení

0x

Loni jste používali jeden přímotop, letos o tři více a spotřeba je oproti loňsku cca čtyřnásobek. I mně ta čísla také přijdou reálná... Asi byste něco ušetřili snižovnáním teploty na dobu, kdy nikdo není doma a na noc. Snižováním, nikoliv vypínáním (pak byste se nedotopili).

hodnocení

0x

Zdravím,

u vás to teda jede, ta elektřina, my už máme zjištěno že živíme extrémního žrouta, - starý bojler na ohřev vody, a tudíž spínáme jen v hodinách se slevou na elektřinu,nebudete na tom obdobně? Jinak my si na Čez pravidelně voláme a operátor nám sděluje předběžnou částku k zaplacení, alespoń takhle si to uhlídáme..

jitkaadelka*
hodnocení

0x

Dobrý večer,jak se tak dívám na vaše hodnoty(číselné),tak tarif T1 je ve spotřebě elektřiny vyší než T2.

Přitom tarif T2 je noční proud-za nižší sazbu.

Proč máte tarif T1 dení proud-vyší sazba s větším náměrem,než T2?

U přímotopného tarifu vždy je T2 vyší číselná hodnota,ale vy to máte naopak!

Některá zásuvka je pouze na denní proud a vy v té zásuvce máte zapojen odběr-jinak si nedokáži vysvětlit důvod.

Překontrolujte zásuvky na denní proud-jestli nemáte omylem zapojen přímotop na zásuvku,kde není blokace na vyšší sazbu.

Pak dejte vědět:) Jitka

joudic*
hodnocení

0x

uz jsem to tu jednou psal pred rokem :)
Mate deti? Kolik jim je? Teenageri? V tom pripade bych doporucil bych prohledat ruzna skryta mista v dome, kam se nechodi, vcetne skrini. Hledame prostor cca 1x1m, no a v nem bude viset sodikova vybojka a pod ni se budou usmivat bylinky, samozrejme k lecebnym ucelum preci ;)

majsterjoe*

Ale na druhou stranu, kdyz se dobre prodaji, zaplati se elektrina krasne na cely rok dopredu.

robin66
hodnocení

0x

RD Rýmařov, bungalov (Střední Čechy), zateplený strop z interieru, 142 m2, 4 1, podlahové topení (voda), krb Jotul 9 kW rozvod vzduchu (bohužel bez výměníku) - obložení kamenem (důležité), 2x 160 l bojler (zateplená techn. místnost v podktoví), el. kotel 9kW. 2x TV, 2x lednice, 2x PC atd. Roční spotřeba el. proudu 10/2012-9/2013: T1 7 270 (denní průměr 20 kW), T2 712 (denní průměr 2 kW). Bojlery na 50 stupňů i při T2, kotel prakticky sepnul pouze párkrát v noci při - 20 stupních. Topíme pouze krbem (bříza, dub, buk - v cenové relaci 7 tis za rok).

El. proud zálohy 1 900 KČ, od května 2014 T1 T2 za 0.97 KČ po loňské dražbě, takže pohoda :)

iz*
hodnocení

0x

Ještě mne napadla jedna možnost - přejít k jinému dodavateli elektřiny. Existují dodavatelé, kteří s Vámi uzavřou smlouvu na dobu neurčitou a přiznají Vám sazbu D35d (16 hodin NT a 8 hodin VT) bez předchozí revize. Nebyla by to taková úspora jako při sazbě D45d, ale malá úspora by to nebyla ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]