Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové znalí elektra, prosím o odbornou radu. Problém je následující - ve stroji je třífázový filtr Schaffner
ten způsobuje problém tím, že shazuje 300mA fíčko. Ne však při zapnutí stroje, ne při plném chodu stroje, ale tehdy, když je stroj vypínán. Prostě jak vypnu hlavní vypínač stroje, shodí fíčko. Zkoušel jsem i postup, kdy jsem na celém stroji postupně poshazoval všechny jističe, až zůstal pod napětím jen ten filtr, stejně při vypnutí hlavního vypínače shodí. Dokonce i tehdy, když jsem odpojil za hl. vypínačem jednu z fází vedoucích do filtru, šlo fíčko dolů. Když jsem jej odpojil a propojil dráty napřímo, tak no problem. Přiznám se, že mě docela dostala do kolen cena té škatule, proto prosím o radu - dejme tomu, že ten filtr je vadný - sice nechápu, jak to dokáže zrovna při vypínání, ale dělá problémy. Je mi rovněž divné, že při měření klešťákem naměřím na vstupu do filtru 0.5A, za ním nic, nula. Kdyby přece reálně spotřebovával 0.5A na všech fázích, tak do pěti minut musí svítit ! Nebude mi toto dělat i nový? Vtip je totiž v tom, že ten stroj jel dostud bez fíčka, nyní si jej namontovali a při každém vypnutí jej mašina shodí.
Tento filtr má za úkol potlačit VF rušení na síti, především od různých frekvenčních měničů, konvertorů a pod, které pracují na desítkách až stovkách kHz. Podle PDF má mít unikající proud do PE svorky 30 mA. Pokud by na síti vlivem servopacků byla silná VF složka, filtračními kapacitami by mohl téct unikající proud vyšší. Jenže vy píšete, že fíčko při odpojení vypadává i bez připojeného stroje. To by mohl způsobovat např. napěťový puls při odpojování stroje. Mohlo by to být také tím, že jednotlivé fáze se neodpojují ve stejný okamžik. Potom se unikající proudy z jednotlivých fází neodečtou a po nějakou dobu by byl unikající proud vyšší. Toto by mohlo vyřešit použití pomalejšího fíčka (s časovým zpožděním (typ G a S), pokud ho už nemáte.
doplněno 12.02.14 10:37:Co dál. Můžete naslepo koupit/půjčit pomalejší fíčko. Pokud je tojen problém přechodného stavu při odpojování, tak to vyřeší.
Další možnost je, že vezmete revizní přístroj a ověříte, jaký je při připojených zařízeních skutečný zbývající vybavovací proud fíčka. (teoreticky stačí výkonovější odporová dekáda a zjistit při jakém odporu mezi L a PE vyhodí fíčko). Buď samotným filtrem teče při odpojování větší unikající proud, než 100mA, nebo máte na tomto fíčku navěšených více zařízení, které mají také vysoký unikající proud. Mohou to být i ty servopacky umístěné za tímto filtrem, protože i ty určitě mají vlastní filtr, kterým také uniká proud. Proudy se posčítají suma potom může být více jak 100mA. Píšete, že jste pozhazoval jističe, ale nevím, jak to máte zapojeno, jestli výstup filtru vede rovnou k jističi, nebo ještě přes další zařízení.
Dále můžete odpojit PE z filtru (pokud přes něj vede jako ochranný do stroje, je potřeba jej samozřejmě propojit) a změřit skutečný unikající proud z PE tohoto filtru. Jak naprázdno, tak za chodu stroje.
doplněno 12.02.14 10:49:Co se týče vlastního filtru, múže být opravitelný (ale nemyslím si, že mu něco je). Je tam jem pár kondíků, odporů a tři cívky. Jak jsem psal, unikající proudy jednotlivých fází se ve filtru z větší části odečítají, takže pokud některá z fází chybí, ať už vně, nebo závadou ve filtru, tak unikající proud je pak vyšší.
Osobně bych se stavěl za to, aby tam chránič nebyl. Kombinace filtru a chrániče většinou nedopadá dobře. Pokud provozovatel jinak nedá, tak bych chránič přeměřil, jestli není zbytečně našponovaný na nízké hodnoty, ale spíš bych ho zkusil vyměnit za pomalejší, nejlépe typu "U". Ty jsou určené přímo na tyto aplikace.
Jaké máte fíčko? U tohoto filtru jasně píšou unikající proud 33 mA, takže potřebujete 100 mA fíčko, jinak to bude lítat.
doplněno 11.02.14 21:11:Že to lítá pouze při samotném filtru, nebo po odpojení bude asi dáno tím, že máte fíčko 30 mA, je to na hraně, při zátěži velkým proudem je fíčko zřejmě o něco méně citlivé, než naprázdno, takže vyhazuje až když není zatířené odběrem stroje.
Ano, filtry mají značné propustné proudy, oněch 33mA může být efektivní hodnota, ale maximální klidně mnohonásobně více. Teď jde o to, co na to chránič. Fitr se snaží udělat sinusové napětí na výstupu, ale v síti sinusové téměř není, proto tak velké proudy. Navíc pokud je ten klešťák obyčejný co měří pouze efektivní proud na frekvenci 50Hz, bude ten výsledek značně zkreslený. Pro konkrétnější zjištění co se ve vaší síti děje si najděte elktrikáře s měřičem sítě. Dá Vám do rozvaděče měřák třeba na týden a zjistí veškeré anomálie v síti.
doplněno 12.02.14 01:07:Ano, toho jsem měl na mysli, děkuji za upozornění na překlep.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.