Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zářivka - startér

Od: madfad odpovědí: 11 změna:

Ahoj, kde najdu u tohoto osvětlení startér a jak se mění? Myslím si, že je z druhé strany, ale tam je bohužel hodně špatný přístup - pro jeho výměnu by se asi musely odpojit přívodní el. vodiče, abych světlo sundal? Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

madfad
11.02.14 13:06
hodnocení

obr.

Zářivka - startér

hodnocení

0x

Toto bude asi nejpřesnější:

google.com/...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Z toho obrázku toho moc nejde poznat. Startéry se vždycky dávaly tak, aby byly přístupné. Vzhledem ke korozi, která je viditelná, asi nepůjde o elektronické startéry. A podle počtu trubic bych typnul, že jde o třífázovou zářivku. Ale mohu se mýlit. Pokud tam startéry a tlumivky nejsou, musí být někde jinde. Třeba zvláštní krabička.

madfad
hodnocení

Sundal jsem ten plechový kryt. Startéry (3) jsou tam, jak jsem zakroužkoval?

Zářivka - startér #2

mkat*
hodnocení

0x

Tam by mali byť.

hodnocení

0x

Já bych měl jednu radu. Neměňte startér ani trubice. Rovnou to vyhoďte a dejte nové. To nemůže ani pořádně svítit.

doplněno 11.02.14 18:17:

@humbucken Nemyslel jsem těleso, ale svítidlo. Trubice svítí, ale na všechny strany a proto jsou stropní svítidla opatřeny reflektorem minimálně s povrchovou úpravou bílou práškovou barvu a pro dosažení hygienických parametů osvětlení nutno použít svítidla s reflektorem z leštěného hliníku. Do chléva prášková barva opravdu postačuje, ale na uvedeném obrázku nic takového není. Toto těleso je vhodné pro LED trubice, ale to už se nemusím zajímat o výměnu startéru.

humbucker*

Ahoj. Mapeli, právě s těmito svítidly, co mají ty odrazové plochy a dvě 120 zářivky, jsou v nich jaksi utopené a svítí divně, mám praktickou skušenost. Nestvítí do stran kolem sebe, ale jen to směruje svisle dolů a minimem osvitu do stran. Na delší chodbě to dělá takové světlejší osvícené fleky, ve tmavém tunelu. Ty původní, co svítily i do stran, tu chodbu rozzářily celou a bez těch divných efektů. Malá místnost, s takovýmhle svítidlem, pak vypadá jako kobka. Budu to měnit za typ, asi o 10 let starší. Srovnání je. Je v tom velký rozdíl. Ahoj.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. By mě zajímalo, jestli ty startéry, na levé straně, byly vidět skrz ten krycí plech? Jestli čouhaly dírami ven? Fotka zabírá tu pravou stranu. Jinak, svítí trubice, ne samotné těleso. Do chlíva dobrý. Začni trubicema a až potom měň startéry. I když, jsou toho plný stavební bazary, za pár korun.

doplněno 11.02.14 18:04:

Jinak, podle tlumivek záležitost někde z 60-70tých let. Dneska nemusí být lepší.

madfad
hodnocení

Ne, ty startéry vidět nejsou. Musel jsem sundat ten kryt. Těmito svítidly mám osvětlenou garáž - celkově 3 kusy, tzn. 9 trubic a osvětlení je dostačující... Jo ty 70. léta asi odpovídají.

Jinak jaké jsou v dnešní době nejlepší svítidla např. do té garáže?

@humbucker nedělá rozdíl mezi vyzařovací charakteristikou zdroje - zářivky a vyzařovací charakteristikou svítidla. Ty utopené zářivky ve světlech jsou tak schválně, protože tyto svítidla mají směrovou charakteristiku a pak mohou vytvářet třeba tunel, ale je to otázka projektanta či investora co zvolí.

Světlo s kruhovou charakteristikou je např od firmy VYRTYCH řada FOX určená pro osvětlení chodeb, šaten - menších místností, což by odpovídalo i garáži. IP40, což by mělo být postačující. Dělá se i tuším v IP20. Těch typů je více.

vyrtych.cz/...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Pánové, s pácháním zvěrstev projektanty, mám svémnohé neblahé skušenosti. Těm darebákům moc nejde o nějaký prospěch zákazníka-uživatele, když investor je hňup, kterýmu je jedno, co do těch plánů ten idiot nacpe za zrůdnosti. Ani bych se nedivil, kdyby se na těch zhůvěřilostech i nějak finančně podíleli. To se na tom pak podílí všichni od topení, výměny oken, podlaháři, dlažby a obklady, vodáci i elektro. Všem jde jen o to, co nejlevněji a nejsnáze utratit veškeré možné dotace. Jeden revizák přes plynové kotelny, mi řekl žertem, že když umřel projektant, co to taky dost sprasil, že se už nedá jak a komu cokoliv reklamovat, jen mu nach... na hrob. Asi už taky viděl svoje. A dneska, už to stojí mnoho let, strašný prachy, to nějak napravovat. Natož nějak šetřit prachy za režii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]