Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se štukovat původní dřevotřískovou příčku v paneláku (levnější/starší typ paneláku kde jsou vnitřní příčky ne z panelu nebo jiného zdiva ale z jakési na povrchu hladké a uvnitř dřevotřískové příčky).
Štukoval jsem již panelovou zeď postupem: penetrace, štuk (150 pro ruční filcování), rozhlazení filcovým hladítkem. Výsledek super, nikde se nic neloupe, štuk drží dobře.
Lze takto postupovat i na tuto příčku? Někde jsem se dočetl že je třeba dát perlinku na lepidlo a pak až štuk. Otázka je, zda je to takto nutné, nebo lze nanést přímo jenom štuk. Rozumím, že s perlinkou bude výsledek vždy lepší, ale ptám se, zda je možno udělat postup jednoduší se stále uspokojivým výsledkem - což znamená že se to nesloupe
Dobrý den.
Osobně bych to nedával přímo na příčku - podle mě by to tam nedrželo (až už krátkodobě nebo dlouhodobě).
Záleží na tom povrchu - jak moc je hladký. Určitě bych ho zdrsnil (drátěným kartáčem, smirglem apod.) a na to ještě "něco" (např. tu perlinku s lepidlem) dal.
Obrousit - vysát - natřít PPB Multigrund - lepidlo na zub - perlinku zatáhnout do lepidla - štuk - hotovo.
jj díky za odpověď, tento postup jsem už někde studoval. Asi je to nejjistejší varianta. Trochu pracnější, ale počítám že ne až o tolik. To lepidlo to je takové to kterým se lepí obklady? Pokud ano tak s tím se pracuje celkem dobře.
Nevíte ještě jak tlustá vrsta štuku je tak potřeba? V originál návodech od výrobce jsem např u toho štuku 150 četl minimálně 10mm, ale to jsme určitě nedávali, podle mě na tom panelu jsme dávali tak 2mm a připadá mi to dostačující. Panel nebyl nijak hrbolatý a tudíš šlo jenom o to vytvořit vizuálně hezčí vrstvu na kterou se dobře maluje.
Jojo, lepidlo na obklady... 10 mm štuku je nesmysl. Záleží na několika okolnostech, ale obecně se myslím dá říct, že stačí vrstva 2-3 mm.
Silnější vrstva se dává jen v případě, kdy chcete "vyhladit" různé nerovnosti - ale to se stejně často vyplatí to raději zarovnat nějakým tmelem a až potom dávat štuk.
Silnější se dělají např. sádrové omítky (0,5-1 cm).
Úpravu této příčky jsem prováděl takto:
Nejprve jsem vyčistil spáry mezi panely,zatmelil akrylovým tmelem.Po zaschnutí jsem na spoje nanesl stavební lepidlo do ztracena a nechal zaschnout.Nakonec jsem stěnu srovnal finální stěrkou.Před malováním se povrch lehce přebrousí brusnou síťkou.Mezi stěnu a strop jsem nalepil polystyrenové okrasné lišty.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.