Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štuk na dřevotřískovou příčku panelák

Od: kamilos* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chystám se štukovat původní dřevotřískovou příčku v paneláku (levnější/starší typ paneláku kde jsou vnitřní příčky ne z panelu nebo jiného zdiva ale z jakési na povrchu hladké a uvnitř dřevotřískové příčky).

Štukoval jsem již panelovou zeď postupem: penetrace, štuk (150 pro ruční filcování), rozhlazení filcovým hladítkem. Výsledek super, nikde se nic neloupe, štuk drží dobře.

Lze takto postupovat i na tuto příčku? Někde jsem se dočetl že je třeba dát perlinku na lepidlo a pak až štuk. Otázka je, zda je to takto nutné, nebo lze nanést přímo jenom štuk. Rozumím, že s perlinkou bude výsledek vždy lepší, ale ptám se, zda je možno udělat postup jednoduší se stále uspokojivým výsledkem - což znamená že se to nesloupe :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomasek*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Osobně bych to nedával přímo na příčku - podle mě by to tam nedrželo (až už krátkodobě nebo dlouhodobě).

Záleží na tom povrchu - jak moc je hladký. Určitě bych ho zdrsnil (drátěným kartáčem, smirglem apod.) a na to ještě "něco" (např. tu perlinku s lepidlem) dal.

hudzi*

Obrousit - vysát - natřít PPB Multigrund - lepidlo na zub - perlinku zatáhnout do lepidla - štuk - hotovo.

kamilos*
hodnocení

jj díky za odpověď, tento postup jsem už někde studoval. Asi je to nejjistejší varianta. Trochu pracnější, ale počítám že ne až o tolik. To lepidlo to je takové to kterým se lepí obklady? Pokud ano tak s tím se pracuje celkem dobře.

Nevíte ještě jak tlustá vrsta štuku je tak potřeba? V originál návodech od výrobce jsem např u toho štuku 150 četl minimálně 10mm, ale to jsme určitě nedávali, podle mě na tom panelu jsme dávali tak 2mm a připadá mi to dostačující. Panel nebyl nijak hrbolatý a tudíš šlo jenom o to vytvořit vizuálně hezčí vrstvu na kterou se dobře maluje.

tomasek*

Jojo, lepidlo na obklady... 10 mm štuku je nesmysl. Záleží na několika okolnostech, ale obecně se myslím dá říct, že stačí vrstva 2-3 mm.

doplněno 11.02.14 12:09:

Silnější vrstva se dává jen v případě, kdy chcete "vyhladit" různé nerovnosti - ale to se stejně často vyplatí to raději zarovnat nějakým tmelem a až potom dávat štuk.

Silnější se dělají např. sádrové omítky (0,5-1 cm).

jabraka*
hodnocení

0x

Úpravu této příčky jsem prováděl takto:

Nejprve jsem vyčistil spáry mezi panely,zatmelil akrylovým tmelem.Po zaschnutí jsem na spoje nanesl stavební lepidlo do ztracena a nechal zaschnout.Nakonec jsem stěnu srovnal finální stěrkou.Před malováním se povrch lehce přebrousí brusnou síťkou.Mezi stěnu a strop jsem nalepil polystyrenové okrasné lišty.

JABRAKA

kamilos*
hodnocení

tedy žádná perlinka? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]