Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,plánujeme stavbu rodinného domu,bungalovu a nejsme rozhodnuti z jakého materiálu budeme stavět.V různých recenzích je spousta pro a proti,prosím o nějaké zkušenosti.Budeme stavět svépomocí.Díky za rady.
oponovat lze čemukoliv..
"hrubá,nechat vmrznout" dneska nemý význam nechat vymrznout..
"kde si zloději vyřízli pilou díru ve zdi" i do cihelného bloku lze vyříznou díru, ale proč dělat díru, když lehce vykopnu dveře či okna..
Martino, velice těžká odpověď na Váší lehkou radu. Jako laici postavte ze slabého porobetonu a silného izolantu.
Já jsem stavěl z Ytongu. Jelikož ale stavba svádí ve finále k tenkým omítkám (někdy je na stavbách vidět popraskaná omítka v místě lepení tvárnic), dal jsem na radu stavařů a v přízemí dělal klasickou jádrovou omítku 15mm a v patře lepil sádrokarton. Dnes bych asi dělal sádroš všude, protože je to rychlé, rovné a jednoduché. Zvenku mám zateplení polystyrénem a na tom perlinku + omítku. Dům je 15 roků starý a nikde nic nepraská. S Ytongem se pracuje jednoduše a rychle, dům byl svépomocí postaven ve dvou lidech asi za dva týdny.
To opičák-trochu budu oponovat-omítka praská to tím,že není vše udělané dobře.Pkd je dobře nic nevypraská!
doplněno 10.02.14 19:17:To hlavní jsem zapomně-to z jakého materiálu záleží na projektu jaký má ten který projektant v oblibě.Jinak si myslím,že je to jedno zda-li ytong nebo Porotherm (heluz)nebo třeba vápennopískové bloky KMBeta.
Osobně bych si vybral,pkd bych mohl, Porotherm (heluz) na maltu,na podzim hrubá,nechat vmrznout a pak instalace a omítky,prostě zbytek.
Ale pro upřesnění na normální maltu (vápno písek a cement nebo hrubou zdicí směs) jsme zdili jen jednou a to v loni (přál si to investor, jinak,vše ostatní na (nwn přesné značení,já tomu říkám "homomalta")?termomalta? (obsahuje perlit) a ne z plna ale na pásky.
Já jsem stavěl z tvárnic Durisol. Bydlíme 4 roky, spokojenost. Ytong za mě ne. Už jste viděli vykradený dům, kde si zloději vyřízli pilou díru ve zdi? Byl z Ytongu.
doplněno 10.02.14 20:22:Nevim, proč bych si měl vymýšlet. Fotkám ve spisu docela věřím. Pokud jste Vy o něčem neslyšel, neznamená to, že to neexistuje.
... to si děláte srandu. Naříznou 230Va dostanou co proto
pc kop to s tou dírou ste si vymyslel, nebo někomu sežral návnadu i s navijákem, vetší hovadinu jsem dlouho neslyšel. Mj. to by byl zloděj fakt debil. MJ. novostaby dnes běžně mají alarm - pohybová čidla.
v žádném případě ne porotherm. Už jsem viděl pár pokažených zdí, kde díky špatnému zdění foukalo skrz svislé spáry resp. i bylo vidět ven. Zámky jsou jak dělané, aby se v nich proháněla meluzína. Stavějte z probetonu, terý se neštípe dobře se s ním dělá a dobře na sebe navazuje. Mj. i vrtání je prostě o něčem jiném než ve věčně se štípajícím cihl. střepu. Hlavně nestavějte bez rozumu jako 80% domkářů tj. 45cm bez izolace ale opak, tj. tl. zdi do 30cm a plus 20 až 25 cm venkovní izolace !
Taky stavíme (i když jen přístavek místnosti ke stávajícímu staršímu domu) a za mě doporučuji cihlové bloky - ať už jsou od jakéhokoli výrobce a zdít na lepidlo (díky tepelným mostům). Jsem jenom laik, ale přiznám se, že této "cihle" prostě věřím víc než ytongu a podobným. Ale je to jen můj názor a určitě ho nikomu nevnucuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.