Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych trochu poradit co nejlépe udělat...
Mám RD, který má základy z kamene (ne opuka, ale tvrdý nenasákavý kámen). Z vnější strany jsou kameny vyspárované a "slepené" maltou (viz foto), ale u některých došlo ke zvětrání malty (asi odkapávající voda) a mezi kameny jsou volné spáry. Po odkopání pod povrch už kameny nejsou "vymaltěné", ale je mezi nimi jen hlína. Zajímal by mě jestli existuje nějaké řešení, jak nejlépe takovýto základ zpevnit. Obetonovávat takovýto základ pod povrchem mi nepříjde jako příliš funkční (jinéchování betonu a kamenů - nakonec se od sebe oddělí), ale třeba se pletu. Co myslíte?
No a druhá věc... uvnitř domu jsem odkopal podlahy cca. 0,7 m (desky na trámech, položeno na škváře, suť a hlína). Kameny jsem odkryl cca. 40 cm. Jsou spojené jen hlínou. Plánuji udělat odvětrávané podlahy, ale jak jsem odkopal i ty kameny v obvodových zdech, tak mě napadlo, jestli, když to budu vysušovat, tak jestli ta hlína, která je mezi kameny ve zdech nevysvhne a ztratí svůj pojivý účinek... To odvětrání nechci dělat nijak radikání - písek, velké kameny, perforovaná trubka po celé ploše (nasávání zvenku a vývod do komína, hrubý štěrk, jemný šterk, beton s kari sítí a izolacemi, trámy s palubkami). Co si myslíte o tomhle? Uvažoval jsem o vybetonování schodku... prostě udělat šalunk nějakých pár cm od kamenné zdi a vylít betonem - řidším, ať to lépe zateče mezi kameny s očištěnými spárami mezi nimi. Možná vložit i armování... Ale jako u vnějšku, nevím, jestli to bude k něčemu /spojení betonu s kameny, roztažnosti,...
A do třetice... jedna zeď u rohu RD je dost mokrá ( ve zdi byla zabudovaná prasklá vodovodní trubka a ta pěkně napajcovala velkou plochu vodou (3x2m)). Některé cihly v tom místě jsou v takovém stavu, že se drolí v rukou, nebo jsou tak měkké, že jdou v podstatě celé vyškrábat špachtlí... Nejhorší je, že ta zeď byla celá zamaltovaná a překrytá kachličkama, takže ta voda se držela ve zdi a neměla kam utéct... Tady bych potřeboval poradit jak potupovat, jestli zeď vysušit, oškrábat to nejhorší a opravit a nebo ji rovnou vybourat a vyzdít znovu... Nejradši bych ji vyzdil znovu, ale nevím, jak zajistit staticky zeď nad kritickým místem (jde o obvodovou nosnou zeď). Jesli udělat překlad a pod ním to vyzdít, nebo to nějak postupně odbourávat a hned dozdívat...
Moc Vám děkuji za jakoukoliv pomoc a rady! Budete u mě mít pivko
Martin
beton a kámen je ideální kombinace bál bych se pouze toho vylití řídkím s bedněním před zdí, já osobně bych to pouze očistil všude kde to chceš poopravit a několikrát prošprycoval pořádně aby ten špric zalezl co nejdál,řešit vysušení hlínu mezi kameny neřeš ničemu to nevadí. To řešení odvětrávání podlahy se mě nelíbí bud at je tam stabilní vzduchová mezera nebo nic a pokud trváš na komínu tak určitě použij potrubí až nad střechu . A co se týče opravy té promočené zdi tak nové vyzdění by bylo samozřejmě nejlepší a je možné ale řešení bude výc pouze se těžko radí když jsem to neviděl . Dodej foto
Hmmm... s tím vyspárováním do hloubky máte pravdu. Betonový sokl by byl asi zbytečný... Napadá tě, čím ideálně kameny vyspárovat? Co se týče toho odvětrávání... původně jsem tam chtěl položit IPT desky, ale trochu jsem dostal strach z přílišného vysušení a hlavně promrzání, resp. postupné vydrolení hlíny z prostoru mezi kameny... Pak jsem objevil toto a přišlo mi to jako vhodnější... ireceptar.cz/...
Posílám fotky jak vykopané podlahy, tak i oné promočené zdi. V minulosti se to už snažili nějak vyspravit, ale spíše tomu pěkně přidali...
Díky za pomoc !
Když se na ten kamenný sokl dívám, říkám si: Tak pěkný lomový kámen, s hranami, a tak zprasené provedení. Při zdění soklu bych nechal větší spáry, a zdící maltou bych končil 3 cm od okraje. Pak bych provedl vyspárování tak, aby spára byla 2 cm hluboká, aby hrany kamene pěkně ze zdi vystupovaly. Co už teď...kdyby ten dům byl múj, opravu kamene bych bych rovnou vzdal-namordujete se s tím, a stejně to nebude nikdy ono. Ten cihlový lem bych tam nechal a sokl bych omítnul cementovou omítkou, srovnanou hrubě hranou lžíce. Nebo bych to omítnul cementovou maltou do roviny, a ještě zavadlé to zaškrabal jako brizolit. V případě, že by na omítce soklu byly vlhké skvrny, natřel bych omítku bílou fasádní barvou-na bílé jsou mokré skvrny nejméně vidět.
No, ... estetiku teď neřeším Hlavně chci celý tento základ "zpevnit a zkompaktnit", ať kameny nejsou jen položené na sobě, ale vyspárovat je a pokud možno spojit... Díky za tipy!
na to vyspárování by bylo potřeba spešl vybavení a i tak si nejsem jistej vysledkem. Kamenný zdi se opravujou přeložením s novým betonem což je u vás nereálné . myslím že bohatě bude stačit do největších děr natlačit beton a zbytek prošpricovat cementovým postřikem. Co se týče zdi tak nejhorší cihly je možno vyndat a nahradit novými ,pokud uděláte do zdi metrovou díru pořád se ještě musí udržet ale to u vás nebude potřeba zas tak špatně to nevypadá. Celkovej problém je voda takže bych poopravil zed zvenku udělal výkop tak 0.4m pod uroven podlahy na dno dal drenáž končící konce vyustil nad popvrchem tak aby do nich nemohla voda a opatřil mřížkou. Na zed pak nopovku taktéž zajitit aby se za ní dostával vzduch bud originál lištou nebo průduchy. Pokud je v pořádku izolace ve zdech tak podlahu vysypat štěrkem pokud potřebujete nahnet výšku a udělat mazaninu tak 5cm a projet izolací. odvětrávat se dá také nejlepší je položit nopovkua navrtat díry do zdí kde prostrčíte trubku a opatříte mřížkou. Zed normálně doházet pokud se zbavýte vody nebude s ní problém. Je to dost složité tu odpovýdat nějak srozumitelně u tak velké akce snad vám nějak pomůžu . Pokud si nebude jo vědět rady jsem ochotný vám pomoct po telefonu
Můžu se ještě zeptat, proč se bojíte udělání zevnitř toho betonového soklu? Myslíte, že bych tím ten kamenný základ uzavřel?
A ještě mám takový menší problém Budu přivádět vodu do domu, což mě staví před dvě možnosti... buď se NĚJAK provrtat přes zmíněný kamenný základ a nebo ho prostě podkopat. Co myslíte? Ani jedno se mi moc nelíbí, ale víc možností asi není...
V podobně starém domě se mi ucpal odpad, nešel nijak zprůchodnit, musel jsem skrz kamenný sokl protáhnout nový (pod ním směrem do země). Jak jsem byl rád, že jsou kameny volné, je mezi nimi hlína a dají se postupně vytáhnout a pak naskládat zpátky. I tak to byla pekelná dřina. Nic není černobílé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.