Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s domácí vodárnou

Od: tucap odpovědí: 39 změna:

Ahoj potreboval bych poradit co by mohlo byt s vodarnou... Rano se normalne sprchuju vsechno bylo v poradku pak zena poustela vodu v kuchyni a vodarna zacala nejak divne hucet a prestala tect voda kdyz jsem k ni dosel tak jsem zjistil ze jede naprazdno a necerpa vodu kde by mohl byt problem? voda ve vodarne je dolita to jsem kontroloval ...

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

co to je za vodárnu?Voda dolita do vodárny,kde?Ve studni je vody dost?Může být v háji čerpadlo,sací koš

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Předem se omlouvám, ale nedá mi to. Vodu do studny jsi taky dolil?

Promiň- humor. Fakt nemusí být ve studni dost vody, může být vadná trubka na cestě ze studny, nebo jinde na cestě. Systém může přisávat vzduch. Může toho být víc.

doplněno 09.02.14 21:20:

Chtěl jsem zmínit i ten sací koš. Ale nějak mi nešlo si na ten blbej termín vzpomenout. Dobrý, kolega doplnil. Taky to tak máte?

tucap
hodnocení

vodarna znacky alko .. ano ve studni je vody dost jen mne zajima zda mam resit problem s vodarnou a nebo nekde mezi vodarnou a studnou abych zitra nekoupil jinou vodarnu a problem byl stejnej trubka do studny je tam napevno přidělaná musela by se odříznout a to se mi nechce...

hujer123*

Pokud se to stalo za chodu vodárny, nebude na vině sací koš. Ale pro jistotu můžeš odpojit sací potrubí od čerpadla a vyzkoušet, jestli je zavodněné nebo propouští vodu do studny a kudy. Další námět už tu byl zmíněn - protáčí se hřídel v oběžném kole. Dále bych prověřil ucpávky, zda na straně sání není ucpávkou přisáván vzduch.

tucap
hodnocení

zítra odpojim sací potrubí od čerpadla jak píšeš a pokud v něm nebude voda tak je problém mimo vodárnu?

bruk600*
hodnocení

0x

Pokud máte čerpadlo SIGMA, tak bych dle vlastní zkušenosti odhadnul, že kvůli korozi se volně protáčí hřídelka a oběžná kola stojí. Všechny ostatní eventuality mají jiné příznaky.

hodnocení

0x

V mém případě to vždy byla chyba ve zpětné klapce ve studni. Prvně dolejte vodu do čepadla. Pokud to nepůjde a voda bude stále utíkat, je to nejspíše ta klapka. Dostane se tam zrnko písku, a voda v trubce spadne.

Může se stát, že se vám vodu podaří dolít, ale uvidíte , že pomalu klesá. pak se vám třeba podaří čepadlo zase zprovoznit, ale nemůžete ho nechat bez dozoru, protože to udělá zase.

tucap
hodnocení

voda ve vodarne je dolita když jsem povolil filtr vsude je voda takze vodarna je zavodnena ale necerpa vodu bezi naprazdno ...

hujer123*

A oběžné kolo se točí?

tucap
hodnocení

kde ho najdu? jsem laik bydlíme v baráku necelej rok jinak celej život v paneláku :)

Tak to se kolo nejspíš netočí. Bude vadné čerpadlo.

tucap
hodnocení

a myslite ze ma cenu davat vodarnu do servisu nebo koupit novou? nemam moc penez a uz jsem ji mel v servisu pred pul rokem taky nesla neco tam delal za 2000kc a ted zase tohle :(

na opravu v servisu máš 6 měs. záruku

tucap
hodnocení

to treba ano ale v servisu mi dělal něco jiného než tohle a hlavně řikal že to je nekvalitní krám z marketu já jí nekupoval už tady byla když jsem barák koupil

111®

no jestli je to možné tak bych odšrouboval sání, dal k čerpadlu kus hadice a druhá konec do kýble s vodou, a hned by se vědělo...jestli saje nebo ne...

pokud jde o to, jestli opravit nebo ne, je lépe koupit nové protože NDjsou tak drahé, že se to nevyplatí...Mně praskla příruba a nivé čelo bylo min za 600,- a to bych si opravil sám..když vemuv úvahu, že když to rozdělám je dobré vyměnit i oběžná kola a těsnění, tak bych ušetřil asi 300,-proti novému. Jde o to jestli je to kompakt, nebo se dá vyměnit jen čerpadlo a morot zůstane.

tucap
hodnocení

dobře udělam co píše 111

tucap
hodnocení

takže vodu to nasaje jen trochu protože voda vyteče zpet do lavoru po vypnutí z nasávací trubky... ted jsem manometrem zjistil ze vodarna nema zadnej tlak znamej rikal ze musi byt nahustena muze to byt problem?

tucap
hodnocení

takze jsem vodarnu dofoknul a stale necerpa vodu ani z lavoru po prilozeni saci hadice takze bude problem asi opravdu ve vodarne

host*

Podle rady 111 to z kýblu nasaje jenom trochu? To znamená, že čerpadlo nenasává. Není to bloknuté někde mezi čerpadlem a tlakovou nádobou? Neznám váš typ, u Darlingů bývala zpětná klapka, která pustila tlakem vodu do tlakové nádoby a zpátky z tlakové nádoby ne. Pokud by se u vás něco mezi výstupem čerpadla a tlakovou nádobou zašprclo a nepouštělo vodu, tak by to nesálo. Zkuste sem dát váš typ, možná by se dalo zjistit, jak je konstruované.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tu vodárnu tipuju na kompakt čerpadla s motorem a jestli už je starší a dostala třeba zabrat delším čerpáním bez vody, tak mohlo dojít k poškození toho plastového dílu-rotoru čerpadla a to už nechce nasávat a tlačit. Tak že, bych to tipoval na nutnost výměny dílu čerpadla s motorem. Nebo, jestli ten díl čerpadla je někdo schopen vyměnit tak ten, by to mohl řešit. Tlaková nádoba, armatury, tlakový spínač, a další díly by měly být dobré a není je třeba znovu kupovat. Viděl jsem taková čerpadla kupovat jako samostatné zboží.

doplněno 10.02.14 16:35:

Tucape, vodárna je celý ten komplet dohromady. Čerpadlo je samostatná část přišroubovaná na vodárně.

host*

Jestli je to taková ta vodárna jako prasátko, které má na zádech čerpadlo, tak je u některých typů mezi čerpadlem a tlakovou nádobou propojení tlakovou hadicí. Viz například

data.vsedomu.cz/...

namir.cz/...

to není reklama, pouze ilustrativní obrázek, kvůli diskuzi

Pokud by se tlaková hadice odpojila a namířila ke kýblu, tak by při sání čerpadlo mělo prudce nasávat vodu a stejným velikým proudem by měla voda tryskat tlakovou hadicí ven. Pokud by bylo čerpadlo v pořádku. Pak by se hledalo mezi čerpadlem a tlakovou nádobou buď na jedné straně tlakové hadice nebo na druhé. Že by byla ucpaná je nepravděpodobné, není čím, když to nasává čistou vodu.

tucap
hodnocení

je to tento typ vodarny viz fotka

Problém s domácí vodárnou
host*

Na al-ko.com/... si můžete stáhnout Návod k obsluze - User instructions (má 6,1 MB dat) a na straně 48 až 52 máte v češtině popis i s pokyna co dělat, v případě, že nesaje. Tam je důležité varování, že při chodu naprázdno se může voda uvnitř silně zahřát a při vypuštění může opařit. Také tam je odkaz na před-filtr a jeho čištění. Zkuste se podívat do manuálu ještě dřív, než byste něco rozebíral a kupoval náhradní díly. Třeba to bude maličkost.

host*

Píšete: "..takže vodu to nasaje jen trochu protože voda vyteče zpet do lavoru po vypnutí z nasávací trubky..."
Ale to by nemělo, protože v nasávacím přívodu je zpětný ventil, který by měl zabraňovat, aby voda netekla zpátky do sacího potrubí.

Citace z 100.al-ko.com/...

" Spätný ventil umiestnený vo filtri spoľahlivo zabraňuje vyprázdneniu sacieho potrubia. Tým sa stará o zvýšenú prevádzkovú bezpečnosť."

host*

Zkuste se podívat i na krátké video k podobnému typu čerpadla

jak se dá přezkoušet samotné čerpadlo.

111®

jo ono to má ještě filtr, no tak takový ten hadro-papírový filtr dokáže také pěkné divy.
Rozebrat, vyjmout filtr, složit azkusit bez něj. Každopádně odpojit i výtok a prozkoušet úplně na prázdno.
Mám na mysli odpojit i tlakovou nádobu, pokud je to možné.
Sát s kýble a do druhého přečerpat. Jestli to nepojede ani bez filtru,tak to pak už je fakt problém...
Bude se to sice muset spustit zapnutím do zaásuvky a také tak zastavit , ale je to otázka minuty a to se tomu nic nestane...

tucap
hodnocení

tak jsem vymontoval ten filtr ale čerpadlo stále neběží ... běží stále jen jako by půlka toho motoru větrák se zapne a nevim jestli ještě něco...

111®

tak to bude nad tvé a asi i naše síly...jestli to rozrbírat dál je otázka...já tedy už nevím...snad někdo jiný...ode mne asi KONEC

doplněno 10.02.14 19:59:

není zač..já za sebe bych si to troufl rozebrat, al e druhému to nemohu dopodručit...

tucap
hodnocení

i přesto děkuju

hujer123*

Hodně podobnou ( s číslem 1300) máme v domě, který jsme koupili. Od začátku ve mně nebudila moc velkou důvěru, takže mám připravenou náhradu od Grundfos. Kupodivu už to bude 4 roky a AL-KO pořád čerpá.

humbucker*

Ahoj. Tyhle čerpadla, když si necucnou vzduchu, a jsou pořád pod vodou a tím i pořád chlazený, tak nemají problém. Jak se to stane, tak se ten plast, tý turbínky, nějak pohne a přestane to tahat a tlačit. Někdy se ten výkon jen nějak částečně zmenší, ubude.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak si to čerpadlo rozeber a pak nám můžeš říct na co jsi v něm přišel? A když bude potřeba něco vyměnit, jak ti šly sehnat ND? Dneska v době internetu tam každej hledá všechno. Třeba budeš mít zrovna štěstí.

host*
hodnocení

0x

píšete "běží stále jen jako by půlka toho motoru větrák se..."
Půlka motoru? Motor buď běží nebo neběží, nebo se zdá, že elektromotor jde špatně? Elektromotor pohání čerpadlo, jsou přímo spojené do soustrojí, takže to vypadá jakoby něco bránilo čerpadlu aby se točilo? Třeba i voda, že nemůže odtékat?

Když se točí motor, točí čerpadlem a to by mělo nasávat vodu a voda by měla z čerpadla vytékat. Aby měla tlak do vodovodu, tak se natlakuje v tlakové nádobě a vytéká z ní dokud ne v ní tlak vzduchu, který vodu vytlačuje. To je jasné, někde je zádrhel a ten je jak se zdá nejasný. Držím vám palce.

Nezávidím vám vaši situaci, že jste bez vody, zkuste se spojit se servisem domácích vodáren, podle webu je jich u nás víc, najdete nejlépe podle místa bydliště například al-ko.de/...

host*
hodnocení

0x

Dobré ráno, určitě jste v noci přemýšlel, čím by to mohlo být. Včera v 15:08 jste psal "ted jsem manometrem zjistil ze vodarna nema zadnej tlak znamej rikal ze musi byt nahustena muze to byt problem" a pak jste psal, ze jste ji nafouknul. Takže by v tlakové nádobě měl být tlak vzduchu, který pak vodu z tlakové nádoby vytlačuje do vodovodu v domě.

Protože voda je nestlačitelná a kdyby byl uzavřený výtok (hlavní uzávěr vody do domku, nebo všechny vodovodní kohouty i splachovač) a v tlakové nádobě by nebyl vzduch, tak by se voda nejen nemohla nasávat, ale ani by se nemohla stlačit a bránila by čerpadlu v otáčení - viz návod k obsluze strana 48, citace

"Při delším provozu (>10 min) proti uzavřené výtlačné straně se voda v čerpadle může silně zahřát.
Toto nebezpečí může nastat v důsledku:
− uzavřené výtlačné strany
− nedostatku vody v sacím potrubí"

Píšete, že jste zkontroloval tlak manometrem a dofouknul, jak se píše v návodu k obsluze na straně 50"

"Před zapojením čerpadla je potřeba zkontrolovat tlak u vstupu membrány v čerpadle na ventilu (5). Tlak musí být
přibližně 1,5 barů a může být změněn podle potřeby (viz Kontrola tlaku u vstupu membrány)."

U čerpadel Sigma se tlaková nádoba nafukuje ventilkem jako u auta na vršku tlakové nádoby a kontroluje tlakoměrem z příslušenství do auta, ne tím na čerpadle. U vašeho čerpadla máte ventilek vzadu na tlakové nádobě, na obrázku není vidět, ale asi to je on. Dofouknutí u Darlingu potřebuje asi šestset až osmset šťouchů pumpičkou na kolo, není to jen párkrát fouknutí. Pokud není v tlakové nádobě vzduch, nemá se co stlačovat a když je zavřený á výtok, tak čerpadlo nemůže nasávat vodu.

Pokud jste dělal úkony, které vám tu rádci radili, zřejmě jste už vyzkoušel hlavní funkci čerpadla. Ale pokud jste neměl k dispozici hadice na sání z kbelíku a hadici na výtlaku a vodu jste chtěl tlačit do zavřeného potrubí, tak by to fakt nesálo.

Zkuste otevřít alespoň některý kohoutek v domě, třeba do vany, znovu zkontrolujte, že máte dolité sací potrubí i dolité čerpadlo až k přepadu (viz návod k obsluze) a čerpadlo krátce pusťte. Mělo by to nasávat a tlačit vodu do potrubí a kohoutkem ven.

Viz návod k obsluze str. 50

"Čerpadlo musí být naplněno vodou až k přepadu před každým zapnutím, aby mohlo okamžitě nasávat. Fungováním
nasucho by se mohlo čerpadlo závažně poškodit.
• Odšroubovat plnící zátku (2).
• Nalít vodu do čerpadla až do jeho naplnění (1).
• Zašroubovat plnící zátku (2).
První zapnutí čerpadla
• Otevřít jeden z uzávěrů na výtlačném potrubí (ventil, trysku a kohoutek).
• Zasuňte napájecí zástrčku do elektrické zásuvky. Čerpadlo začne fungovat.
"

Tlak v tlakové nádobě se kontroluje a dofukuje bez vody, s vypuštěnou vodou a otevřeným výtokem, aby se měřil skutečný tlak vzduchu v tlakové nádobě - viz citace z návodu str. 51

"Otevřete jeden z uzávěrů na výtlačném potrubí a nechte odtékat vodu, dokud se čerpadlo nevyprázdní.
• Zkontrolujte tlak u vstupu membrány na ventilu (5). Vstupní tlak membrány musí být přibližně 1,5 barů. Pokud je to nezbytné, pozměňte ho na požadovanou hodnotu"

Určitě na to přijdete čím to je, třeba je to fakt závada čerpadla, ale všechno se dá opravit. Hezký den.

tucap
hodnocení

jak píše host dělám přesně všechno co tady píšete ale problém je že motor neběží tak jako běžel dřív když voda docházela tak se zapnul a čerpal vodu a ted je to takové jako když by běžel jeden motor ze 3 vím že píšu blbost jen aby jste tomu porozuměly je to takové tiché slabé vubec to neni zvuk toho motoru co dřív ...

111®

tak není vyloučeno, že je vyda v motoru. Jenže to by asi jen vrčel /vadné pomocné vinutí, nebo hlavní vinutí/ teoreticky by se mohl i točit, ale neměl by sílu. Zkusil jste odpojit i výtok čerpadla od nádrže, aby to nemělo žádný odpor? Výsledek je jaký?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Malinko připomenu. Když se ta, z největší pravděpodobností plastová turbínka, nejspíše za sucha, vyhřála-poškodila, tak po svém obvodu netěsní, proto nezabírá jako dřív a proto neběží jako dřív a proto se taky tomu čerpadlu, změnil ten jeho specifický zvuk. Rozeber, když už chceš něco vědět, ten díl naproti motoru. Plast nebo nerez a potom ti ten pohled, do vnitřku čerpadla něco napoví.

tucap
hodnocení

tak dnes jsem koupil jinou vodárnu všechno šlape jak má v pátek mam volno tak rozeberu tu starou a podivám se kde byl problém

host*

Pokud budete chtít, dejte pak vědět v čem to bylo, abychom se, i všichni další, poučili i pro příště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]