Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké cyky?

Od: baddy* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřeboval bych radu od někoho kdo se vyzná v elektrice :) Máme zděnou stodolu, která není využitá a chtěl jsem si tam udělat takovou menší dílnu ale není v ní natažená elektrika, plánuji tam mít : zvedák, kompresor, cirkula, svářečka +zásuvky 380V. Na začátku pozemku máme antoníček s jističem 3x20A z antoníčku vede zemou tažený hlinikový cyky 4x4mm2 cca 45metru do rozvaděče s pojistkama (foto): 1) z rozvad. do kuchyně cca 3 m (jističe) lednička, mrazák, 380 sporák, osvětlení, zásuvky 2)z rozvad. do chatky cca 10m (jističe) zásuvky osvětlení 3) třetí vývod je nachystaný na stodolu, která je 75 metrů od rozvaděče. Můj dotaz zní jaký má mít 75m kabel průřez bude měděný. Stačí 6 nebo 10mm2? vše se bude táhnout pod zemí. Vím že budu muset dát i silnější z antoníčka do rozvaděče a zvýšit jističe na antoníčku , Děkuji za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

baddy*
09.02.14 17:01
hodnocení

Jaké cyky?

hodnocení

0x

Ten popis asi nebude moc přesný. Z antoníčku vede hliník 4x4 do pojistkové skříně na obrázku, kde odhadem jsou pojistky 40A. pak ten průměr neodpovídá ani mědi. Pro jistič 20A odpovídá měď s průměrem 4. Chtělo by to ten popis upřesnit.

hodnocení

0x

Je to trošku střelba na slepo, pokud člověk nebyl na místě, ale vzhledem k poměrně velké vzdálenosti stodoly od pojistkového rozvaděče bych volil určitě kabel CYKY 4x10, a ještě bych společně s ním vedl zemnící FeZn pásek, jistit pojistkami 20A gG.

Kabel od hodin k pojistkovému rozvaděči vyměňte za měděný CYKY 4x10 a hl. jistoč u hodin dejte 3x25A, ať to má nějaký smysl.

doplněno 09.02.14 21:55:

Ačkoliv je fotka lehce nekvalitní, připadá i přívodní kabel sinější, než AYKY 4x4. Jste si tou dimenzí jistý?

No z antoníčku bych natahl 4 x 16 a z domku pokračoval 4 x 10 cu
25 A jistič to schroupne
A do antoníčku 32 char.c a něak je ukecat aby vam c čko dali

Chtělo by to pořešit na místě...takhle se tu můžeme dohadovat týdny.

Chtělo by to změřit smyčku u pojistek, zjistit stávající odběry v pojistkovce, jaká je situace s uzemněním, všechno to hodit třeba do Sichru nebo do Pavouka a hned nám to vhodný kabel a jištění vyplivne. Takhle jen věštíme z křišťálové koule.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Co říká norma. Pokud je v elektroměrové skříni proudový chránič, přívod do objektu je min. CYKY 5 x 10 mm2. Pokud není, je přívod do objektu min 4 x 16 mm2.

Dobrý den kolego, mohl by jste prosím uvést o jakou normu se jedná? Přiznám se, že o tomto jsem neslyšel. Díky.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Velmi si vážím odpovědí kolegy Mistrel. Nedělám si srandu.

Dělali jsme podle projektu v nedávné době několik obytných domů v Brně. Nedokážu říct nějaké číslo normy, ale vždy bylo řečeno, jakým kabelem máme byty připojit. Měření bylo ve sklepě a přívody jsme táhli přes několik pater. Buď Cu 4 x 16 a nebo Cu 5 x 10. A to samé u rodinných domků s měřením na okraji pozemku. Pokusím se číslo nějaké normy sehnat, ale to bude trvat určitě pár dní než zkontaktuju projektanty. Možná jsem porušil pravidla "poraďte", ale snad jsem se od otázky moc nevzdálil.

doplněno 11.02.14 13:53:

Ale máte u mě bod.

Jedině že by šlo o nějakou novou, interní normu EONu, ale fakt o tom nic nevím. Spíš si myslím, že je to výmysl projektanta...

Zatím vždy platilo, že pokud je u hodin chránič, tak přívod samozřejmě 5x10(6), bez chrániče stačí 4x, ale minimálně 4x10 (nejmenší průřez vodiče PEN je 10 Cu). Chránič u hodin je vůbec taková specialita EONu, PRE ani ČEZ toto moc nepovoluje.

Existuje dokonce výjimka z ČSN 33 2000-5-54 pro vodič PEN, který může být v neměřených částech pouze 6,0 mm2. V poslední době se to z ekonomických důvodů hodně uplatňuje, tam kde není větší průřez potřeba.

doplněno 11.02.14 14:26:

Ale je pravda, že to už jsme zklouzli jinam, mimo otázku.

doplněno 11.02.14 14:29:

A ještě mě napadlo, že uvádím průřezy, pokud se bavíme o mědi. Hliníkový přívod je možné udělat, ale potom by to musel být kabel AYKY 4x16, tak jestli není zakopaný pes v tomto...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]