Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kartuše v pákovce odchází jedna za druhou

Od: chicken9x04 odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer.

Chtěl bych se zeptat, jaká může být hodně častá příčina porouchání kartuše v pákové baterii?

Bydlím v podnájmu, jsem zde asi 3/4 roku, a už jsem zde 2x kartuše měnil (v kuchyni a umyvadlo v koupelně), a teď budu muset další dvě koupit (opět začalo protékat v kuchyni, a nyní ještě ve vaně).

Po výměně kartuší to přestalo, a teď po cca 4 měsících znovu... Přeci není normální měnit 4 kartuše za 8 měsíců :(

Závady: 1x kapala voda z kohoutku, 3x "prosakování" pod pákou (viz. obrázek), kudy stéká voda do vany, a teď v tom horším případě na kuchyňskou linku.

Byt přede mnou prošel kompletní rekonstrukcí, takže všechny pákovky byly nové.

Ještě poznatek - voda "prosakuje" vždy pouze z jednoho zdroje vody. Např. teď u vany mi to dělá jenom studená. Když otočím páku na teplou (na doraz), tak voda neprosakuje.

Děkuji za vaši odpověď.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, možností je asi více - je to jen Váš dojem, nekvalitní baterie či tvrdá voda a usazeniny. Je okolo kohoutků vidět vodní kámen? Zdravím!

doplněno 08.02.14 22:23:

Těžko říci, ale ty usazeniny mohou být uvnitř a pak to netěsní. Předpokládám, že je to městská voda, tak se třeba poptat u dodavatele na tu tvrdost. U vody ze studny by se tam mohla dostat i nečistota nebo písek.

doplněno 08.02.14 22:36:

Bydlel jsem na Vinohradech a voda tam je "pěkně" tvrdá - měl jsem stále "olezlé" kohoutky a čistil jsem to octem. V domácnosti s přívodem tvrdé vody mnoho udělat nelze. Ty filtry jsou asi spíše na čistotu vody, ale neznám je.

chicken9x04
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď.

Vodní kámen si myslím, že nikde moc vidět není. Pouze tady pod pákou (to je místo, kudy mi ta voda teče), ale nemyslím si, že je to nějak moc (snad to jde na fotce vidět).

Dojmem to určitě nebude :) Včera jsem přišel z práce, a voda byla po celá kuch. lince a už stékala i na podlahu

Kartuše v pákovce odchází jedna za druhou
chicken9x04
hodnocení

Děkuji za doplnění. Zítra to rozeberu, pokusím se vyčistit, popř. nafotím.

Jinak ano, je to městská voda (Praha, panelák)

chicken9x04
hodnocení

Omlouvám se, zde připojuji ten obrázek

Kartuše v pákovce odchází jedna za druhou #2

albatros498022*
hodnocení

0x

Podle všeho jednak ne moc kvalitní baterie a tvrdá voda.

hodnocení

0x

Z praxe vím, že je jedna z hlavních příčin bývá nešetrné zacházení. Je potřeba vysledovat doma, kdo a jak vodu otvírá nebo zavírá. Pokud je kartuš přemáhaná, tak odchází častěji. Ve spojitosti s tvrdou vodou je to hned.

chicken9x04
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi.

Co se týče šetrného zacházení - bydlím v bytě sám, a nemyslím si, že bych se k bateriím choval nějak "hulvátsky". Přeci jenom, 4 kartuše za 8 měsíců, to nevím, co bych s tím musel dělat...

Jak jsou ty pákovky ne/kvalitní nedovedu posoudit. Náhradní kartuš stojí v železářství asi 130 Kč. Každopádně kupovat 3 nové pákovky za několik tisíc se mi moc nechce.

S tou tvrdou vodou se dá nějak bojovat? Nějaký filtr zapojit hned do stoupaček, nebo něco takového? Moc se ve vodařině nevyznám

stirecek*
hodnocení

0x
Máte určitě sitka na vstupu?
chicken9x04
hodnocení

Dobrý večer.

Bohužel, jak jsem psal výše, ve vodařině se moc nevyznám. Můžete to trochu specifikovat pro laika? Kde na vstupu/kde bych je měl najít?

stirecek*
Tak tak, ty sitka jsou součástí baterie a bez toho by se neměli montovat. Možná můžou byt uz vadná, popr málo dotažena horní matka, jak uz zaznělo. Zkontroloval bych v první řadě ty sitka, pokud se tak ty kartuse kazí. Tedy demontovat, popr odpojit baterie.
chicken9x04
hodnocení

Děkuji za tip. Zítra večer to zkusím rozebrat, a podívat se na ty sítka

baterie

Sítka se dávaj na vstup vody do baterie, tzn. většinou mezi kohoutkem (roháčkem) a hadičkou, která vede do baterie.

Příčin může být několik, nečistoty ve vodě (zabrání sítka), špatné zacházení s baterií (bouchání, klepání apod.), špatné těsnění baterie, popř. málo dotažená ta horní matice. Nic víc mne nenapadá.

host*
hodnocení

0x

momentový klíč

V některých návodech k výměně kartuše se výslovně píše, aby si opravář před výměnou udělal značku na matici i na těle baterie, aby se po výměně matice utáhla stejně jako před odšroubováním a tím tedy i na požadovaný moment. Nebo jen o pár mm víc, ne méně. Uvažuje tak protože nepředpokládá, že instalatér má momentový klíč, kterým by matici utáhl požadovanou silou.

U kartuší s průměrem 35 mm je pro matici použitý stranový klíč (nebo stavitelný) č. 27, pro katruše 40 mm je to klíč č. 30. Rvát to hasákem "na cit" je sice dobré, ale zřejmě může být příčinou poškození kartuší.

lee*
hodnocení

0x

Dej vadnou kartuš na 24 hodin do octa a potom namontuj já to dělám běžně.

chicken9x04

Zajímavý tip. A co by to s kartuší mělo udělat?

lee*

Rozpustí vápenaté usazeniny které způsobují průnik vody.Ještě je možná varianta která se mi v zimních měsících občas přihodí na chalupě že zamrzlá baterie částečně vytlačí těsnění a voda pak prosakuje okolo baterie to ale vzhledem k tvému trvalému bydlení nepředpokládám.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Namáčet jenom tu kartuš nestačí. Na ty usazeniny používám LARRIN a je nutné nechat odstranit je i na všech protikusech. Tak rozebrat a namáčet hadříkem. Bude to pěkně pěnit a po čase to sleze dolů.Ta drsnost porušuje ty těsnící gumy a proto s tím jde těžko pootáčet. Platí to i pro systém ramínka a perlátoru.

instalater*
hodnocení

0x

Podle toho kde to teče a jak je kartuš stará to vypadá na špatnou montáž. Pokud ji máš dole správně usazenou a před montáží jsi perfektně vyčistil dosedací plochu a těsnění je v pořádku , tak zkus s citem dotáhnout matici. Nedávej tam ani ten kuželovej kryt pouze páku a pozoruj. jestli znovu poteče ,tak zase o trošičku dotáhni.

Nějakou desítku kartuší jsem už vyměnil a ze zkušenosti velice záleží na perfektním očištění dosedací plochy a na síle dotáhnutí matice.

arakain77*
hodnocení

0x

Ahoj všichni.

Přečetl jsem si to i s odpověˇmi,ale chybí mi jedna rada.

Takže já odpovím,proč odcházíá kartuš.

Všechny pákové baterie jsou náchylné na nečistoty ve vodě.Většina má i v návodu na montáž formulku,že je nutno montovat uzavírací ventily nebo roháčky se sítkem proti nečistotám.Někteří výrobci to mají jako důvod k neuznání reklamace baterie.A je úplně jedno,zda je levná-kvalitní,nebo drahá-nekvalitní.

stirecek*

Dobré poledne, arakaine :):)

instalater*

arakaine - sice máš pravdu , ale to už je taková samozřejmost , že se nad tím nikdo nepozastavuje. To je jako že slunce svítí. Ale pokud by byla závada na baterce způsobená nečistotami , tak by teklo z ramínka , ale ne kolem kartuše.

doplněno 10.02.14 23:50:

Jinak toto řešil stréček , který se ptal cituji : máš určitě sítka na vstupu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]