Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o názor: mám starší RD,chystám se na zeteplení fasády polystyrenem,ale ještě před tím bych chtěl provést vykopání rýhy kolem stěny domu,vložení nopové folie,drenážní trubky,geotextilie,štěrk,oblázky.Původně jsem uvažoval takto, že horní vrstvu budou tvořut právě oblázky.Dnes už tomu nejsem moc nakloněn,neboť kolem domu je chodník a už jsem viděl i třeba děti,jak oblázky rozhazují apod.Proto bych místo oblázků jako horní vrstvu udělal položením dlaždic s vymývaným povrchem ( povrch je tvořen taky oblázky různé velikosti) a nebo jen obyčejnými betonovými dlaždicemi.Otázka zní,jestli když tam budou právě ty dlaždice ,má význam i ta drenážní trubka,protože k ní se zřejmě moc vody ani nedostane-dlaždice tomu zabrání.Kdyby na povrchu byly jen kamínky,pak to má větší opodstatnění.A nebo drenážní trubka by tam měla být každopádně,bude to lépe větrat...?Díky za názor.
slavika,
nejdříve je potřeba, abyste si zdůvodnila proč toto řešení. o drenáži a nopovce bylo napsáno desítky příspěvků a lidé stále věří nesmyslům. Aby v drenáži proudil vzduch, musí se někde nasát a někde vyústit. Aby fungoval bez ventilátoru, musí mít atmosférické převýšení, komínový tah. Když kamna dole zavřete, tak neí tah. Kde tedy bude nasáván vzduch? Kdyby měla drenážka odvádět vodu, tak jak jí odvede díravou trubkou?
Vy nemáte funkční hydroizolaci? Vy máte spodní vodu? Vy si chcete přivést vodu drenážkou pod barák? Vy si budete pouštět povrchovou vodu do podloží a tam jí hromadit?
Proč to navrhujete?
Přeji pěkný den..
doplněno 06.02.14 15:43:Slavika,
tak to asi nebudu moc radit, páč po doplnění se obávám, že seženete do katastrofy.
"mezi ním a vlastní zdí je i 10cm mezera,takže při větších deštích se voda dostává až ke zdi" ok, takže vy dešťovou vodu chcete pouštět dolů do podloží. Jak jsem předpokládal. Budete si dělat pod základy rybníček. Navíc asi barák nemá hydroizolaci a chcete tedy zateplovat barák, který je pravděpodobně vlhký. Pravděpodobně píšu proto, abych neurazil, páč bez izolace musí být barák vlhký, navík když k němu teče dosud voda.
musím rychle odejít...
Dobrý den pane Milane,děkuji za názor.Jde mě o to,že něco chci s tímto problémëm udělat-momentálně je kolem domu,ktery zřejmě hydroizolaci nemá, betonový 40cm široký popraskaný "chodníček" a mezi ním a vlastní zdí je i 10cm mezera,takže při větších deštích se voda dostává až ke zdi. A toto chci právě řešit.To jsem měl zřejmě napsát hned v úvodu dotazu.
Pane Milane,to s tou katastrofou mě trochu vyděsilo,jak je patrno z té fotky,ta mezera není těch 10cm,ale menší,ale to je zřejmě jedno.Nemyslel jsem tím,že tam je díra,kterou je vidět snad až k základům,prostě betonový chodníček je "odtržen" asi o těch pár centimetů od zdi.Samozřejmě,že netrvám na tom,že chci povrchovou vodu pouštět až k základům a drenáží ji odvédět.Souhlasím s Vámi,že vodu dolů nepouštět.Ale přece i když bude dole drenážní hadice,vodu dolů nebudu chtít pouštět-vybetonuji nový chodníček,případně z dlažby položené na beton udělám nový,tak tou hadicí spolu s nopovkou alespoň budou provětrávat základy,neby myslíte že je to pouze teorie?Děkuji.PS.přes ICQ jsme si nepsali.
Slavika, ten samý den někdo volal po ICQ a podobný dotaz měl také.
"alespoň budou provětrávat základy,neby myslíte že je to pouze teorie"**** ano pouze teorie. Aby proudil vzduch nahoru, mezi nopovkou a zdí, musí se někudy dostat dolů pod nopovku. Zkuste si to namalovat na papír a domalovat, jak se tam dostane vzduch. Nikoliv jak si to přejete, ale jak opravdu tam může vzduch doproudit.
Omlouvám se, v noci odjíždím pryč, takže nemůžu týden reagovat...
Dobrý den,..ono "proudit vzduch" - to je asi silné slovo, proudit tam určitě nebude,ale co bych očekával je to,že alespoň díky tomu profilu nopovky si najde vlhkost cestu směrem nahoru až nad úroveň terénu,nebo i tohle je pouze teorie?
Dojde pouze k odpařování teplem. Nic víc...
Ono taky záleží, jak bude nopovka provedena..
viz: poznáte co je dobře?
Dobré ráno,na těch fotkách jsou zajímavé ukázky,u fotek s tím červeným chodníkem to vypadá precizně udělané,ale ty vlhké mapy na soklu,není něco v pořádku.Naopak fotky,kde je kolem domu kámen mohou mít lépe efektivní účinky nopovky.Když to ale vezmu z jiné stránky-z pohledu výrobců nopových folií a z jejich návodů na montáž folie,tam to zní tak skvěle,že je to vynikající řešení.Ale každý výrobce se snaží prodat svoje zboží,tak mu musí udělat věrohodnou reklamu.Po tomto našem dopisování si ale neodpustím názor,že obkopání v mém případě stejně provedu,nebude to tak hluboko jak jsem původně myslel,jen asi 50cm,drenážní hadice do výkopu nedám-tam žádnou povrchovou vodu nepustím.Použiji pouze nopovku a místo toho mého starého popraskaného betonového chodníčku udělám nový z dlaždic.
Dělejte co uznáte za vhodné. Jen si položte otázku, co se bude dít s vlhkostí když bude nopovka svisle 50cm a co se bude dít když bude položena vodorovně, třeba jen 10 cm pod povrchem...
Pak si i odpovězte..
Dobrý den pane Milane,já Vás považuji za odborníka který se určitě vyzná v této problematice.Trochu nerozumím Vaši odpovědi-kdybych dal tu nopovku vodorovně-co tím chcete naznačit? Copak nopovka se dává vodorovně pod terén,to bych tam raději dal kvalitní izolační lepenku.Zřejmě je to Vaše reakce na moji předešlou větu ..."tam žádnou povrchovou vodu nepustím".Ani nerozumím tomu,proč by se pod zemí měl tvořit rybník vody,ta by se snad vsakovala hlouběji a hlouběji...? Člověk si vytváří nějaké představy jak by to v přírodě asi mělo fungovat,ale příroda a fyzikální zákony si poradí samy..
pane slavika, děkuji za pochvalu.
Copak nopovka se dává vodorovně pod terén, ANO, proč by to nešlo? to bych tam raději dal kvalitní izolační lepenku ale to propíchá podloží, nebo zásyp...
kdybychom si o problému mohli pokecat on line, pochopíte vysvětlení, jak docílit, aby základ byl "relativně" v suchu.
Ahoj. Vážený staviteli. Nejdříve, než budeš něco dělat, něco zateplovat, musíš si dělat jakési povědomí o tom, jak vlastně na vaší stavbě fungují veškeré izolace, vzít na vědomí jestli je domek podsklepený a jak to v případném sklepě funguje s vodou, vlhkostí. Jestli tam nějaká je, tak jestli to leze i do zdí přízemí? Jestli nesmrdí dřevěné podlahy po dřevokazných houbách a plísních? Jestli je potřeba tyhle věci řešit, je to potřeba udělat ještě před nějakým zateplováním. To by mělo být prioritou.
Díky za názor,uvádím,že dům není podsklepený,obvodové zdivo-tl.55cm složené z cihel a kamenů nemá vodorovnou izolaci,staré dřevěné podlahy byly před 5 lety nahrazeny betonovými včetně izolace pod nimi,avšak izolace z důvody tloušťky zdí nebyla provedena pod těmito zdmi.Přikládám foto,kde je vidět,že výška 3 schodů dělí výšku okolního terénu od podlah v domě.Je tam vidět i stav okolí soklu,který bych právě chtěl obkopat a nějak řešit případné odvětrání základů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.