Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebuji časem přendat bojler, který je umístěn ve sklepě. Při každém koupání cca 6litrů vody odpustit.
Dotaz zní : Poraďte nejlepší řešení vedení dvou trubek ze sklepa od kotle do koupelny. Je to celkem vzdálenost.
Možná by byla dobrá tlaková hadice jmenuje se Alpex, nebo třeba montáž klasickými ppr trubkami na teplou vodu?
Děkuji
promiňte ale je těch vašich udávaných šest litrů správně? Bojler se obvykle napojuje půlcoulovou trubkou a objem šest litrů vody je přibližně v 80 metrech délky takové trubky. Bojler nemáte 80 metrů daleko, že ne?
Váš problém bude asi někde jinde. Pravděpodobně máte kovové trubky a musíte upustit šest litrů, než se trubky zahřejí a teplá voda se dostane až do kohoutku. Být vámi, použiji plastové trubky a ještě je dobře zaizoluji. Pak vzdálenost nehraje až takovou roli.
Taky mám bojler ve sklepě a bylo potřeba vždy odpouštět podobné množství vody než začala téct teplá. Vyřešil jsem to použitím hadice DRINKTEC TRICOCLAIR IND průměr díry 8mm, venkem 14mm na 20 atm, cena 22 Kč od Hapohadice. Ta je protažena novodurovou trubkou zazděnou ve zdi pro případnou snadnou výměnu. Nyní odpouštím pár deci, voda se neochlazuje jako v trubce a ještě velkého průměru. Po výměně bojleru (svislý kulatý Dražice) firmou byl vývod teplé vody napojen sice správně = jako přívod zespodu, ale po prostudování schématu konstrukce bojleru jsem odvod napojit do horního vývodu a je to lepří. Při napoj. vývodu dole sice tato trubka bere teplou vodu z horní vrstvy boj. ale prochází celým bojlerem (studenou vodou) dolů = ven z bojleru a zbytečně se ochlazuje. Není třeba se obávat malého množství vody, neboť při tlaku cca 5 atm voda frčí dostatečně. Už asi 20 let. Zd.
@knick: Vývod teplé vody je SPRÁVNĚ zapojen vždy shora, přívod studené je zdola. Firma pravděpodobně zapojila špatně...
HOPe, dovolím si upozornit na omyl. Číslo 6 je napouštění studenou vodou, č 7 je vypouštěcí trubka pro běžné zapojení a číslo 13 je další vypouštěcí trubka (pro cirkulaci). Ona ta napouštěcí 6ka není na obrázku vidět namalovaná. A sedmička končí kousek před dorním víkem a NENÍ napojena do otvoru č 13...
Aha, jsem Vás trochu nepochopil.
Zapojením shora jsem měl na mysli horní sání roury, která má u svislého bojleru vývod dole, netušil jsem, že máte bojler připravený prio cirkulaci a tím i další vývod z bojleru přímo na horní části. Sice si nemyslím, že rozdíl teplot by byl nějak markantní, jen kvůli tomuto přepojení, ale každopádně se Vám i montážní firmě omlouvám - udělali to dobře, podle standardního připojení!
HOPe, dovolím si upozornit na omyl. Číslo 6 je napouštění studenou vodou, č 7 je vypouštěcí trubka pro běžné zapojení a číslo 13 je další vypouštěcí trubka (pro cirkulaci). Ona ta napouštěcí 6ka není na obrázku vidět namalovaná. A sedmička končí kousek před horním víkem a NENÍ napojena do otvoru č 13...
vyplatí se to vůbec. pokud se bojler ohřívá od kotle? zasekat si koupelnu bojlerem jsem nikdy neuznával
Možná jsem naiva nebo jsem nepochopil Vaši odpověď, ale jak jinak mají lidé ohřívat vodu? Mě napadají 2 způsoby - buď jen kotel se zásobníkem nebo kotel s průtokovým ohřevem - jinak už jen starý kotel, zatopit a vodu ohřát v hrnci.
My měli bojler vždy a je pravda, že zaseká místnost, ale v bytovce jde ohřev vody málokdy řešit jinak...
Olaf: ohřev plynem stojí asi třetinu proti elektrice. Při ohřevu plynem mám teplouvodu stále, při ohřevu elektrikou jsem omezen 8mi hod. tarifem. Proto plyn. A boiler je potřeba tehdy, pokud potřebujete větší množství vody , než dá samotný průtok v kotli. Tedy máte-li víc odběrních míst apod.
Momentálně řeším ohřev vody v domě a je fakt, že taky s největší pravděpodobností půjdeme do ohřevu zásobníku plynovým kotlem a na bojler se vykašlu. Ale zabráním místa si (oproti bojleru) zrovna moc nepomůžu
a proč mi to píšeš? vím moc dobře jak je finančně náročný ohřev vody a jak funguje ohřev plynovým kotlem do zásobníku TUV, průtokem, nebo kombinovaný bojler, nebo čistě elektrický. udivuj jinde a ne mě.
Podle zapojení je to termostatický trojcestný ventil, který do horké vody (z levé výstupní trubky bojleru) přidává studenou (z pravé trubky) a tuto smíchaninu teprve posílá do rozvodu. A to je první místo, kde bych hledal závadu !
doplněno 05.02.14 20:19:Terchnické listy PPR trubek a matematika říkají, že v metru trubky je asi 0,14 litru vody, nede necelý litr a půl na těch Vašich 10 metrů
*...tedy necelý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.