Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhřívaná deka SENCOR

Od: fido* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, mám dotaz, takovou úvahu.

Máme dvojdeku - vyhřívanou. Pro představu je to jako dva velké ručníky, spíše jako osušky velké a v každé půlce je tepelný kabel, ale vždy je veden jen v té jedné pulce a má svůj vývod a ovládání.

je to prima večer na sezzení, ale má to háček. ovládání je každé na jiné části deky, a kdyby to aspon bylo vedle sebe uprostřed, ale ono je to v opačných rozích ( na jedné podélné straně.)

Uvažoval jsem , že to rozeberu a převedu jeden vývod do druhého , aby to bylo paralelně, oba najednou ovládáno jediným ovladačem.

A ted dvě otazky.

myslíte, že to jedno ovládání bude zvládat oba okruhy? Já uvažiji tak, že on jen zapíná bud celý vykon nebo poloviční do toho kabelu, a asi mu je ( tomu ovladači jedno ), že nebude ovládat 100W, ale paralně 2x 100W

Myslíte, že uvažuji správně? nebo myslíte, že to nebude fungovat, že to třeba neutáhne?

Tím, že nejsem elektronik, ale pouze silnoproudař, mi nic neříkají součástky v ovladači. je tam nějaký odpor a diody.

Není to ani Gretzuv mustek, takže asi do kabelu je jedno zda tam jde stejnosměrný nebo střídavý.

Co myslíte?

Otazka 2:

celkem mě udivilo, že do deky jdou 3 vodiče. jeden a druhý do kabelu a třetí je jako stínění navinuto na těchto kabelech.

Co to může být a proč? myslíte že je to jako ochrana před probitím ( poškozením ) kabelu, že je to tak vymakané, a že v případě objevení napětí na stínění se to vypne jako ochrana? Tomu se mi ani nechce věřit.

Budu rád za vaše názory a rady. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fido*
hodnocení

Nikdo nemá zkušenost nebo názor?

Měřil jsem vývody z kabelu ZA ovladačem do deky, tak tam jde celých 220V, čímž by to mohlo být jasnější.

nejde mi do hlavy jedna věc. někdo tu kdysi psal, že když dám za sebe dva spotřebiče 100W seriově, tak jde do každého pouze čtvrtina. Ale co si pamatuji ( ale je to moc dávno) tak si myslím, že nás učili, že když dám za sebe dvě žárovky do serie, tak každá pojede jen na polovinu.

Jak to tedy je poloviční výkon nebo čtvrtinový? kdybych dal ty kabely ( topné) za sebe zda by jely na polovinu ( to je na ovladači "jednička" kdy do deky jde jen 110 V.

jak je to?

takjan*

Poteče poloviční proud. Bude poloviční výkon. Tudíž na každé čtvrtinový výkon..

fido*
hodnocení

ještě se ujistim, i když jsem to už asi pochopil. ( konečně )

čtvrtinový výkon už chápu. Ale teď je otazkou zad jde o čtvrtinový výkon ze součtu těch 100+100W tedy 200W a tedy čtvrtka by byla 50W

Proč je nakonec ( pokud je) čtvrtinový výkon ze 100W když sestava ( ty dvě deky) mají součtem 200W?

děkuji

praivo*

Když dáš obě 100W části sériově, proud (a tedy celkový výkon) kvůli dvojnásobnému odporu klesne na polovinu, tedy 50 W celkem, což znamená 25W na každé části.

Když neznáš ani Ohmův zákon, NEVRTEJ SE V TOM!

doplněno 08.02.14 16:28:

Jo a kdybys je dal paralelně, tak celkový odpor klesne na polovinu, takže proud vzroste na dvojnásobek, což představuje výkon 200 W. To ti už sice bude hřát, ale těžko říct, co na to řekne ten regulátor, když nevíme, co v něm je.

fido*
hodnocení

teď mě napadá, že vlastně každá ta deka má vlastně pouze 1/4 výkon, když ten regulátor do ní pouští na stupen "1" jen 110V. Nemýlím se?

Já totiž myslel, že ten regulátor z 100W přepne na 50W, ale když tam pouští místo 220V jen 110V tak vlastně jede

jen na 1/4 výkon. Je to tak?

Když bych ten regulátor nafotil, myslíte, že dokážeš ( praivo) odhadnout, zda to je limitováno jednou dekou, nebo zda mu je jedno, zda je zaní jedna nebo dvě?

děkuji

praivo*

jinepc
hodnocení

0x

hmm, tak děkuji. Zkusím to

111®

nejsem si tím jistej , ale mám dojem , že ta jedna deka má jen 60W, a že ta ovladače jsou dimenzované na tento výkon. Proč tam dávat výkonnější součástky? Jen pro to, žebysi to někdo chtěl převrtat? To je přece nesmysl..
Co se týká tohovýkonu na 1/4 tak to vem jinak . Dvě žárovky do serie mají dvojnásobný odpor,takže poloviční proud. Ale na každé žárovce bude ještě jen 115V /ne 230/ takže 1/2 proudu a 1/2 napětí = 1/4 výkonu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]