Nejste přihlášen/a.
Kde zjistím, co je konkrétní parcela zjednodušené evidence, zda je to orná půda nebo trvalý travní porost pro daň z pozemků? V katastru nemovitostí to nemohu najít.
Přesně tak,na nahlížení do katastru napíšete číslo parcely v daném katastrálním území a tak na listu parcely je napsáno jak tu danou parcelu katastr vede i bonitu půdy či bpej.
Tak mně určete prosím, zda je orná půda nebo trvalý travní porost parcely zjednodušené evidence č.p.372 v kú Jaroměřice nad Rokytnou
Vy jste zadal údaje o stavbě , dle vašich údajů se jedná o stavební pozemek
doplněno 02.02.14 21:56:odkaz nejde vložit, mrkněte sem nahlizenidokn.cuzk.cz/...
Parcelní číslo:xxxObec: Jaroměřice nad Ro/...Katastrální území: Jaroměřice nad Ro/...
Číslo LV:xxx Výměra [m2]:4924 Typ parcely:Parcela zjednodušené evidence Zdroj parcely ZE:Pozemkový katastr
BPEJ = 55800
Jedná se o zemědělský pozemek situovaný v lánu, který není dle platného územního plánu
určen pro výstavbu. Na pozemku se nenachází žádné trvalé porosty, ani venkovní úpravy.
Nebude to ono?
Jedná se o zemědělský pozemek situovaný v lánu, který není dle platného územního plánu
určen pro výstavbu. Na pozemku se nenachází žádné trvalé porosty, ani venkovní úpravy. Tento text jsem při nahlížení do KN nenašel, kde jste ho získal? Nicméně v reálu je tento pozemek trvale louka v nivě řeky.
A tím pádem se na ní nenacházejí trvalé porosty, ani venkovní úpravy (nejspíše míněno sady, lesy, lesní školky, parky apod.)
Vždy louka v nivě řeky tedy podle Vás není TRVALÝ TRAVNÍ POROST? Každopádně zatím nikdo neukázal, kde nalézt co ta parcela je pro účely daně z nemovitostí?!
Je to prosté... najděte si parcelu ZE na mapě původního katastru. Pak se podívejte která parcela podle evidence je tam teď (když ty mapy položíte přes sebe, tak se překrývají). Zjistěte si využití u parcely podle evidence nemovitostí a máte to.
Pokud po Vás bude chtít finančák papír, tak si pravděpodobně budete muset skočit na katastr nechat udělat identifikaci, ale to si raději ověřte, protože co pamatuju, tak to stálo tuším 300,- tak ať je nevyhodíte zbytečně, kdyby to náhodou nebylo potřeba.
Píšte: Zjistěte si využití u parcely podle evidence nemovitostí a máte to. Ale JAK, to je oč tu běží ! Při nahlížení do KN přes počítač nevidím, zda pozemek je orná nebo trvalý travní porost. Tento pozemek je historický mnoho desítek(stovek) let a není součástí většího honu, není co přes sebe překrývat.
Parcely ZE (zjednodušené evidence) a evidence nemovitostí (tzv. honové) se vždy překrývají. Pod jednou honovou je třeba 100 parcel původního katastru (zjednodušené evidence). Pokud nejste schopen přes "nahlížení do KN" zjistit které parcelní číslo (a jaká značka u něj je namalovaná) je v současnosti na stejném místě jako parcela PK, tak si zajděte na Katastrální pracoviště do Třebíče (kam k.ú. Jaroměřice nad Rokytnou spadá) a tam Vám provedou identifikaci.
doplněno 03.02.14 18:09:Takže mi to zabralo asi 5 minut přes nahlížení do katastru. Je to od oka, ale mohlo by to stačit. Parcela PK 372 je nyní součástí parcely 379/1 trvalý travní porost (louka) a 505/7 vodní plocha (koryto potoka).
No perfektní, odpovídá to realitě, můžete mě to naučit jak jste to našel? Jde to i na neplaceném veřejném nahlížení do KN?!
vždyť píšu, že to bylo přes "nahlížení do KN", tedy přes internet. Normálně jsem si otevřel webovou stránku, zvolil poslední nabídku "zobrazení mapy", vybral požadované katastrální území a poté co se zobrazila mapa, jsem klikl na volbu "mapa pozemkového katastru". Pak jsem našel hledanou parcelu a klikl na volbu "mapa poz. katastru + ortofoto" abych se zorientoval. Následně jsem jen klikl na volbu "katastrální mapa + ortofoto" a podíval se na parcelní čísla, která se překrývají s hledanou parcelou. Jak si najít informace o takto nalezených parcelách, Vám snad už vysvětlovat nemusím.
Jen doplním, že na tom pozemku hospodaří dvě zemědělské firmy (každá na části parcely) a obě to uvádí jako travní porost (stálá pastvina). Takže to sedí. Mají s Vámi smlouvy o pronájmu, nebo na tom hospodaří a ani se Vás nezeptali?
Tak oprava - hospodaří tam 3 subjekty (2 firmy a jeden soukromý zemědělec).
Tak to je tedy dobře zamotané (viz Váš příspěvek níže) . Já si právě říkal, jestli to máte s těmi "obhospořadovateli" nějak pořešené. Spousta lidí to neřeší (že jim na pozemku někdo hospodaří a má z toho zisky i ve formě zemědělských dotací) a ještě z toho platí daň z nemovitosti (která by se jim přitom "zaplatila" sama z pronájmu). Jinak daň z nemovitosti podle mě podle skutečnosti je (dle listů vlastnictví) - i když teď jak je nový občanských zákoník, tak je to trochu zamotanější (kdo má daň platit)...
Manželka a švagrová zdědíly po svém otci v roce 1996 cca 20ha polností, v naprosté většině ornou půdu. Pronajaly je dvěma společnostem. Všichni místní obhospořadatelé, většinou bezzemní nájemci od drobných vlastníků zde hned po revoluci udělali vzájemně takové neoficiální pozemkové úpravy, tak užívané výměry v m2 sedí, ale často nehospodaří na pronajatých(historických) pozemcích, ale na zcelených plochách třeba vlastníků. od kterých má pronajatou půdu sousední obhospořadatel. My jsme třicetiletého syna navrtali, aby začal sedlačit, tak jsme ukončilí pronájmy cizím a najal si ještě 4ha orné, takže teď hospodaří na třikrát 8mi polích, točí řepku, ozimou pšenici, jarní ječmen. Dělá jen rostlinnou a daří se mu to. Na tomto konkrétním pozemečku fyzicky nehospodaří, ale m2 má propachtované od švagrové a přicelené k jednomu 8mi hektarovému poli orné. Čili to je v pořádku. Já teď dělám synovi přiznání(opožděně) k dani z nemovitostí a to se nedělá podle reality, ale podle evidenčně/smluvně) propachtovaných pozemků. Je těch parcel celkem 16 a je tam třeba kvůli sazbě rozlišit ornou půdu a louku jak je vedeno KN. Myslel jsem si, že to u každého parcelního čísla jednoduše najdu a ono prd. No nějak to musím schroupat.
V okamžiku kdy na katastrálním území proběhne digitalizace (promítnutí vlastnických práv do evidence nemovitostí - laicky řečeno se z honových parcel opět stanou ty spousty menších, nebo-li přestanou být evidovány parcely zjednodušené evidence a evidence nemovitostí, ale ze všech se stanou parcely katastru nemovitostí) tak ano, informace o způsobu využití naleznete jednoduše v katastru. U parcel zjednodušené evidence se využití neeviduje (jak jste už sám zjistil ) a využití se dohledává právě pomocí identifikace.
Jen tak pro zajímavost, kdo ty honové parcely a kdy zavedl a měly nějakou souvislost s předlistopadovým obhospodařováváním JZD a státními statky?
Honové parcely vznikaly na základě (tehdy) nového Katastrálního zákona, který vstoupil v platnost 1.4.1964 a ano, souvisely s JZD a plánovaným hospodářstvím. V tehdejší době totiž nebyla důležitá informace o tom, kdo tyto parcely vlastní, ale kdo je obhospodařuje.
Něco málo si můžete přečíst zde: cuzk.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.