Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel se sám přetlakuje

Od: monde* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám 12 let starý kotel dakon BEA 24 BK se zásobníkem TUV . Asi před půl rokem jsem zjistil, že mi samovolně stoupá tlak v topném okruhu až ho musí pojistný ventil upustit. Během jednoho týdne mám plný kbelík postavený pod pojistným ventilem.Dal jsem nový dopouštěcí ventil, ale nic se nezměnilo. Poradí někdo?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A přes zásobník se ti voda do systému nedostává? Když je nový dopouštěcí ventil, nevidím jiný místo, kde by se mohla voda z vodovodu dostávat do topení.

monde*
hodnocení

asi to tak bude,nevíš jestli se musí měnit celý boilér nebo zda se dá vyměnit pouze výměník v boiléru?

jak se na netu dívám nový boilér stojí skoro 10 000,-kč

Záleží na tom, jaký bojler máš. Ale viděl bych to na výměnu celýho bojleru.

monde*
hodnocení

díky za radu, ještě zvážím jestli investovat větší částku do starého kotle,nebo přídit nový

andycibulka*
hodnocení

2x

Zkontrolujte tlak na expanzni nadobe.Ten by nemel presahovat 1 AT. Pokud se tam zvysuje, tak vam napustny kohout netesni a je treba vymenit.

doplněno 02.02.14 18:13:

Tlak v topnem systemu je treba nejprve snizit na nulu , a pak "nafouknout" expanzni nadoby na 1,5 Kg.

monde*
hodnocení

jak jsem psal v otázce napouštěcí ventil jsem vyměnil,ale nic se nezměnilo

andycibulka*

Upustte vodu ze systemu az manometr ukazuje 0, pak to prifouknete na 1,5 kg .Potom napustte tlak do ex. nadrzky 1 Kg.

doplněno 02.02.14 18:21:

Jestlize ani potom to nefunguje, je praskal mebrana v expanzni nadobe a je treba membranu vymenit.Nejlepe je vsak vymenit komplet celou expanzni nadobu. Cenovy rozdil neni velky.

monde*
hodnocení

tlak v expance jsem seřizoval podle rad v této poradně již dvakrát, ale tím to není.Kde se bere ta voda kterou pojistný ventil neustále odpouští, když ji do okruhu nedopouštím?

hodnocení

2x

No ano..pravděpodobně nemáte žádný vzduch v tlakové expanzní nádobě kotle.

Voda se při zahřátí tedy nemá kam rozpínat a v systému se zvětšuje tlak..až PV odpustí vodu ze systému.

Tlak se rozhodně nezvyšuje samovolně...ale při zahřátí topné vody, je to tak?

monde*
hodnocení

tlak v expance je v pořádku, pokud by šlo jen o rozpínaní vody při zahřátí tak by tlak při ochlazení klesl, ale mě ten tlak zůstává vysoký i při vychladnutí topení

vcelar

Pokud máte bojler s výměníkem může se vám tlačit voda z vodovodního řadu přes prorezlý výměník do otopného systému. Toto se stalo mému známému. Vyřešila to výměna bojleru.

paw*
hodnocení

0x
Dulezite je si zjistit, ze kdyz se netopi, jestli po odpusteni tlak v systemu klesl. Pokud neklesa, tak holt asi novy boiler. Nebo muze propoustet napoisteci ventil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]