Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
předsedkyně SVJ u nás v panelovém domě po mně žádá, abych na 1 hodinu zapnul všechna 3 topení v bytě naplno, tedy na stupeň 5, aby ověřila správnou funkčnost digitálních měřáků na tělesech topení. Má na to právo? Pokud se tak nakonec stane, mohu požadovat proplacení takto protopené sumy? Kolik to cca může načíst dílků?
Díky
A nemá být měřidlo nastaveno tak, aby bylo poodtrženo a trochu se topilo? Aspoň tak to je nařízeno všude ve stanovách aby na to nedopláceli sousedi, že jeden netopí vůbec a hřejou ho sousedi.
My máme zatepleno tak, že topit v podstatě taky nemusíme a stejně se platí jako dřív, takže to občas pustíme pro dobrý pocit rodinného tepla.
Nic takového ve stanovách nemáme. Řeknu vám narovinu, že kdybych měl byť jen trochu přitápět, neměl bych otevřenou ventilačku,ale rovnou okna dokořán. Nemůžu za to, že nám ke spokojenosti stačí 20-22st, a sousedí topí na 28.
Tak si nechte od dodavatele tepla přerušit jeho přívod a občas si foukněte nějakým přímotopem, nebo horkovzdušným ventilátorem a ušetříte.
Ano, pokud bude topit jako ostatní, ale pokud 1x za uherský rok, tak nejlevnější. Jenom měsíční paušál dodavateli je dražší.
Nemusí to být pravda, uhradí jen základní složku, pak podle situování bytu. Pokud mu postačí vytápění od sousedů (to je třeba vyzkoušet na kolik), tak nic, nebo přitopí pár stupňů. V chodbě tady se netopí a je tam 18°, totéž sklepy
Víte, kdyby šlo o nějakou horentní sumu, tak by se nad tím člověk i zamyslel, ale jak píšu, jde o pár korun. Předsedkyně Vás žádala, nic Vám nenařizovala (ani nemůže), tudíž jí můžete slušně odmítnout, pokud Vám na tom tak záleží. Myslím ale, že je přednější mít v SVJ slušné vztahy a vzájemně si vypomáhat.
Ona mě nepožádala, ale ve vchodě na nástěnku vyvěsila papír, že mám provést tuhle akci s topením, a ona si přijde koncem února zkontrolovat stav měřidel. Slušné vztahy v SVJ... komentovat raději nebudu.
No je to na Vás. Já osobně bych s tím problém neměl.
Na druhou stranu jsem ještě nezažil, aby někdo kontroloval funkci poměrových měřidel, ale co kraj, to jiný mrav.
Zřejmě je to tím,že máme na měřidlech za loňský rok všude 0, protože prostě netopíme. Nechci tu rozjet diskusi co proč jak.
Nepíšete, zda a jak to předsedkyně hodlá ověřit, má-li čím a to zřejmě dálkově. Dále nepíšete, čí je to měřidlo, zřejmě máte na mysli IRTN s možností dálkového odečtu. No a ona dělá odpočet, nebo na to máte firmu, která dělá i vyúčtování? Pak si musíte načíst vaše Stanovy a též nový OZ, pokud postupujete dle něj. V něm je i přístup do bytu. Je třeba se v tom orientovat, vaše dokumenty zde nikdo nezná. Kolik to načte zde nikdo neví, jak vám ÚT topí. Dílek nemá rozměr. Ano, kdo to uhradí? Čí je to zájem? To se ptejte jí jakou to bude mít vypovídací hodnotu! Odečet už byl zřejmě firmou proveden, ve smlouvě máte i jak, komu reklamovat. Na měřáku vám to nyní ukazuje dílky za minulý a tento rok.
Proč to nenapíšete hned ža papír na nástěnce. Vždy před odeslání čekám, co se vyvrbíí dalšího. Jaké má předsedkyně pravomoci, jaké jste jí dali? Na toto bych dlabal. Nakonec je jí kulové, kolik protopím. Ani nemůžete napsat, kdo to kontroluje. Ostatně kvalitní IRTN se kontroluje samo a přechází do stavu chyba. Zjistěte si své povinnosti a práva a její.
Tak se budete muset v baráku dohodnout na základě čeho teplo rozúčtovat, plocha, osoby... Jen mi není jasné, že jste to že IRTN nejde nezjistili už v minulém roce, to se na ně nikdo nepodíval, jak dílečky přibývají? A kdo je instaloval, předsedkyně? Kdo dělá rozúčtování? Kopa neznámých. Tam je jiná bota!
doplněno 31.01.14 10:26:Mám takový dojem, že vůbec nevíte, jak to funguje. Neuvedete ani typ IRTN, zjistěte si na intu jeho parametry, jak pracuje. Je nesmysl nekontrolovat IRTN fyzicky (není-li dálkový odpočet, ale i tam je tato možnost kontroly v bytě), pak nahlásím vždy méně (stejně vodoměry), dají se provést úpravy aby toho moc nenaměřilo. Pokud někdo přetápí/nedotápí tak je sankcionován. O šetření nejde? Vždy jde o prachy. Pokud soused přetápí, vy nemusíte tolik topit, ale objeví se to ve vyúčtování, pokud je děláno správně. Snad jste si uvedli střední teplotu (to nevíte) a toleranci dává vyhláška. Pátrejte, ať vám to předsedkyně vysvětlí! Nechali jste si něco nainstalovat a ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.