Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte mi někdo, kolik má byt asi vody v topení aby dobře topilo?.Nastěhovala jsem se do rd a netuším kolik tady má být v topení vody.. Podle čeho se to určuje?...Děkuji moc.
Zdravím. Jsou tady zajímavé odpovědi , ale ... Podle vašeho dotazu nelze přesně odpovědět . Prvně musíte napsat jestli máte otevřenou , nebo uzavřenou topnou soustavu . = expanzní nádrž.
1. Uzavřená - Buď je nainstalovaná v kotli , nebo volně vedle kotle. Pokud je to závěsný kotel ( pověšený na zdi) tak bude s velkou pravděpodobností už součástí kotle. A nebo to bývá taková červená ( někdy bílá) bečka postavená vedle kotle a propojená trubičkou.
2. Otevřená - ,,plechová bedna na nejvyšším bodě topení. V horním patře pod stropem nebo na půdě.
A od toho se potom můžou odvijet další naše rady.
Vůbec nejlepší by asi bylo požádat nějakého šikovného souseda a nebo kolegy z práce , který tomu trošku rozumí a na místě by vás zasvětil do topení. Zatím se nepokoušejte o žádné dopouštění , mohla by jste poškodit např. radiátory.
děkuji za odpověď.Mám variantu č.2...červená bečka vedle kotle.Kotel stojí na zemi,kotel na tuhá paliva Dakon.Souseda nemám, samota u lesa...Kolegy v práci taky ne, zatím jsem nezaměstnaná...A jelikož přistěhovaná, známí ochotni žádný.. proto scháním info přes net,jestli budu schopná nějak na to přijit s pomocí hodných znalých lidí na netu.
Vody v topení musíte mít tolik, aby byla celá topná soustava zavodněná a nebyl v ní žádný vzduch. Absolutní množství je závislé na velikosti topné soustavy. pro vás je důležité, aby jste pustila vodu hadicí do soustavy a sledovala, jak roste v soustavě tlak. Po dosažení cca 2 bar - pravděpodobně na té stupnici co máte 1 až 4, zastavíte přívod vody a odvzdušníte všechny radiátory. Pokud půjde vzduch a přestane syčet a přesto se neobjeví voda, uzavřete odvzdušňováky a opět dopustíte vodu. Opakujete odvzdušňování, dokud vám nezačne vytékat z odvzdušňováků voda. Pak opět půjdete ke kotli a zkontrolujete tlak. Pokud máte kotel a radiátory v jednom podlaží upravte tlak asi tak na 0.5 bar. Pokud je nižší dopustíte vodu, pokud je vyšší, odpustáte vodu z některého z odvzdušňovacích ventilů.
Za den, za dva opět zkontrolujte, zda nedošlo k zavzdušnění radiátorů a pokud je v nich vzduch, celý postup opakujte.
Cim vice, tim lepe - Musite naplnit cely tepelny system vodou , a pak odvzdusnit vsechnyy radiatory.Pak to mate zaplnene.To musite udelat drive, nez spustite kotel, nebo cirkulacni cerpadlo, a to proto, aby nevznikly bubliny v systemu.
doplněno 30.01.14 15:22:tlak na hodinkach , tedy manometru , musi byt cca 1,5 AT, drive nez zacnete odvzusnovat.Po odzvdusneni klesne tlak, takze ho znovu doplnite.
Na kotli ,kromě teploty ,ukazatel 1,2,3,4...Bývaly majitel nedostupný.A jak poznám kolik se vejde,co je čím víc tím líp? Na kotli mám hadici,napojenou na vodu...dopouštím..Ale kolik? Odvzdušňovat umím..jen netuším kolik vody.Je to přízemní dům...Voda se určuje počtem radiátoru,nebo čím?..Jinak děkuji za odpověďi.
V nejvyssim patre nebo na nejvyssim topeni otevrete odvzdusnovacii ventil na topeni, a pokud z nej tece voda, a na kotli na budiku je tlak 1,5 AT, tak je system naplnen.
doplněno 30.01.14 21:01:Ted vidim, ze mate prizemni barak.Tak to neni problem.Na kotli by mel byt take bezpecnostni ventil, ktery sam otevre pri preplneni a prebytecnou vodu odpusti.
doplněno 30.01.14 21:06:To, co je komplikovanejsi je natlakovani te expansni nadoby(cervene becky).Na jeji spodni strane je ventilek jako u auta.Tim ventilkem je treba nafouknout nadobu, ale to musite napred snizit tlak v celem systemu.To znamena vypustit vodu tak, az rucicka klesne na nulu.Jinak hodinky neukazuji presne.Pak nafouknete na 1,5 , dopustite vodu a odvzdusnite.
Zdravím , tak jsem tu zase. Než začnete dopouštět vodu do systému , tak si šáhněte na radiátory jak topí. Pokud jsou na vrchu teplé není třeba šahat na odvzdušňovák. Pokud jsou na vrchu studené , tak je tam vzduch a ten musí pryč.Odvzdušnit. Nikdy zbytečně radiátory které jsou navrchu teplé neodvzdušňujte. Potom se podívejte na kotel .Někde by tam měl být ,,budík" Manometr - ten ukazuje tlak , Teploměr - to je jasné -teplo . A nebo termomanometr - dvě stupnice -teplo a tlak. Dopusťte tlak na 1 at . To by mělo stačit . Někdo vám tady radil 2 , ale to je hloupost. Nikdo z nás neví v jakém stavu máte radiátory a není potřeba je zatěžovat velkým tlakem a jsme uprostřed topné sezóny tak není třeba nějakých ,,těžších" zásahů. NIKDY nedopouštějte vodu do rozpáleného kotle . Vždy při vypnutém a nebo do max.60st. a to pomaličku . Žádný otvírání ventilu naplno. Ty tlaky co jsem vám tu říkal ...1 at ..taky platí pro studený kotel. Když se voda zahřeje , tak se rozpíná a tím pádem se také zvětšuje tlak.
Nevím co dále psát.Pokud máte nějakou otázku tak se ptejte a prosím nereagujte okamžitě na to co vám tu kdo řekne a prvně si vše řádně rozmyslete. Jsme jak už jsem psal uprostřed topné sezóny a raději topit málo než vůbec.
Píšete že jste se právě nastěhovala. Nezapomeňte že je třeba zkontrolovat komín a tlak v expanzní nádrži.
Podobná témata byla již zde mnohokrát konzultována. Proto se divím,že doporučujete tlak v topení 1,5 atm. (aniž by jste znali konkrétní výškové převýšení, mezi měřicím tlakoměrem a nejvyšším bodem topení) to by odpovídalo převýšení nejvyššího místa systému od tlakoměru 15 m,To je cca 3 poschoďový dům. Pro přízemní byty s kotelnou ve sklepě bohatě stačí tlak 0,5 atm, měřeno u kotle.Nad dopouštěním vody a dotlakováním vzduchem je se třeba zamyslet tak, abychom docílili při správném tlaku, naplněnou expanzní nádobu cca z poloviny vodou a z poloviny vzduchem, pokud se jedná o uzavřený systém.Potom při topení nestoupá v systému tlak příliš a tak se minimálně přetěžuje systém. Tlak nemá vliv na oběh topného média.
Zvolil bych tento postup doplňování vodou.
1. vypustit z expanzomatu veškerý vzduch = 0 atm _ měřeno u expanzomatu.
2.dopustit systém vodou tak aby z nejvýše položeného otevřeného odvzdušňovacího ventilu počala unikat voda, doplňování zastavit a počkat do okamžiku kdy voda přestane unikat.
3.při otevřeném odvzdušňováku dohustit vzduch na cca 0,5 atm. (výše tohoto tlaku je závislá na výškových poměrech topného systému) a ponechat uniknou veškerou vodu, která je tímto tlakem vytlačena.
4.uzavřít odvzdušňovací ventil .
5.dohustit tlak v expanzomatu výše cca o 0,2 atm. - tedy v našem případě na 0,7 atm.
6.celý systém i několikrát odvzdušnit.
Při takto nastavené topení by se neměl tlak zahříváním vody příliš zvyšovat. Při jiných výškových poměrech topného systému musí být tlaky odpovídají těmto poměrů.
doplněno 31.01.14 10:52:Opoměl jsem vás pozdravit ,popřát hezdý den a úspěšné nastavení topení -miro
Dobrý den,
děkuji za odpověď.Již jsem vysvětlení napsala níže..Nalze mi to kopírovat, jinak bych tu mou odpověď napsala i Vám tady.
Moc děkuji za Váš čas přiodpovíédání.Hezký den.Pavlína
Kompletní postup je takto:
1. změřit nebo odhadnout výšku systému od expanzky po nejvyšší bod, podle toho bude potřebný tlak v systému. Tlak se vztahuje k místu kde je tlakoměr. Tlak se určuje za studena. Příklad A: výška 8 metrů = potřebný tlak u expanzky 0,8 bar, nastavuje se o něco větší = 1,0 bar Pokud je tlakoměr dole u expanzky, tak na něm bude 1,0 bar. Pokud je tlakoměr nahoře v nejvyšším bodě, tak bude ukazovat 0,2 bar (dole u expanzky bude 1,0)
2. nastavit tlak vzduchu v expanzce = odpojit exp. od systému (plná vzduchu), dofouknout vzduch na potřebný tlak (autoventilek na expanzce). Příklad A: vzduch nastavit na 0,8 až 0,9 bar. Pokud expanzka nejde odpojit a systém je plný vody, tak se v nejvyšším bodě otevře odvzdušnění a do expanzky se pak dofoukne vzduch (voda z expanzky vyteče přes to odvzdušnění)
3. připojit expanzku, napustit a odvzdušnit systém. Příklad A: dopustit vodou na tlak 1,0 až 1,2 bar. Pokud napouštíte celý (prázdný) systém, tak se otevře nahoře odvzdušnění a začne se dopouštět, až z odvzdušnění začne téct voda tak se odvzd. uzavře a pokračuje se v dopouštění na potřebný tlak. Pak se odvzdušní všechny radiátory, pokud tlak poklesne pod 0,8 a radiátory ještě nejsou odvzdušněné, tak se znovu dopustí voda atd. Konečný stav je všechny radiátory odvzdušněné a tlak ve studeném systému 1,0 až 1,2 bar. po ohřátí tlak o něco stoupne.
Pokud je systém plný vody, tak se vše jen zkontroluje - nastavení expanzky, odvzdušnění a dopuštění na potřebný tlak. V domě začínáte, tak doporučuju kromě dopuštění/ odvzdušnění zkontrolovat i nastavení expanzky.
Vyšší tlaky jsou použitelné, ale zbytečně zatěžují hlavně výměník kotle a ten může dřív prasknout.
Děkuji za váš čas při tak zdlouhavé odpověďi. Rozhodla jsem se nechat to být a na jaře sehnat člověka, který má vybavení a ví co a jak.Momentálně topení topí, jen mi příjde, že málo vytápí! Spočátku topila jen půlka radiatoru,po odvzdušnění začly topit celé.Na kotli , který je ve sklepě (a nejvyšší bod radiatoru je v koupelně žebřík v přízemí) je jen kulate měřidlo, horní půlka ukazuje teplotu v kotli a druhá má stupnici 1,2,3,4...ta se hýbé,když se dopouští či upouští voda,popřípadě,když se ohřeje kotel,mírně se ručička zvedne.Jiné ukazatele nemám a ani na expanzni bečce..jen ventilek.Proto nebudu schánět, kupovat nějaké měřidla čím bych měřila nějake atmosfery nebo co a nechám to do jara,kdy to skontroluje někdo tomu rozumící. Ptala jsem se kolik vody, protože at mám na stupnici 1 ,2,3,4 vodu po 2..topí to a odvzdušním do fáze tekoucí vody z odvzdušňováku, když dopustím na 3..topí to a taky odvzdušním do faze tekoucí vody z odvzdušňováku...a tak bych mohla dopouštět až na konec stupnice..ale právě nevím kolik te vody tam mohu dopustita jestli je třeba i ta expanzka nějak řešit atd.(expanzka je na 25l vody+ jsou tam psané nějake bary...) tak to asi souvisí vše se vším , proto ta otázka.Tak jak již někdo psal, raději ať to topí nějak,než vůbec.. jenabych tomu neuškodila,když tam bude vody málo, nebo moc...Děkuji za zájem mi pomoct.Pavlína
1234 je tlakoměr a na 99% ukazuje tlak v barech. Na vzduch v expanzce potřebujete měřák na pneu u auta. = nic co nejde sehnat.
Doporučuju systém celý zkontrolovat (nastavit včetně expanzky), než nechat s tim že to topí. Taky můžete prošoupat membránu v expanzce nebo rupne výměník v kotli a oboje budete shánět nové...
3 bary už je hodně a starý kotel klidně rupne - to je tlak na 30 metrů vysoký barák. Pro normální domek bohatě stačí 1 bar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.