Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na zahradě mám starou rozpadající se dřevěnou palisádu, kterou bych chtěla nahradit nízkou zídkou cca 40 cm vysokou. Představovala jsem si, že do dřevěné ohrádky vyliju beton, pak dřeva odstraním a do mokrého betonu vmáčknu říční valounky. Mohl by mi prosím někdo pomoc s tím, jak to reálně provést, aby mi beton nepopraskal a jestli je zapotřebí nějaká drenáž apod. Každou zkušenost nebo návod na stavbu uvítám. Moc děkuji.
Obecně základ do nezámrzné hloubky (cca 80 cm), skrz zídku průchody pro vodu (u země na spodní straně trubka skrz zeď každé 2 metry).
Dřevěná ohrádka = šalunk.
Oblázky takhle osadit nepůjdou, musela by jste je naskládat ke stěně už při nalévání betonu, a druhý den po odstranění šalunku přebytečný beton oškrabat a valounky očistit (pracné a složité) - to už je lepší betonový udělat jen základ a na něj postavit zídku z kamene nebo prefabrikátů...
Dobrý den, poohlédnul bych se po něčem takovém.
nebo
To je jen němět, je hodně druhů různých betonových tvarovek a pokud si skopete podklad a podsypete ho drtí a usadíte tvarovky na sucho tak ba máz vadit neměl. Nebude to tak dlouhodobé jako na kvalitním základu, ale není problém to na jaře trochu podspat do roviny pískem a při dosypání mezer a děr zeminou to pak můžete osadit odolnými sukulentíky (rozchodníky).
doplněno 30.01.14 17:24:opravy: ...námět..., ...tak by mráz vadit...
Moc děkuji všem za rady i inspirace. Líbilo by se mi to z těch kamínků, tak asi opravdu vyliju beton, dám tam ty trubky na vodu, použiju lepidlo a naskládám krásné bílé oblázky. Ještě se zeptám, když jste dělali ty schody, nemohl by jste mi sem poslat fotografii?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.