Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před 3 měsící jsem si našla podnájem pokoje v bytě 1+1. Ubytoval mě tam můj spolubydlící, který má zřejmě s majitelkou bytu podepsanou smlouvu s tím, že v bytě bude bydlet jen on. Ubytoval tam ale ještě mě a jednoho dalšího kluka bez smlouvy (na černo), myslím, že majitelka o tom asi neví a žije v domnění, že v bytě bydlí jen on sám. Já a ten další kluk tam bydlíme bez jakékoliv smlouvy a náš spolubydlící nám občas vyhrožuje vyhazovem ze dne na den. Nájem platím já s klukem a původní spolubydlící tam bydlí vlastně zadarmo, neplatí nic. Je možné se proti němu nějak bránit? Děkuji za odpovědi.
Reseni sama popisujes.
Bydlite tam na cerno a zrejme bez vedomi majitelky. Tedy pohrozit pravoplatnemu najemci, ze o tom majitelce povite a poleti i on, mozna mu dokonce budou hrozit i nejake sankce.
Dostal se sam do vlastni pasti. Pokud by vas chtel z bytu vyhodit, tak mu opet pohrozte tim samym.
Urcite ihned zmeni nazor a o naklady se pekne podelite...
nic za něj neplaťe.. pokud znáte výši nájmu+ inkasa/3 a vic ani korunu.. pokud by měl problem tak bych mu vysvětlil situaci... viz vyše, pokud by to nebral v potaz tak bych kontaktoval majitelku ..pokud ani to by nemělo efekt tak jiné bydlení... když to zlvadate platit ted tak i ve svem.
ano, toto zkusím, děkuji. Nechce se mi totiž zase hned stěhovat, s tím je také dost práce.
Jasně. Pohrozit, udat, zastřelit... Na začátku jste se přeci domluvili, za kolik tam budete bydlet. Vy jste s tím souhlasila, Tak jaký teď máte problém? Že na Vás vydělává? Ale do toho by Vám nemělo nic být. Když se Vám to nelíbí, tak si najděte jiný podnájem. Ale.. Ono to udávání má tady v Čechách tradici, že? Tak směle do toho
Ano, samozřejmě jsme se domluvili, že mu budu platit půlku nájmu. Jenže to jsem ještě nevěděla, že za měsíc tam ubytuje dalšího člověka a nájem platím pořád stejný, druhou půlku platí ten třetí spolubydlící a tento tím pádem neplatí nic..bydlí tam zadarmo.
A co Vám vadí? Že platíte moc? Není nic jednoduššího, než se sebrat a jít jinam. To je přece normální, že člověk, který vlastně "podnajímá" byt, na tom chce vydělat...
(je to stejný případ, jako mít třeba třípokojový byt s nájmem 6000, pronajímat dva pokoje po 3000 a v jednom bydlet - co je na tom špatného?)
Když se ti to nelíbí, tak odejdi, násilím tě tam nikdo nedrží. Bez smlouvy toho beztak moc nezmůžeš. Může kdykoli tvrdit, že jsi byla jen na návštěvě a protože jste se pohádali, chceš dělat problémy. Místo abys byla ráda, že máš kde bydlet, tak vymýšlíš, jak platit míň, typicky česká nátura.
Jistěže je možné se bránit... Například tím, že si najdeš jiný podnájem...
Nebo můžeš zkusit kontaktovat majitelku - pak je několik možných pokračování - zvedne nájem na trojnásobek, vyhodí vás všechny (a klidně ze dne na den)...
A co s tím klukem ´šikovným´ zkusit domluvit?
Já se tedy hned zkraje omlouvám, že trošku odbočím, ale - nešálí mě zrak? Nepřihodila mi máti dneska do oběda trošku durmanu? Ty, holka, opravdu bydlíš se dvěma chlapy v bytě 1+1? Se dvěma chlapy, z nichž jeden si opíjí držku? Kdybys psala jako šestileté děcko, potom bych nad tím mávl rukou, ale jevíš se, dle psaní, jako chytrá holka. To tě baví, takhle bydlet?
Už bych byl pryč.
Ono je naopak: Vy a druhý spolubydlící zneužíváte toho, že o Vás majitel bytu neví (bydlíte v bytě na černo).
Pokud jste se rozhodla bydlet na černo v bytě, k němuž nemáte žádné oprávnění, nezbyde Vám než respektovat "pravidla podnajímatele". Nedoporučuji dopouštět se trestného činu vydírání (pohrůžka, že to někomu oznámíte nic jiného není).
Na Vašem místě bych si našla slušný nájem nebo podnájem se smlouvou (a bez podnajímatele opilce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.