Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroizolace podlahy

Od: livie odpovědí: 16 změna:

Hezký večer, ráda bych se zeptala zda je u novostavby - v přízemí - nutné dávat ipu pod rozvody vody, odpadů atd. nebo stačí nějaký penetrační asfalt. nátěr. Výška základové desky je okolo 1 m nad terénem. - v podlaze pak následně bude podlahové vytápění. A druhý dotaz - co je lepší ve všech úhlech pohledu /cena,kvalita,rychlost "pokládky"/ beton nebo "sádra" na podlahu?

Děkuji a přeji krásný večer.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Normální postupje zákl.deska,hydroizolace pod CELOU chalupou,pak zdiva a příčky,poté se dělají rozvody ,s tím,že vše je někam v domku přivedeno a prostup přes ZD zaizolovám proti vlhkosti! bez ohledu výšky ZD nad terénem.Pak se dělá další (omítky,obklady,podkladní betony...).

Se "sádrou" na podlahu nemám zkušenosti-podkladní beton je standartní postup,

livie
hodnocení

Jasně, pod vnějším obvodovým zdivem jsou pásy z ipy, šlo nám spíše o to, jaký druh izolace použít i na vnitřní celé plochy - zda také tu ipu nebo stačí nějaký ten tekutý nátěr - popř. jaký. Ty "ipové pásy" jsme nechali udělat jen po obvodu a pod vnitřní příčky, že jsme si mysleli - řikali si, aby se to během stavby nějak nepoškodilo.

Livie, na beton je dobré dát dvě vrstvy lepenky V 60S35, na ní papírovou lepenku. Začněte zdít a když zamažete papírovou lepenku, odtrhnete jí a lehce navaříte lepenku celoplošně po podlaze.

Další možnost je, udělat hydroizolaci, a přikrýt jí 3-4cm betonu, na kterých je pak tepelná izolace.

hodnocení

1x

Livie, novostavba musí být kvalitně odizolována, jak hydro, tak tepelně. Takže lepenka a polyš. Samozřejmě dle projektu. Lepenka dle radonového rizika.

Sádru myslíte andydrid? Doporučuji litý beton...

livie
hodnocení

Jo jo myslím anhydrit...

hop®
hodnocení

1x

Penetrační "asfalt" je jen nátěr pod ipu, je "VELMI DOBRÉ !" izolovat celou stavbu od základů i když bude nad terénem, ideálně na desku, prostupy IS doizolovat třeba medvědím hownem "butylenový tmel" - běžná praxe...

Druhý dotaz - pokud beru trvanlivost a výhled do budoucna, tak beton - levnější a rychlejší materiály a technologie by se jistě našly, ale snad nechcete za pár let podlahy kopat a dělat znova...

... předřečníkům *palec*

Děkuji Hope.

hop®

Milane, fakt není zač, rád podporuji (třeba jen palcem) dobré odpovědi, a jsem rád, když se podle těch dobrých rad zařídí i tazatel a je pak spokojený! Ale to si asi už nemusíme vysvětlovat, že? ;)

My dva, určitě ne, ale až se jednou potkáme, tak si toho vysvětlíme daleko více.. :)

livie
hodnocení

Tak jste se pánové poplácali po ramenech, pochválili se...:) a i já jsem ráda, že jste zde a mohu se - tedy nejen já, na vás obrátit. Tož děkuji, odpovědi předávám dál.

hop®

@livie: s kolegy se neplácám po zádech, někdy jsem naštvaný, že mi tu moji odpověď berou z klávesnice a že jsou rychlejší v odpovědi! :-D

... ale když je zde nějaký odborník, s kterým mám většinou hodně podobné názory, tak se s ním přece nebudu hádat, že? ;)

maikl147*
hodnocení

0x

Dobrý den, chtěl jsem zeptat na Váš dotaz ohledně izolace základové desky. Mám základovou desku nad úrovní terénu cca 25 cm - je vidět 1 šár bednění, a když mi začli zedníci zdít dům, pod zdivem napenetrovali a natavili pás izolace 1x Aspabit AL Vs40. Díval jsem se do mého projektu a mám tam uvedeno, že mám rovněž 2x napenetrovat a použít 1x Folalbit AL S40, více jsem se o to nezajímal. Když jsem se později začal zajímat o hydroizolaci, zjistil jsem, že izolace s hliníkovou vložkou se nemá použít samostatně, ale ještě s druhou pevnějí vstvou izolace. Teď už mám hrubou stavbu hotovou a nic stím nenadělám. Jak velké je riziko poškození izolace poz zdivem?

hop®

Podle mne jde o to, jak je izolace udělaná. Pokud jsou pečlivě vyvařené rohy a přechody, není nutná dvojitá izolace. Pokud není základovka vyloženě kamenitá na povrchu, stačí jedna izolace. Penetrace je důležitá v místech, kde musí "IPA" fakt držet, penetrovat celou plochu ZD je zbytečné, jen profrcaný materiál, ta "IPA" přilne k vodorovnému povrchu potom tíhou dalších vrstev, je lepší se zaměřit na těsnost jednotlivých pasů, přechody na krajích a prostupy IS...

Doplním kolegu Mistra Hopa, že je důležité, jak se k lepence chová řemeslník. Příklad, kdy kouká lepenka pod zdí, není zakrytá, pak se silně znečistí a špatně se svaří. Pokud zedník tahá železné kozy a roztrhne lepenku, nebo prosekne, a při tom nic neřekne, pak přijde další a neopraví to, jen to nějak připlácne...

tak nepomůže 2x penetrace (i bez ní je lepenka funkční), nepomůžou dvě vrstvy lepenek.

Já vždy navrhuji dvě vrstvy lepenek minimálne V 60S35 a něčím zakrýt, kvůli znečištění..Takže pod zdí máte 3 lepenky. Co lidí si to již pochvaluje a zvýšené náklady,,,,8-10 Kč za metr...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Trochu jsem se zdržel, ale nic se nestalo. Pánové to tu hezky a srozumitelně vysvětlili. Já snad začnu zase stavět.

Humbuckere, až začnete, máte u mne slevu na matroš. všem pokud jste trošku blízko Pardubic, nebo pokud mne nesmáznou za odbíhání od tématu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]